Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή μας κάνει κακό, αυτό που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι, όμως, είναι ότι δεν «κρύβεται» μόνο στα πατατάκια, αλλά σε διάφορες τροφές που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά.
Οι έρευνες και οι ειδικοί δεν σταματούν να συνδέουν το αλάτι με αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και γενικότερα παθήσεων της καρδιάς, ενώ όσοι προσέχουν τη διατροφή τους και την υγεία τους, «κόβουν» κάτι από τη γεύση μειώνοντας το αλάτι, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν μελλοντικά προβλήματα.
Παρ’ όλ’ αυτά στην Ελλάδα φαίνεται πως καταναλώνουμε τη διπλάσια ποσότητα αλατιού από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, φτάνοντας τα 8-10 γραμμάρια ημερησίως και το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που υπερβάλλουν στο αλάτι, δεν το γνωρίζουν, μιας και πιστεύουν ότι το αλάτι που καταναλώνουν είναι μόνο αυτό που προσθέτουν μόνοι τους στο φαγητό. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.
Στις περισσότερες τροφές και δη στις επεξεργασμένες το νάτριο κάνει… πάρτι, επειδή όμως δεν το προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι, πιστεύουμε ότι μπορεί να μην περιέχουν καθόλου ή πολύ λιγότερο απ’ αυτό που πραγματικά περιέχουν. Και σαν να μη φτάνει αυτό, τρώμε και πολύ μεγαλύτερες μερίδες τέτοιων τροφών από αυτό που χαρακτηρίζεται ως μία μερίδα, με αποτέλεσμα η πρόσληψη νατρίου να αυξάνεται συνεχώς.
Παρακάτω θα βρείτε τροφές-πηγές νατρίου που πρέπει να μειώσετε αν θέλετε η κατανάλωση του αλατιού στη διατροφή σας να ξαναγυρίσει στο φυσιολογικό της πλαίσιο και αν καταφέρετε να τις αποφύγετε, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση του αλατιού στη μαγειρική σας, τότε η υγεία της καρδιάς σας σίγουρα δεν θα διαταραχτεί για πολλά ακόμη χρόνια.
Δημητριακά: το νάτριο κρύβεται και στο πρωινό
Η γλυκιά τους γεύση ξεγελάει, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να θεωρούν τα δημητριακά πηγή ζάχαρης κι όχι νατρίου. Εκτός από τη ζάχαρη, όμως, τα δημητριακά (ή τουλάχιστον κάποια είδη τους) μπορεί να φτάνουν και τα 240 mg νατρίου ανά μερίδα, όταν η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται στα 2300 mg (1 κουταλάκι του γλυκού). Δώστε, λοιπόν, προσοχή στις ετικέτες έτσι ώστε να επιλέξετε αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο ή έστω να γνωρίζετε τι καταναλώνετε, έτσι ώστε να ισορροπήσετε την κατανάλωση από τα επόμενα γεύματά σας.
Είναι εύκολο να το παρακάνουμε όσον αφορά τις σάλτσες και τις σος που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας, αλλά αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι ότι μια μερίδα σάλτσας ντομάτας είναι μισό φλιτζάνι και ότι μερικές σάλτσες σε κονσέρβα περιέχουν περισσότερα από 600 mg νατρίου στη μία μερίδα. Όταν τρώτε έξω, αποφύγετε τα… «μακροβούτια» σε τέτοιου είδους σάλτσες και όταν τρώτε σπίτι, προτιμήστε να τις φτιάξετε μόνοι σας, προσθέτοντας τις σωστές ποσότητες αλατιού, πάντα με μέτρο.
Λαχανικά σε κονσέρβα: «πνιγμένα» στο αλάτι
Μπορεί να τα προτιμάμε φρέσκα και συνήθως να τα καταναλώνουμε στην εποχή τους, δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που χρησιμοποιούμε π.χ. καλαμπόκι ή ντοματάκια κονσέρβα στη μαγειρική μας. Και παρ’ όλο που αν τα λαχανικά συσκευάζονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, εξακολουθούν να αποτελούν υγιεινή επιλογή, οι κονσέρβες περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, φτάνοντας μέχρι και τα 800mg ανά μερίδα. Ο λόγος που προστίθεται τόσο αλάτι είναι για να επιτευχθεί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά εσείς το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε αυτά που δεν αναφέρουν πρόσθετο αλάτι και να τα ξεπλύνετε πριν τα καταναλώσετε ή ακόμα καλύτερα; Επιλέξτε το κάθε λαχανικό φρέσκο, στην εποχή του.
Μια φέτα ψωμιού δεν πρόκειται να μας κάνει κακό, ούτε περιέχει πολύ αλάτι έτσι ώστε να μας βλάψει. Αυτό που φταίει είναι η απουσία ελέγχου του εαυτού μας όταν το καταναλώνουμε, με αποτέλεσμα να μη σταματάμε ποτέ στη μία – που ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού περιέχει 100-200mg νατρίου. Κι αν είστε fan των μικρών ψωμιών ή των πιο γλυκών (με κανέλα, σταφίδες κ.λπ) μην ξεγελιέστε. Το νάτριο και σε αυτά δεν είναι λιγότερο – σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ξεπερνάει τα 200mg.
Κέτσαπ-μουστάρδα: νοστιμιά με κινδύνους
Μια μερίδα κέτσαπ είναι μόλις 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ κι όχι το μισό μπουκάλι που αδειάζετε στις τηγανητές πατάτες του fast-food (οι οποίες επίσης είναι υπερ-αλατισμένες). Η μία μερίδα, λοιπόν, περιέχει 167mg νατρίου, που σημαίνει ότι μπορεί να ξεπερνάτε και τα 500mg αν είστε υπερβολικοί στην κατανάλωσή της. Παρόμοια περιεκτικότητα σε νάτριο έχει και η μουστάρδα, με 150mg νατρίου ανά μερίδα. Οι καυτερές σάλτσες, επίσης, δεν πάνε πίσω, αν και οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, λόγω της καυτερής τους ιδιότητας.
Αν και υπάρχουν πολλά τυριά τα οποία είναι ανάλατα και μπορούν να μας χαρίσουν τη γεύση τους στη διατροφή μας χωρίς κινδύνους, οι περισσότεροι από εμας προτιμούν να καταναλώνουν τα αλμυρά, επεξεργασμένα τυριά ή τύπου Cambembert, ροκφόρ, αλμυρή φέτα κ.λπ. Και φυσικά η κατανάλωση τέτοιου είδους τυριών αυξάνεται συνεχώς, αφού τα βρίσκουμε και μέσα σε φαγητά ή τα συνοδεύουμε με αυτά. Δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με ανάλατα τυριά όπως ανθότυρο, κότατζ και ανάλατη μυζήθρα, έτσι ώστε να μην διώξετε το τυρί από το διατροφικό σας πλάνο, αλλά ταυτόχρονα να μη λαμβάνετε… 325mg νατρίου ανά 30 γραμμάρια φέτας.
Έτοιμες σούπες: όχι τόσο υγιεινές όσο φαντάζεστε
Η σωστή σούπα, με το βραστό κρέας και τα λαχανικά, που ετοιμάζετε μόνοι σας προσέχοντας το αλάτι, είναι σίγουρα πολύ υγιεινή και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε και βάρος, όταν την προτιμάτε έναντι άλλων γευμάτων, πιο παχυντικών. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, όσοι ξεκινούν το γεύμα τους με μια σούπα λαχανικών, καταναλώνουν τελικά λιγότερες θερμίδες σε όλο το γεύμα, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους τους, αν κάτι τέτοιο εφαρμόζεται συστηματικά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, όμως, είναι αν καταναλώνετε τις έτοιμες σούπες του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν «βόμβες» νατρίου με κάποιες από αυτές να φτάνουν μέχρι και τα 1500mg νατρίου ανά μερίδα. Αν πρόκειται να αγοράσετε τέτοια σούπα ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες, έτσι ώστε να επιλέξετε αυτή με το λιγότερο νάτριο και αν έχετε χρόνο, βάλτε φαντασία και δημιουργήστε τη δική σας σούπα, με λιγοστό αλάτι.
Όση νοστιμιά κρύβουν, τόσο βλαβερά είναι για την υγεία μας, αφού αποτελούν πηγή κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, με ελάχιστη θρεπτική αξία. Δυστυχώς, όμως, αποτελούν την εύκολη λύση όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα τοστ ή ένα σάντουιτς στα γρήγορα με αποτέλεσμα να βρίσκονται συχνά στο διατροφικό μας πρόγραμμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Την επόμενη φορά, όμως, που θα προσθέσετε ζαμπόν, παριζάκι, σαλάμι ή λουκάνικα στο σάντουιτς που ετοιμάζετε για τη δουλειά, θυμηθείτε ότι το νάτριο που περιέχουν ανέρχεται στα 800mg ανά μια μερίδα 60 γραμμαρίων.
http://www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: