Google+ Το Ξέφωτο: Ζητούν όλοι απεγκλωβισμό

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ζητούν όλοι απεγκλωβισμό


Έντονη διαφωνία για την περίληψη πρόνοιας αποδέσμευσης από τον Μηχανισμό
Παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις για το μνημόνιο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν για την αναγκαιότητα απεγκλωβισμού από την Τρόικα και τη δανειακή σύμβαση

Παρά τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που προκάλεσε η συμφωνία για το μνημόνιο, διαφαίνεται ότι η επίγνωση των οδυνηρών επιπτώσεων της εφαρμογής του αναγκάζουν τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σ’ έναν ισχυρό κοινό παρονομαστή: την αναγκαιότητα απεγκλωβισμού από την Τρόικα και την έξοδο από τη δανειακή σύμβαση, αναζητώντας άλλες, εναλλακτικές επιλογές αναχρηματοδότησης και δανεισμού. Αυτήν τη θέση εξέφρασαν, με χθεσινές τοποθετήσεις τους, όλα τα πολιτικά κόμματα, συγκλίνοντας στη διαπίστωση ότι η παραμονή στον μηχανισμό επιτήρησης ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ για τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης και την υπογραφή του μνημονίου, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε έντονη διαφωνία για το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευθεί από τον μηχανισμό στήριξης, έστω και αν εξοφληθεί το δάνειο. Στις επικρίσεις της μείζονος αντιπολίτευσης απάντησε με δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ ο Πρόεδρος του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν έκανε έκκληση για επίδειξη σύνεσης και υπευθυνότητας, αφού «δούμε πρώτα και την τελική μορφή της δανειακής σύμβασης».

Συνεχής επιβολή μέτρων
Σε δηλώσεις του, ο Γ. Ομήρου επισήμανε ότι το κόμμα του εκφράζει έντονη διαφωνία για το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης, τους όρους του μνημονίου και τον έλεγχο της Τρόικας, έστω και αν εξοφληθεί το όποιο δάνειο δοθεί από τον Μηχανισμό, ενώ προειδοποίησε ότι «αυτή η παράλειψη, που οφείλεται προφανώς σε υποχώρηση της Κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της Τρόικας, οδηγεί σε υποχρεωτική υποταγή σε δεσμά οικονομικής δουλείας και ακρωτηριασμού της εθνικής μας κυριαρχίας χωρίς να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία». Είναι αδιανόητο και καταστροφικό, πρόσθεσε, να είναι δέσμια η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεχή επιβολή μέτρων - κάθε τρεις μήνες, όπως φαίνεται από τις διατυπώσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο.

«Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ειδική ρύθμιση», υπογράμμισε, «έστω στην τελική δανειακή σύμβαση, ώστε εάν κι εφόσον καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου κι επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι νωρίτερα, να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου», υπέδειξε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα εναλλακτικών επιλογών. Εξάλλου, μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα», ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε ως αδύναμη και ελάχιστα αποτελεσματική την καταγραφή πρόνοιας αποδέσμευσης στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως υποστήριξε η Κυβέρνηση.

Απάντηση Εκπροσώπου
Απάντηση στις επικρίσεις Ομήρου έδωσε, με γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, διευκρινίζοντας ότι πρόνοια αποδέσμευσης από το μνημόνιο μπορεί να καταγραφεί μόνο στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια τέτοια πρόνοια, σαφής και συγκεκριμένη, μπορεί να καταγραφεί μόνο στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «και σε περιπτώσεις υπογραφής δανειακών συμβάσεων άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέβη κάτι ανάλογο».

«Στον αγύριστο η Τρόικα»
Τη θέση ότι η Κύπρος πρέπει να φύγει από την Τρόικα, αφού πρώτα εξευρεθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Να πάει στον αγύριστο η Τρόικα, αφού πρώτα βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ «Τροϊκανός». Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπενθύμισε ότι «το αίτημα για βοήθεια από την Τρόικα υποβλήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, για τον απλούστατο λόγο ότι το κράτος είχε ήδη αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές από τον Μάιο του 2011.

Δεν ήταν επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης, όπως δεν είναι επιλογή οποιουδήποτε να συζητάς και να αποφασίζεις με τέτοιους σκληρούς όρους. Θέλουμε, όμως, να διευκρινίσουμε ότι αυτοί οι σκληροί όροι ήταν σχεδόν όλοι προκαθορισμένοι από το μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2012», υπέδειξε, ενώ, σχολιάζοντας τις φωνές υπέρ του απεγκλωβισμού από την Τρόικα, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι «είμαστε και εμείς υπέρμαχοι της θέσης γι' απεγκλωβισμό της Κύπρου από την Τρόικα, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιοδήποτε στάδιο βρει τα αναγκαία ποσά». Γι’ αυτό, συνέχισε, «η Κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη δανειακή σύμβαση όρο για τον απεγκλωβισμό της Κύπρου από την Τρόικα».

«Ασυνεπής και αναξιόπιστος»
Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ έθεσε εκ νέου θέμα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο, διατυπώνοντας, παράλληλα, έντονες επικρίσεις κατά του Προέδρου όσον αφορά τους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού εξέφρασε λύπη γιατί, «αντί η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τη συμφωνία της με το Eurogroup, πανηγυρίζει ότι τάχα πέτυχε βελτιώσεις στο Μνημόνιο». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η Κυβέρνηση «σκόπιμα αποκρύβει ότι το Μνημόνιο περιλαμβάνει όλες τις συμφωνίες που έγιναν και όχι μόνο το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αρχίσει ένας συλλογικός προβληματισμός «για μιαν άλλη πορεία έξω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τρόικας, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την προοπτική της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, αλλά και την προοπτική λύσης του Κυπριακού».

«Τώρα ζητούν και τα ρέστα»
Απαντώντας στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κάλεσε την ηγεσία του, «που έφερε την Τρόικα», όπως υποστήριξε, αντί να μιλά αφηρημένα και απροσδιόριστα για πορεία έξω από τη δανειακή σύμβαση, να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα τη διώξει, χωρίς να οδηγήσει τη χώρα σε ολοκληρωτική χρεοκοπία. «Εκπλήσσει που το ΑΚΕΛ, αντί να αναλογιστεί ποια Κύπρο έχει παραδώσει με την πενταετή διακυβέρνησή του, ζητά ευθύνες από άλλους», υπογράμμισε ο Χρ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι «φτάνει στο σημείο να αποδίδει συμφωνίες της Κυβέρνησης Χριστόφια στη σημερινή Κυβέρνηση, τις οποίες ταυτόχρονα και κατακρίνει, και, αντί να επαινέσει τις όποιες βελτιώσεις κατάφερε η σημερινή Κυβέρνηση, ζητά και τα ρέστα».

Καταλήγοντας, υπέδειξε ότι, «αν η Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια δεν έκρυβε τα τεράστια προβλήματα κάτω από το χαλί, περιμένοντας να τα φορτώσει στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα φτάναμε εδώ». Εξάλλου, με νέα ανακοίνωσή της, η Προεδρία της Δημοκρατίας κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι προσπαθεί να μεταθέσει ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση, αναφερόμενο στη συμφωνία «Αναστασιάδη - Eurogroup». «Θα πρέπει επιτέλους να λεχθεί ότι το μνημόνιο που η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ συμφώνησε με την Τρόικα είχε έναν κύριο στόχο: τη ‘διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων’», προσθέτοντας ότι «στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου η λέξη ‘διάλυση’ τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων επαναλαμβάνεται σε κάθε παράγραφο».

Έπεται και άλλο μνημόνιο…
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το παρόν μνημόνιο είναι μόνο η αρχή, καθώς η απόφαση του Eurogroup βυθίζει σε μεγαλύτερη ύφεση την κυπριακή οικονομία και ανέφερε πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για λύση εκτός Τρόικας με σχέδιο Β. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι το προσχέδιο του μνημονίου που διαβιβάστηκε στους βουλευτές μπορεί να μην είναι το τελικό, είπε ότι εκ πρώτης όψεως το κείμενο μνημονίου που έχει συμφωνηθεί είναι αυτό που είχε συμφωνηθεί επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη θέση για αναζήτηση λύσης εκτός Τρόικας, κάλεσε όποιον ισχυρίζεται ότι έχει σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και λύση εκτός Τρόικας να το παρουσιάσει, «και εμείς θα εξετάσουμε την κάθε εισήγηση από όπου και αν αυτή προέρχεται». Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε, τέλος, πως υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ.

Μνημόνιο της υποταγής
Μνημόνιο υποταγής χαρακτήρισε τη συμφωνία με την τρόικα το Κίνημα Οικολόγων, εκφράζοντας κάθετη αντίθεση στο διαμορφωμένο τελικό κείμενο του μνημονίου.
Παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα, «παραμένει μια σύμβαση μακροχρόνιας οικονομικής υποδούλωσης του κυπριακού λαού, που εμπεριέχει κινδύνους ακρωτηριασμού της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας μας». Ως Οικολόγοι, προστίθεται, «θεωρούμε ότι έγινε κακή διαπραγμάτευση από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την κατάληξη στις βασικές πρόνοιες του μνημονίου, αφήνοντας στη νέα Κυβέρνηση ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Η παρούσα Κυβέρνηση πολύ λίγα μπορούσε να κάνει, όμως οφείλουμε να πούμε ότι και οι δικοί της χειρισμοί δεν ήταν αποτελεσματικοί». Το Κίνημα επαναδιατυπώνει, παράλληλα, τη θέση ότι η λύση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου πρέπει να αναζητηθεί εκτός μνημονίου.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...