Google+ Το Ξέφωτο: Ποιο ζώο είναι ο μεγαλύτερος χασομέρης;

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ποιο ζώο είναι ο μεγαλύτερος χασομέρης;


Ποιο ζώο έχει τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μετά το φαγητό και τον ύπνο του;
Μια και τα ζώα εκ των πραγμάτων ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε αναζήτηση τροφής, το ζώο με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα πρέπει να αναζητηθεί ανάμεσα σε εκείνα που χορταίνουν την πείνα τους ευκολότερα. Καταρχήν, αποκλείονται όλα τα φυτοφάγα ζώα, καθώς η τροφή τους είναι σημαντικά πιο φτωχή σε ενέργεια και πρωτεΐνες απ’ ό,τι το κρέας, κι έτσι ένα τέτοιο ζώο για να χορτάσει θέλει μεγάλες ποσότητες τροφής και αφιερώνει πολύ χρόνο στην επεξεργασία της.

Μεταξύ των σαρκοφάγων τώρα, πρέπει να αποκλείσουμε τα μικρότερα ζώα, αφού έχουν συγκριτικά μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες από τα μεγαλόσωμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιφάνειά τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον όγκο τους απ’ ό,τι είναι στα μεγαλόσωμα ζώα. Ένα μικρόσωμο ζώο υφίσταται, επομένως, μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας, που πρέπει να εξισορροπηθεί με πιο έντονο μεταβολισμό.
Τα μεγάλα αιλουροειδή, λοιπόν, όπως οι τίγρεις και τα λιοντάρια, απολαμβάνουν μια ζωή με λιγότερο στρες. Μετά την καταβρόχθιση της λείας τους, μπορούν να περάσουν αρκετές μέρες –ή και βδομάδες– χωρίς να σκέφτονται το φαγητό. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στις δυνατότητες των μεγάλων σαρκοφάγων ερπετών. Καθώς είναι ζώα εξώθερμα, που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να καταναλώνουν πολλή ενέργεια για να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους, έχουν ανάγκη λιγότερης τροφής απ’ ό,τι τα θηλαστικά.
Ο κροκόδειλος, για παράδειγμα, μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς φαγητό για μήνες ολόκληρους, και αυτό τον καθιστά από τους επικρατέστερους υποψηφίους για το ζώο με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

http://www.scienceillustrated.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...