Ακόμα και με τον δείκτη της ανεργίας στο 27,2%, οι περισσότεροι έλληνες αρνούνται να ασχοληθούν με δουλειές στα χωράφια και συναφείς δραστηριότητες.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, τα χωράφια γύρω από το χωριό της Νέας Μανωλάδας στην Πελοπόννησο έμοιαζαν με θορυβώδη κυψέλη σε πλήρη δραστηριότητα, με τους χιλιάδες μετανάστες να μαζεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς τις φράουλες που εξάγονται από τη Νότια Ελλάδα προς ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, όμως, στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής επικρατεί μια εικόνα ερήμωσης.
Στις 17 Απριλίου τρεις Έλληνες επιστάτες σε ένα χωράφι καλλιέργειας φράουλας άνοιξαν πυρ με καραμπίνες εναντίον πλήθους μεταναστών, με καταγωγή κυρίως από το Μπανγκλαντές, που εργάζονταν στη συγκομιδή του προϊόντος και είχαν μαζευτεί για να διαμαρτυρηθούν για τους αρκετούς μήνες που παρέμεναν απλήρωτοι. Περισσότεροι από 30 μετανάστες τραυματίστηκαν και οι επιστάτες, μαζί με το αφεντικό τους, συνελήφθησαν.
Ως αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιότητας που προσέλαβε το περιστατικό, πολλές από τις ξένες εταιρείες που εισάγουν τις φράουλες από τη Νέα Μανωλάδα ακύρωσαν τις παραγγελίες τους, ενώ οι μετανάστες εργάτες παραμένουν μακριά από την περιοχή, κυρίως από τον φόβο της σύλληψης, επειδή δεν διαθέτουν άδειες παραμονής.
Τη θέση των μεταναστών αυτών, που έχουν εγκαταλείψει πλέον τα χωράφια, είναι μάλλον απίθανο να αναλάβουν οι Έλληνες άνεργοι που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση από το 2008 και τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν την ανεργία τον Ιανουάριο να έχει αγγίξει το 27,2%, οι Έλληνες θεωρούν αυτό το είδος ταπεινής και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας ως μη κατάλληλο για αυτούς.
«Εμείς δεν κάνουμε αυτού του τύπου τις δουλειές», λέει ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, που ειδικεύεται στα οικονομικά της εργασίας.
«Έχουμε εγκαταλείψει αυτό το είδος δουλειάς εδώ και πολύ καιρό».
Υπάρχουν πάνω από 500.000 μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τόσοι που βρίσκονται εδώ χωρίς χαρτιά.
Ενώ η παράνομη μετανάστευση είναι ένα θέμα που απασχολεί τη χώρα εδώ και χρόνια, πλέον έχει γίνει το καυτό θέμα των ημερών, λόγω του ότι σήμερα υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια Έλληνες που δεν έχουν δουλειές.
Παρ΄ όλα αυτά, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων πολιτικών -ιδίως εκείνων που προέρχονται από την άκρα Δεξιά- ότι οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές των Ελλήνων, οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε γεωργικές εργασίες και άλλες δουλειές έντασης εργασίας.
Οι εργάτες φράουλας, για παράδειγμα, πληρώνονται μεροκάματο 20 με 25 ευρώ για
εργασία περίπου 10 ωρών.
Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε παράγκες φτιαγμένες πρόχειρα από ξύλινες τάβλες και πλαστικά καλύμματα και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες.
Αντικείμενο εκμετάλλευσης
Η κυρία Λία Λιάπα ψάχνει για μια δουλειά από τον Ιανουάριο, όταν το κατάστημα λιανικής οικιακών συσκευών στην Αθήνα, στο οποίο εργαζόταν για περισσότερο από τρία χρόνια, έβαλε απροειδοποίητα «λουκέτο».
Παρά το γεγονός ότι η 33χρονη έχει δικαίωμα να λάβει επίδομα ανεργίας ύψους μόλις 359 ευρώ τον μήνα, δεν θα σκεφτόταν να εργαστεί σε μονάδα παραγωγής φράουλας. «θα δεχόμουν να κάνω οποιαδήποτε δουλειά, ακόμα και μερικής απασχόλησης», λέει. «Αλλά όχι μία όπου θα γινόμουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, όπως οι μετανάστες εργαζόμενοι. Οι Έλληνες δεν θα ήθελαν και δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν σε τέτοιες συνθήκες».
Περίπου οι μισοί από τους 10,8 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες ζουν σήμερα σε αστικά κέντρα και λίγοι από αυτούς επιθυμούν να ανταλλάξουν τη ζωή στην πόλη με τη ζωή στην επαρχία. «Είναι σπάνιο για τους Έλληνες να μετακινούνται για αναζήτηση εργασίας», λέει ο κ. Τήνιος.
Η κυρία Λιάπα, από την πλευρά της, λέει πως, ενώ η ίδια δεν έχει πρόβλημα να αφήσει την Αθήνα, ο αρραβωνιαστικός της δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως αστυνομικός: «Θα σκεφτόμουν να μετακομίσω στην επαρχία, αλλά είναι δύσκολο για εμάς να φύγουμε, από τη στιγμή που ο σύντροφός μου έχει σταθερή δουλειά».
Share
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: