Google+ Το Ξέφωτο: Διαπραγματεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Διαπραγματεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα


Ανοίγει, σήμερα, ένας κύκλος επαφών με την Τρόικα, η οποία αναμένεται να παραμείνει στην Αθήνα επ'αόριστον, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, κ. Ολιβιέ Μπαγί, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις.
Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, την 12η Απριλίου. Το απόγευμα - μετά από αναβολή της συνάντησης - ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών, τις προτάσεις της κυβέρνησης για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να κλείσουν, ώστε να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ολιβιέ Μπαγί, σημείωσε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, πως η  αποστολή της Τρόικας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Ολιβιέ Μπαγί.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Στουρνάρας προσέρχεται στη συνάντηση, μετά από την χθεσινή συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τον ενιαίο φόρο που θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι εταίροι προσέρχονται με κοινές θέσεις. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πειστικοί», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρόικα θα δεχθεί τις θέσεις της κυβέρνησης.

«Δεν βαφτίστηκε το κρέας... ψάρι. Είναι νέος ο τρόπος υπολογισμού και θα είναι μεσοσταθμικά λιγότερος ο νέος φόρος ακινήτων, περίπου 10%-15%», τόνισε.

«'Εχει κοστολογηθεί, γιατί τα ακίνητα που προστίθενται στη φορολογητέα βάση, δηλαδή τα ακίνητα που ήταν εκτός σχεδίου πόλης και φορολογούνταν με τον χαμηλότερο συντελεστή, τα ακίνητα που νοίκιαζε το δημόσιο από ιδιώτες, έχουμε μια διεύρυνση της φορολογητέας βάσης και είναι κοστολογημένο γιατί έχουμε τα στοιχεία από τη ΔΕΗ θα καλύψει αυτό το κενό της μείωσης το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε: «στα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, η ποσοστιαία μείωση θα είναι μικρότερη».

Πάντως, για τη φορολόγηση στα αγροτεμάχια, είπε ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σημείωσει ότι η είσπραξη του ενιαίου φόρου μέσω της ΔΕΗ θα ισχύσει μόνο για το 2013 και θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο επισήμανε πως «το νέο σχέδιο Μανιτάκη θεωρείται αξιόπιστο και πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό».

Διευκρινίσεις Φώτη Κουβέλη για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

Από εφέτος θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, αντικαθιστώντας το ΕΕΤΗΔΕ, επαναλαμβάνει με νέα δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔημΑρ, κ. Φώτης Κουβέλης, εξηγώντας τη σχετική απόφαση των τριών αρχηγών στη χθεσινή τους συνάντηση.

Στη δήλωσή του ο κ. Κουβέλης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «από το 2013, το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας με τα εξής χαρακτηριστικά: προοδευτικός χαρακτήρας (φορολογικές κλίμακες), αφορολόγητο όριο, διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Το δεύτερο το οποίο υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αφορά στον τρόπο με τον οποίο εισπράττεται τώρα, δηλαδή μέσω της ΔΕΗ και το οποίο θα διατηρηθεί και για το 2013, ενώ θα αλλάξει από το 2014, οπότε θα εισπράττεται από την εφορία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης αναφέρει: «Ως προς τον μηχανισμό είσπραξης, το 2013 αποτελεί μεταβατικό έτος κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής (μέσω ΔΕΗ ή ΔΟΥ) χωρίς την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης. Από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων αποδεσμεύεται από τους μηχανισμούς της ΔΕΗ και συνδέεται με τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης».

Επιπλέον, διαμηνύει ότι η εφαρμογή της απόφασης των πολιτικών αρχηγών θα συμφωνηθεί από τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Η διαμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προϋποθέτει την επεξεργασία των ειδικών του χαρακτηριστικών από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση», καταλήγει ο κ. Κουβέλης.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...