Google+ Το Ξέφωτο: Atala EcoFolding Bike: Η λύση στις μετακινήσεις;

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Atala EcoFolding Bike: Η λύση στις μετακινήσεις;


Βάρος: 18,5 kg (μαζί με τη μπαταρία)
Τιμή: 1200 €
Περισσότερα: Σπαστός σκελετός, πλαίσιο αλουμινίου, ρόδες 20”x1,75”, σύστημα φωτισμού, μπαταρία Li-Ion 8Ah 600 κύκλων φόρτισης, ηλεκτρικό μοτέρ Brushless 240W ενσωματωμένο στην πίσω ρόδα, τελική ταχύτητα με υποβοή

Η βενζίνη έχει αρχίσει να γίνεται απαγορευτικά ακριβή για τις καθημερινές μας μετακινήσεις και είναι λογικό να αρχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Το ποδήλατο είναι μια καλή ιδέα, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι εφικτό να πηγαίνουμε στη δουλειά μας καταϊδρωμένοι – ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Η λύση φαίνεται πως είναι τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση, τα οποία μειώνουν την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλλουμε στις ανηφόρες. Επιπλέον καλό είναι να έχουμε αν ποδήλατο που να μπορεί να διπλώνει ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να το μεταφέρουμε εύκολα στο μετρό ή το λεωφορείο. Τελικά μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκαμε στην ελληνική αγορά σπαστό ηλεκτρικό ποδήλατο με λογική τιμή, το οποίο και δοκιμάσαμε εκτενώς. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει ακριβό, αλλά αν αναλογιστείτε πόσα λεφτά καίτε κάθε μήνα σε βενζίνη, τότε αρχίζει να φαίνεται πολύ οικονομικό!

H Atala είναι μία γνωστή εταιρεία στο χώρο του ποδηλάτου, η οποία έχει την έδρα της στη θρυλική Monza της Ιταλίας. Στον τομέα των ηλεκτρικών ποδηλάτων έχει μπει σχετικά πρόσφατα, αλλά έχει μια πλήρη γκάμα προϊόντων σε προσιτές τιμές. Το συγκεκριμένο μοντέλο μας τράβηξε την προσοχή καθώς πωλείται σε όλα τα μεγάλα e-shop του εξωτερικού, έχει αρκετά καλά rating, είναι εξοπλισμένο με μπαταρία λιθίου και είναι κατά 30% φθηνότερο από τους άμεσους ανταγωνιστές του.

Πρόκειται για ένα ποδήλατο με σπαστό πλαίσιο, το οποίο διπλώνει με δύο απλές κινήσεις σε λιγότερο από 20sec. Διαθέτει ενισχυμένες ρόδες των 20 ιντσών, έξι ταχύτητες με μηχανισμό εναλλαγής της Shimano και πέρα από τα παραδοσιακά πετάλια διαθέτει και ηλεκτροκινητήρα των 240W κρυμμένο μέσα στην πίσω ρόδα. Τα απαραίτητα ποσά ενέργειας αποθηκεύονται μέσα σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου των 8Αh και το όλο σύνολο επαρκεί για να μεταφέρει ένα επιβάτη βάρους 75 κιλών με ταχύτητα κοντά στα 25km/h για μία απόσταση που μπορεί να φτάσει και τα 40 χιλιόμετρα!

Η ηλεκτρική υποβοήθηση γίνεται μέσω ενός μαγνητικού συστήματος που παρακολουθεί την κίνηση του πεντάλ, οπότε υποβοηθά την προσπάθειά σας ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλετε και τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε.

Η ενσωμάτωση του κινητήρα μέσα στον τροχό και όχι στη μεσαία τριβή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από τη μία είναι ξεκάθαρο το τι κάνει το κάθε τμήμα του όλου συστήματος και είναι σχετικά απλή υπόθεση η συντήρηση όποτε προκύψει πρόβλημα, από την άλλη το όλο σύστημα αντιδρά πιο απότομα στην προσπάθειά του να σας υποβοηθήσει.

Η μπαταρία λιθίου των 8Ah μπορεί να αποθηκεύσει επαρκές ποσό ενέργειας για να στηρίξει τη λειτουργία του όλου συστήματος και επιπλέον είναι πρακτικά απρόσβλητη από το φαινόμενο “μνήμης” που περιορίζει την απόδοση σε άλλους φθηνότερους τύπους μπαταριών. Για τη φόρτισή του έχει ένα φορτιστή σαν αυτόν που έχετε για το laptop σας ο οποίος ολοκληρώνει ένα πλήρη κύκλο φόρτισης μέσα σε 8 ώρες, αλλά στην πράξη οι χρόνοι φόρτισης θα είναι πολύ μικρότεροι καθώς μπορείτε να φορτίζετε την μπαταρία χωρίς αυτή να έχει εξαντληθεί πλήρως.

menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...