Όταν κάποιοι ειδικοί μας συστήνουν τροφές που θα μας ευεργετήσουν κι άλλοι θεωρούν τις ίδιες τροφές απαγορευτικές, τότε εύλογα τα πράγματα περιπλέκονται. Μήπως, όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση;
Το κόκκινο κρέας τα τελευταία χρόνια αποτελεί για πολλούς μια ξεχασμένη τροφή, αφού οι περισσότεροι διατροφολόγοι και γιατροί δεν παραλείπουν συνεχώς να αναφέρουν πόσο κακό κάνει στην υγεία. Από την άλλη, όμως, διαβάζετε συχνά ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το πόσο χρειάζεται να καταναλώσετε και αν πρέπει γενικότερα το κόκκινο κρέας να υπάρχει κάθε εβδομάδα στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Το ίδιο συμβαίνει με τους ξηρούς καρπούς που είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα περιέχουν πολλές θερμίδες, ενώ και με τη σόγια δεν τα πάτε ιδιαίτερα καλά, αφού οι έρευνες δεν μπορούν να καταλήξουν αν μας προστατεύει ή αν μας σπρώχνει προς τον καρκίνο.
Μπορεί το πεδίο να είναι όντως θολό όσον αφορά τη διατροφή μας, η λύση, όμως, βρίσκεται στην ποσότητα και την ποιότητα των παραπάνω τροφών και είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε και για τις δύο αυτές παραμέτρους. Δείτε πώς μπορείτε να καταναλώσετε τις παρακάτω τροφές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι αφήστε τους άλλους να… μπερδεύονται.
Αβγά: ένα την ημέρα κάνει καλό
Οι τελευταίες έρευνες έρχονται να αναιρέσουν τις παλιότερες που μας συνιστούσαν να αποφεύγουμε τα αβγά και αναφέρουν ότι ένα αβγό την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, ενώ περιέχει λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερη βιταμίνη D από αυτή που πίστευαν μέχρι σήμερα. Κι όπως όλοι ξέρουμε, τα αβγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνης D και Β12. Πώς να τα καταναλώνετε: Μείνετε στο ένα αβγό την ημέρα και αν έχετε πρόβλημα με τη χοληστερίνη σας, περιοριστείτε στα 3-4 αβγά την εβδομάδα.
Κόκκινο κρέας: το λίπος του κάνει κακό
Είναι αλήθεια ότι το τόσο νόστιμο και αγαπημένο κόκκινο κρέας μπορεί, σύμφωνα με έρευνες, να οδηγήσει σε προβλήματα στην καρδιά, καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων και δεν είναι λίγες οι έρευνες που μπορούν να στηρίξουν τα παραπάνω. Ο λόγος που το κρέας αυτό μπορεί να είναι τόσο βλαβερό είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, το οποίο μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα μακροπρόθεσμα, αλλά και σε αύξηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν σε σοβαρές παθήσεις. Πώς να το καταναλώσουμε: Το κόκκινο κρέας, εκτός των «κακών» λιπαρών του, έχει και τα θετικά του, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ενώ ταυτόχρονα περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να το επιλέξουμε άπαχο, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο ορατό λίπος μπορούμε, και να το καταναλώνουμε με σύνεση, δηλαδή δυο μερίδες την εβδομάδα (όπου 1 μερίδα = το μέγεθος μιας παλάμης).
Μοιάζουν με ένα «αθώο» και υγιεινό σνακ, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν τις περισσότερες θερμίδες από τα περισσότερα σνακ που καταναλώνουμε συνήθως. Το αξιοπερίεργο είναι, όμως, ότι σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το σνακ αυτό είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα, καθώς περιέχει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οι οποίες διατηρούν το αίσθημα κορεσμού για περισσότερο χρόνο κι έτσι όποιος τους καταναλώνει δεν πεινάει σύντομα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Obesity, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να πάρουν βάρος στο μέλλον, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Πώς να τους καταναλώσουμε: Το καλό με τους ξηρούς καρπούς είναι ότι τα λιπαρά που περιέχουν (τα οποία αποδίδουν και τις πολλές θερμίδες) είναι «καλά» και ευεργετικά για την καρδιά. Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να προσέχετε τις ποσότητες και να μην ξεπερνάτε τη μία χούφτα ξηρών καρπών κάθε φορά που τα καταναλώνετε, έτσι ώστε να λάβετε τα οφέλη τους, χωρίς να… σπάσετε τη ζυγαριά σας.
Σόγια: χρειάζεται μέτρο
Τις ημέρες που πέρασαν, η σόγια αποτέλεσε πρωταγωνιστή στο τραπέζι όσων νήστευαν, ενώ γενικότερα το τόφου, τη σάλτσα σόγιας και άλλα παράγωγά της, τα βρίσκουμε συχνά στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Η σόγια αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι ωφέλιμη ειδικά για όσους απέχουν από το κρέας, από την άλλη, όμως, περιέχει συστατικά, τα λεγόμενα φυτοοιστρογόνα, τα οποία σύμφωνα με κάποιες έρευνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Την ίδια στιγμή, κάποιες άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι σε λογικές ποσότητες η σόγια όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά όταν καταναλώνεται από άτομα που έχουν καταφέρει να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού, μειώνεται η πιθανότητα μετάστασης. Πώς να την καταναλώνουμε: Καταρχάς προσέχουμε η σόγια που επιλέγουμε να είναι βιολογική και πιστοποιημένη, αποφεύγουμε τα περισσότερο επεξεργασμένα παράγωγά της κι επιλέγουμε αυτά που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία, ενώ αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού ή ενδομητρικού καρκίνου, καλό θα είναι να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και γενικότερα να μην κάνουμε υπερβολές στην κατανάλωσή της.
Μπορεί το κρασί να κλέβει όλη τη… δόξα των αλκοολούχων ποτών και η μπίρα, όμως, είναι εξίσου ωφέλιμη. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανάλυση που έγινε σε περισσότερες από 12 μελέτες, το απολαυστικό αυτό αλκοολούχο ποτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι και 33% -δηλαδή σχεδόν όσο και το κόκκινο κρασί- με τις πολυφαινόλες του (αντιοξειδωτικά) να παίζουν σημαντικό ρόλο. Πώς να την καταναλώνουμε: Καταρχάς δεν υπάρχει κανένας λόγος να «κόψετε» την μπίρα ή το κρασί. Αυτό που πρέπει απλώς να προσέξετε είναι να μην ξεπερνάτε το 1 ποτήρι την ημέρα οι γυναίκες και τα 2 ποτήρια οι άντρες, γιατί διαφορετικά, τα οφέλη της θα αντικατασταθούν από βλαβερές συνέπειες και ισχυρό… φούσκωμα.
Μαργαρίνη: προσοχή στα συστατικά της
Αρκετά χρόνια πριν, τα περισσότερα νοικοκυριά άνοιξαν στη μαργαρίνη τα… ντουλάπια της κουζίνας τους και αντικατέστησαν το βούτυρο, για το οποίο οι ειδικοί δεν μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια. Στη συνέχεια, όμως, όταν ανακαλύφθηκε ότι πολλές μάρκες μαργαρίνης περιείχαν τρανς λιπαρά οξέα –ένα τύπος λιπαρών που ρίχνει την καλή HDL χοληστερόλη και ανεβάζει την κακή LDL- οι περισσότεροι ξαναγύρισαν στο βούτυρο. Σήμερα, όμως, πολλοί κατασκευαστές έχουν κάνει αλλαγές στα προϊόντα τους κι έτσι υπάρχουν μαργαρίνες που χρησιμοποιούν πιο υγιεινά έλαια και τα τρανς λιπαρά απουσιάζουν. Πώς να την καταναλώνουμε: Ελέγξτε πάντα τις ετικέτες της μαργαρίνης που πρόκειται να αγοράσετε και αποφύγετε αυτές που περιέχουν τρανς, υδρογονοποιημένα ή μερικώς υδρογονοποιημένα λίπαρα στη λίστα με τα συστατικά τους.
Σίγουρα δεν χρειαζόσασταν κι άλλο λόγο για να αγαπήσετε το γλυκό αυτό πειρασμό, αλλά όπως φαίνεται, είτε τον θέλετε, είτε όχι, τον έχετε. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, όσοι καταναλώνουν συστηματικά σοκολάτα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά πολύ (μέχρι και 37%), ενώ τα εύσημα κερδίζει η μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει αντιοξειδωτικά. Πώς να την καταναλώνετε: Με μέτρο! Φάτε ένα κομματάκι σοκολάτας όποτε θελήσετε να γευτείτε κάτι γλυκό και προτιμήστε τις σοκολάτες με τη λιγότερη ζάχαρη και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.
http://www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: