Google+ Το Ξέφωτο: Πώς να πλένετε και να προετοιμάζετε ΣΩΣΤΑ τα φρούτα και τα λαχανικά

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Πώς να πλένετε και να προετοιμάζετε ΣΩΣΤΑ τα φρούτα και τα λαχανικά

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποθήκευση, το πλύσιμο και την προετοιμασία των φρούτων και των λαχανικών, προκειμένου να προλάβετε μια πιθανή τροφική δηλητηρίαση.


Είναι σημαντικό να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε, για να εξασφαλιστεί ότι είναι καθαρά και ασφαλή για κατανάλωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίγνωση της σημασίας που έχει υγιεινή για τα κρέατα, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τα λαχανικά είναι χαμηλός.
Είναι μύθος ότι λίγο χώμα που μπορεί να βρεθεί στα λαχανικά, δε μπορεί να μας κάνει κακό, λένε οι ειδικοί. Στοιχεία του εδάφους, μπορεί να περιέχουν μερικές φορές επιβλαβή βακτήρια και παρόλο που οι παραγωγοί τροφίμων φροντίζουν για τον καθαρισμό των λαχανικών, ο κίνδυνος δεν μπορεί ποτέ να εξαλειφθεί εντελώς.
Οι κίνδυνοι αυτοί επισημάνθηκαν το 2011, όταν ξέσπασε η επιδημία E.coli στην Ευρώπη, με τα μολυσμένα φυτικά προϊόντα (αγγουράκια, ντομάτες, μελιτζάνες κ.ά.). Βακτήρια που βρέθηκαν σε διάφορα λαχανικά που είχαν πάνω τους χώμα, πιστεύεται ότι ήταν η πηγή της επιδημίας, κατά την οποία σημειώθηκαν 250 περιπτώσεις μόλυνσης από E. coli.
Πώς πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά;
Το πλύσιμο συμβάλλει στην απομάκρυνση των βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου και του E.coli από την επιφάνεια των φρούτων και λαχανικών. Τα περισσότερα από τα βακτήρια βρίσκονται στο χώμα που μπορεί να έχει παραμείνει στις τροφές, γι’ αυτό το πλύσιμό τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Όταν πλένετε τα λαχανικά, δεν αρκεί να τα αφήνετε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Τρίψτε τα σε ένα μπολ με φρέσκο νερό και ξεχωρίστε τα φύλλα τους. Ξεκινήστε με τις λιγότερο λερωμένα πρώτα και κάντε τους ένα τελευταίο ξέβγαλμα.
Πρέπει να πλένετε ακόμη πιο εντατικά τα χύμα φρούτα και λαχανικά, από ό,τι τα συσκευασμένα, καθώς τείνουν να έχουν περισσότερο χώμα και βακτήρια.
Εκτός από το πλύσιμο, το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμά τους, μπορεί επίσης να απομακρύνει τα βακτήρια.
Άτομα που είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις, όπως οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την προετοιμασία και την καλή υγιεινή προσεκτικά. Δεν υπάρχει λόγος πάντως να αποφεύγουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα.
Συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση, την προετοιμασία και το μαγείρεμα ωμών λαχανικών
• Να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας σχολαστικά αν θέλετε να κόψετε ή να ετοιμάσετε ωμά τρόφιμα, όπως λαχανικά.
• Κρατήστε τα ωμά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
• Χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής, μαχαίρια και σκεύη για τα ωμά και διαφορετικά για τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα ή να πλύνετέ τα καλά μεταξύ των χρήσεων.
• Να ελέγχετε την ετικέτα των συσκευασμένων λαχανικών και φρούτων -εάν η συσκευασία δεν αναγράφει «έτοιμα προς κατανάλωση», θα πρέπει να τα πλύνετε, να τα ξεφλουδίσετε, είτε να τα μαγειρέψετε πριν τα φάτε.
• Επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι των λαχανικών και των φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση
Είναι καλύτερα να τρίβετε και να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ένα μπολ με νερό, παρά κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το πιτσίλισμα και η απελευθέρωση των βακτηρίων στον αέρα, που θα μπορούσε να συμβεί αν τα πλένετε κάτω από το τρεχούμενο νερό βρύσης. Το τίναγμα του χώματος πριν από το πλύσιμο, μπορεί να βοηθήσει ώστε να χρειάζονται λιγότερο πλύσιμο (χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να τρίψετε λαχανικά και φρούτα όπως είναι τα αγγούρια, οι πατάτες και τα πεπόνια).
Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε τις επιφάνειες κοπής, τα μαχαίρια και άλλα σκεύη μετά την κοπή των λαχανικών και των φρούτων, για την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης.
Πώς μολύνονται τα τρόφιμα
Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν τα φρούτα και τα λαχανικά με διάφορους τρόπους. Μπορεί να βρίσκονται στο νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση, στα οργανικά λιπάσματα και στα περιττώματα από τα πουλιά και άλλα ζώα που βρίσκονται στα χωράφια.
Aν και υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που απορροφώνται από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα γεωργικά φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των τροφίμων και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν με το σωστό πλύσιμο.

http://www.clickatlife.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...