Google+ Το Ξέφωτο: Παγωτό: κι όμως είναι θρεπτικό

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Παγωτό: κι όμως είναι θρεπτικό


Οι περισσότεροι από μας νομίζουμε ότι το παγωτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από γλυκές θερμίδες. Κι όμως η θρεπτική του άξια, που οι περισσότεροι αγνοούμε, μας δίνει έναν ακόμη λόγο να το λατρεύουμε.


 
Το παγωτό σαν γαλακτοκομικό προϊόν, διαθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Αυτό το καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των παιδιών αλλά και όλων των διατροφικών ομάδων με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Επίσης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Συγκεκριμένα, η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχει φτάνει τα 120 mg ανά 100 γραμμάρια, τη στιγμή που η ποσότητα στο πλήρες γάλα είναι 140 mg ανά 100 γραμμάρια.

Το καλύτερο απ’ όλα βέβαια είναι πως οι ειδικοί καταρρίπτουν το μύθο που περιβάλλει το παγωτό, ότι δηλαδή παχαίνει. Ακόμα και σε άτομα που προσέχουν την διατροφή τους, οι διατροφολόγοι επιτρέπουν να τρώνε παγωτό τρεις φορές την εβδομάδα.

Αν το δούμε σε αναλογία με άλλα γλυκά θα καταλάβουμε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Για παράδειγμα σε ποσότητα 100 γραμμαρίων παγωτού βανίλια περιέχονται 179 θερμίδες, ενώ στην αντίστοιχη ποσότητα κρουασάν είναι 421 θερμίδες, σε γεμιστά μπισκότα 524 θερμίδες και σε σοκολατούχο γάλα529 θερμίδες.

Ακόμα και οι διαβητικοί μπορούν να φάνε παγωτό, αν σκεφτούμε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του είναι πολύ χαμηλότερος από τροφές όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι και το καρότο.

Φυσικά όλα αυτά περί θερμίδων μπορούν ν’ ανατραπούν στο δευτερόλεπτο. Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε σιρόπι, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, τότε το σκηνικό γίνεται λίγο παχυντικό. Και φυσικά αυξάνεται και ο γλυκαιμικός δείκτης, για όσους είναι διαβητικοί.

Άλλος ένας μύθος όμως γύρω από το παγωτό είναι ότι περιέχει πολλά συντηρητικά. Οι επιστήμονες όμως καταρρίπτουν και αυτόν, υποστηρίζοντας ότι με την παστερίωση του γάλακτος σκοτώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και αφού στη συνέχεια καταψύχεται δεν υπάρχει λόγος προσθήκης συντηρητικών.

Και ο τελευταίος μύθος που καταρρίπτεται είναι αυτός των Ε. Όσο κι αν μας βάζουν σε υποψίες αυτά με Ε με κάτι αριθμούς δίπλα, είναι αθώα. Πρόκειται κυρίως για σταθεροποιητικές ουσίες και γαλακτοματοποιητές, ώστε να βελτιώνεται η υφή του παγωτού. Και φυσικά ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι επιστήμονες ωστόσο εφιστούν την προσοχή μας σε αλλοιωμένα προϊόντα. Όταν το παγωτό μένει εκτός ψυγείου και μετά ξαναψύχεται υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Οπότε προσοχή σε ότι μοιάζει ύποπτο.

men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...