Google+ Το Ξέφωτο: Ινδία: Πρόσβαση σε φθηνά αντικαρκινικά μετά από δικαστική απόφαση - σταθμό

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ινδία: Πρόσβαση σε φθηνά αντικαρκινικά μετά από δικαστική απόφαση - σταθμό


Ανακούφιση σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς προκαλεί στην Ινδία η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που απέρριψε την πατέντα του αντικαρκινικού φαρμάκου Glivec της ελβετικής φαρμακευτικής Novartis.
Η απόφαση ουσιαστικά επιτρέπει στις ινδικές φαρμακοβιομηχανίες να διαθέτουν φθηνά αντίγραφα του φαρμάκου στους εκατομμύρια ασθενείς της χώρας για τους οποίους είναι δυσβάσταχτο το κόστος πολλών πατενταρισμένων φαρμάκων. Κακό οιωνό για τις ξένες φαρμακευτικές θεωρούν την δικαστική εξέλιξη διεθνείς αναλυτές.
Ενισχύονται οι εγχώριες φαρμακευτικές

Με την απόφαση ενισχύονται οι εγχώριες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και ειδικότερα οι ινδικές India's Cipla Ltd και Natco Pharma Ltd, οι οποίες ήδη πουλούν στην Ινδία το αντίγραφο του Glivec σε τιμή που είναι ίση με το 1/10 της αξίας του πατενταρισμένου φαρμάκου.


Αναλυτές, επισημαίνουν ότι μετά την εξέλιξη, οι πολυεθνικές θα πρέπει τώρα να βρουν νέους τρόπους για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Ινδία.


Την εξέλιξη, χαιρέτισαν ακτιβιστές που ζητούσαν επίμονα από την κυβέρνηση φθηνότερα φάρμακα καθώς τα πατενταρισμένα είναι δυσβάσταχτα για τον ινδικό λαό όπου το 40% του πληθυσμού κερδίζει λιγότερα από 1.25 δολάρια την ημέρα.


Πάντως σύμφωνα με την Novartis, περισσότεροι από 16000 ασθενείς στην Ινδία χρησιμοποιούν το Glivec και η πλειοψηφία τους έχει πρόσβαση σε αυτό δωρεάν.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...