Google+ Το Ξέφωτο: Ποιες τροφές θα τονώσουν το μαύρισμά σας;

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ποιες τροφές θα τονώσουν το μαύρισμά σας;

Σίγουρα ο ήλιος είναι απαραίτητος για να ξεφορτωθούμε το… γαλακτερής απόχρωσης χρώμα μας και να αποκτήσουμε κάτι που να μοιάζει με τροπικό μαύρισμα. Υπάρχουν, όμως, τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό, χωρίς να καιγόμαστε ολημερίς κάτω από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου.

Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ξεκινήσει να «χτυπάνε κόκκινο» και αναπόφευκτα αφαιρούμε σιγά-σιγά ρούχα από την καθημερινή μας ενδυμασία, με τα ζακετάκια, τα χοντρά παντελόνια και τις μακριμάνικες μπλούζες να καταχωνιάζονται στο βάθος της ντουλάπας. Οι νέες μας ενδυματολογικές επιλογές που αποτελούνται από βερμούδες, φούστες, κοντομάνικα και αμάνικα μπλουζάκια, αρχίζουν να αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερο το σώμα μας, το οποίο ακόμη διατηρεί το… χειμωνιάτικο χρώμα του, που ισοδυναμεί με αυτό του γάλακτος – όχι κι ό,τι καλύτερο.
Προτού, όμως, προμηθευτείτε πάσης φύσεως κρέμα που υπόσχεται μαύρισμα (μέχρι το επόμενο ντους) ή ξαπλώσετε στον ήλιο (πάντα με αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας) για να προετοιμάσετε το χρώμα σας για την παραλία, ρίξτε μια ματιά στα ράφια του ψυγείου σας. Εκεί θα βρείτε τροφές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε το πολυπόθητο χρώμα πιο εύκολα, με φυσικό τρόπο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μαύρισμα;
Ίσως έχετε παρατηρήσει πως στο χέρι που φοράτε το ρολόι σας, αυτό έχει ήδη αρχίσει να αφήνει ένα άσπρο αποτύπωμα, καθώς το υπόλοιπο χέρι έχει αποκτήσει από τώρα ένα πιο βαθύ χρώμα από την επαφή του με τον ήλιο. Μην απορήσετε, καθώς το μαύρισμα του δέρματος ξεκινά από την πρώτη στιγμή που θα έρθουμε σε επαφή με τον ήλιο (ο οποίος σε αυτή τη χώρα και αυτή την εποχή είναι άπλετος). Καθώς οι ακτίνες UV εισχωρούν στην επιδερμίδα μας, ξεκινούν να φθείρουν το DNA στο σώμα μας, το οποίο για να προστατευτεί ξεκινά την παραγωγή μελανίνης. Όσο περισσότερη υπάρχει στο σώμα, τόσο πιο προστατευμένοι είμαστε από τον ήλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι ακυρώνεται η χρήση του αντηλιακού – απεναντίας.
Δυστυχώς, όμως, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή μελανίνη εγκαίρως, έτσι ώστε να προστατευτούμε και να μαυρίσουμε όσο θα θέλαμε μέσα σε 1-2 ώρες και σύμφωνα με έρευνες, η παραγωγή της δεν έχει ακόμη αποδειχτεί ότι μπορεί να αυξηθεί φυσικά. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν πολλοί ειδικοί που υποστηρίζουν ότι κάποιες ομάδες τροφών βοηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μαύρισμα.

Τι να φάτε για να μαυρίσετε;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι οι παρακάτω τροφές δεν έχουν υπερδυνάμεις, ούτε αν τις φάτε και κοιμηθείτε θα ξυπνήσετε… Beyoncé. Απλώς μπορούν να τονώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη διαδικασία μαυρίσματος και κάποιες από αυτές σας δίνουν τη δυνατότητα να προστατευτείτε από τις ελεύθερες ρίζες που αυξάνονται με την έκθεση στον ήλιο και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην επιδερμίδα και τον οργανισμό μας, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Ξεκινήστε, λοιπόν, την κατανάλωσή τους από τώρα, έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχετε αποκτήσει το χρώμα που επιθυμείτε, χαρίζοντας ταυτόχρονα στον εαυτό σας θρεπτικά συστατικά.
  
-Τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη
Η βήτα-καροτίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που βρίσκεται σε κάποια φρούτα και λαχανικά και αποτελεί την πρόδρομο ουσία της βιταμίνης Α, γι’ αυτό και ονομάζεται προβιταμίνη Α. Σαν χρωστική, μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και σταδιακά να επηρεάσει το χρώμα της, όταν οι συγκεντρώσεις της είναι μεγάλες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η βήτα- καροτίνη έχει αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες που μας βλάπτουν. Οι τροφές που είναι πλούσιες στη σημαντική αυτή ουσία που είναι και αντιοξειδωτική και βοηθητική για το μαύρισμά μας είναι το καρότο, τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάνγκο, η παπάγια, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα ραδίκια, το σπανάκι, το λάχανο, το γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, το καρπούζι, ο χυμός ντομάτας, το μαρούλι κ.ά.

-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
Από κάποιους ειδικούς υποστηρίζεται ότι η βιταμίνη Α ενισχύει την παραγωγή μελανίνης και κατ’ επέκταση επιδρά στο μαύρισμα, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντική για την όρασή μας και το ανοσοποιητικό, οπότε η κατανάλωσή της, μόνο καλό μπορεί να κάνει (εκτός αν ληφθεί σε υπερβολικές δόσεις, που τότε μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα). Οι τροφές που ενισχύουν τη βιταμίνη Α στον οργανισμό μας είναι (εκτός από αυτές που προαναφέραμε, που περιέχουν προβιταμίνη Α) το κρέας, το ψάρι, τα αβγά και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

-Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Να και κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε: το ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερο μαύρισμα, αρκεί να το λαμβάνετε σε επαρκείς ποσότητες. Η διαδικασία έχει ως εξής: όταν οι ακτίνες UV έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα, προκαλούν τη συγκέντρωση ασβεστίου στα κύτταρα της επιδερμίδας κι αυτή η σταδιακή συσσώρευση οδηγεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα μελανίνης, η οποία κατ’ επέκταση οδηγεί σε μαύρισμα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι λίγο-πολύ γνωστές σε όλους: γαλακτοκομικά, τόφου, σολομός, σαρδέλες, σπανάκι, αμύγδαλα, μπρόκολο, σπόροι σουσαμιού, λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.
-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε
Όπως η βιταμίνη Α, έτσι και η βιταμίνη Ε προωθεί το μαύρισμα μέσω της μελανίνης, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τις ακτίνες UV και αν υπάρχει έλλειψη αυτής, η επιδερμίδα παρουσιάζει αφυδάτωση και ξηρότητα. Για να λάβετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, μπορείτε να καταναλώσετε μπρόκολο, σπανάκι, φιστίκια, ηλιόσπορο, αμύγδαλα, σολομό, ελαιόλαδο, φασόλια σόγιας, ροδάκινα, φουντούκια κ.ά.
Πώς να καταναλώσετε σωστά τις τροφές για μαύρισμα;
Όλες οι παραπάνω τροφές, όπως είναι εύλογο, υπάρχουν ήδη στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα, καθώς είναι θρεπτικές και σημαντικές. Παρ’ όλ’ αυτά, η ορθή κατανάλωσή τους για μαύρισμα επιβάλλει να τις προσθέτετε στο πιάτο σας πριν την έκθεσή σας στον ήλιο και να μην κάνετε υπερβολές στην κατανάλωσή τους –ούτε στην έκθεση στον ήλιο-, έχοντας ως στόχο μόνο το μαύρισμά σας. Ευνόητο είναι ότι το αντηλιακό δεν πρέπει να λείπει σε καμία περίπτωση από την επιδερμίδα μας όταν αυτή είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και έχετε υπόψη σας ότι η βιταμίνη C μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία μαυρίσματος, γι’ αυτό μην πιείτε το χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού πριν τη βόλτα σας στον ήλιο.

http://www.clickatlife.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...