Google+ Το Ξέφωτο: Τροφές που μεγαλώνουν γερά... μαλλιά

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τροφές που μεγαλώνουν γερά... μαλλιά

Γεμίστε το πιάτο σας με τροφές που όχι μόνο θα σας ωφελήσουν στην υγεία και τη σιλουέτα σας, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς θα κάνουν καλό και στα μαλλιά σας.

Παρ’ όλο που υπάρχουν διάφορα είδη τρίχας με τον κάθε άνθρωπο να έχει διαφορετικής ποιότητας μαλλιά, αυτό που έχουμε όλοι κοινό είναι η ικανότητα του οργανισμού μας να παράγει σμήγμα, μια λιπαρή ουσία η οποία δημιουργείται από τους σμηγματογόνους αδένες και δεν αφήνει τα μαλλιά να αφυδατωθούν.
Αυτό που είναι απαραίτητο, όμως, για υγιή μαλλιά είναι να διατηρούμε και το δέρμα του κεφαλιού μας υγιές – αν για παράδειγμα αυτό είναι ξηρό, τότε και τα μαλλιά μας δεν θα είναι επαρκώς ενυδατωμένα, όσο κι αν κάποιες φορές μπορεί να μας φαίνονται σε καλή κατάσταση.
Ανάλογα με την ηλικία μάλιστα, αλλάζουν και οι κίνδυνοι της καταστροφής των μαλλιών μας. Για παράδειγμα, στις νεαρές ηλικίες μια εξαντλητική δίαιτα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγήσει σε τριχόπτωση απ’ ό,τι στις μεγαλύτερες, από την άλλη όμως, η τριχόπτωση που έχει ορμονικά αίτια είναι πιο πιθανή μετά τα 50. Γι’ αυτό χρειάζεται να φροντίζουμε τα μαλλιά μας εκ των έσω από νωρίς.
Κι όσο κι αν στα ντουλάπια του μπάνιου σας έχετε όλα τα προϊόντα styling που υπόσχονται ότι θρέφουν τα μαλλιά και τους χαρίζουν λάμψη και υγεία, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ένα σωρό λεφτά, ούτε να τα επιβαρύνετε με διάφορες χημικές ουσίες που χαρίζουν παροδική λάμψη. Αυτό που χρειάζεστε είναι καλής ποιότητας πρωτεΐνη, την οποία θα λάβετε μέσα από τις κατάλληλες τροφές, που αν καταναλώνετε συστηματικά, θα έχετε τα πρώτα αποτελέσματα μέσα σε 1 με 1½ μήνα.

Ξηροί καρποί: από τα πιο ωφέλιμα σνακ
Αν η χοντρή και γυαλιστερή τρίχα είναι ο στόχος σας, τότε οι ξηροί καρποί σας δίνουν τον τρόπο να τον φτάσετε. Τα φιστίκια, για παράδειγμα, αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές σεληνίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος της κεφαλής. Τα καρύδια περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το οποίο βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου - όπως επίσης και τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα πεκάν κ.ά. Η έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των μαλλιών, γι’ αυτό οι παραπάνω ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι στη διατροφή – προσέξτε μόνο τις ποσότητες που καταναλώνετε, καθώς είναι πλούσιοι σε θερμίδες, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχουν.
Σολωμός: «ανίκητος» και στην υγεία των μαλλιών
Τα ωμέγα-3 που βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια, φαίνεται πως εκτός από την υγεία της καρδιάς, δρουν βοηθητικά και στην υγεία των μαλλιών μας και μάλιστα ο σολομός αποτελεί το καλύτερο όπλο μας. Ο λόγος είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12, ανεπάρκεια της οποίας οδηγεί σε θαμπάδα ή ευαισθησία των μαλλιών και σίδηρο, ο οποίος αν δεν υπάρχει σε επάρκεια στον οργανισμό μας μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Φασόλια: δυναμώνουν την τρίχα
Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές, πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Ο λόγος; Όπως αναφέραμε, η πρωτεΐνη είναι σημαντική στο θέμα των μαλλιών και τα όσπρια περιέχουν την κατάλληλη για την ανάπτυξή τους, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στον οργανισμό επαρκή σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας. Αν μάλιστα τα καταναλώνετε και με βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι), η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σκούρα, πράσινα λαχανικά: βιταμινούχα και ωφέλιμα
Το σπανάκι, το μπρόκολο και άλλα παρόμοια λαχανικά πράσινου χρώματος αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών Α και C, τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παράγει το απαραίτητο σμήγμα. Η λιπαρή αυτή ουσία που προέρχεται από τους σμηγματογόνους αδένες αποτελεί το φυσικό μαλακτικό των μαλλιών, αυτό που τα βοηθάει να παραμένουν μαλακά και λαμπερά. Φροντίστε, λοιπόν, η σαλάτα σας καθημερινά να είναι πλούσια σε τέτοιου είδους λαχανικά, έτσι ώστε να… «λάμπετε» μέσα κι έξω.

Αβγά: όπως κι αν τα προτιμάτε, σας κάνουν καλό
Όσον αφορά την υγεία των μαλλιών, δεν έχει σημασία αν τα προτιμάτε τηγανητά, βραστά ή ομελέτα – αρκεί να βάζετε τα αβγά στη διατροφή σας. Αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να βρείτε και περιέχουν επίσης βιοτίνη και βιταμίνη Β12, σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ομορφιά και την υγεία των μαλλιών.
Πουλερικά: πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη
Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα μας δίνουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε καλής ποιότητας τρίχα. Η έλλειψή της μας αφήνει αδύναμα μαλλιά που κόβονται με το παραμικρό, ενώ όσοι έχουν σοβαρή έλλειψη πρωτεΐνης από τη διατροφή τους καταλήγουν να έχουν μέχρι και απώλεια του χρώματος των μαλλιών τους. Τα πουλερικά, όμως, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη, αλλά και σίδηρο με υψηλό βαθμό βιοδιαθεσιμότητας, που σημαίνει ότι απορροφάται καλά από τον οργανισμό κι έτσι απολαμβάνουμε τα οφέλη του σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αποβουτυρωμένο γάλα: το απαραίτητο γαλακτοκομικό
Το αποβουτυρωμένο γάλα και το γιαούρτι αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου, το οποίο εκτός του ότι δυναμώνει τα οστά, βοηθά και στην ανάπτυξη της τρίχας. Ακόμη, περιέχουν καζεΐνη, μια πρωτεΐνη με αρκετά οφέλη.
Ολική άλεση: πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Στο πρωινό σας μπορείτε να προσθέσετε δημητριακά ολικής άλεσης και στα γεύματά σας να προτιμήσετε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, το μαύρο ψωμί κ.ο.κ., προκειμένου να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή ευεργετώντας το πεπτικό, αλλά και τις βιταμίνες συμπλέγματος Β, το σίδηρο και τον ψευδάργυρο, που θα κάνουν τα μαλλιά σας να ακτινοβολούν υγεία.
Καρότα: πηγή υγείας
Το αγαπημένο φαγητό του Μπαγκς Μπάνι αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμίνης Α, η οποία προωθεί την υγεία του δέρματος της κεφαλής -αλλά και της όρασης- κι εφόσον το υγιές δέρμα αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για υγιή μαλλιά, τα καρότα αποτελούν σοφή διατροφική επιλογή. Δοκιμάστε τα ως σνακ ή προσθέστε τα στη σαλάτα σας και δείτε τα μαλλιά σας να μεταμορφώνονται.
Στρείδια: και αφροδισιακά και ευεργετικά για τα μαλλιά
Η φήμη τους τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τις αφροδισιακές τροφές και παρ’ όλο που είναι διάσημα γι’ αυτή τους την ιδιότητα, έχουν και άλλες, λιγότερο γνωστές, μια εκ των οποίων είναι και η τόνωση των μαλλιών. Το συστατικό-κλειδί είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτική δράση, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, αν, όμως, δεν σας είναι εύκολο να τρώτε συχνά στρείδια, μπορείτε να λαμβάνετε ψευδάργυρο από τις τροφές που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και από το αρνί και το μοσχάρι.


http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...