Το πνεύμα της οικονομίας ξύπνησε μέσα μας για τα καλά και το μότο των ημερών είναι ένα: «Δεν πετάμε τίποτα». Όχι επειδή οι υπάλληλοι της καθαριότητας απεργούν και πάλι, αλλά επειδή εκεί που κάποτε βλέπαμε απλώς άχρηστα σκουπίδια, στην πραγματικότητα ξεφορτωνόμασταν αντικείμενα που μπορούν εύκολα να αποκτήσουν νέα χρηστικότητα, να μας λύσουν τα χέρια ή ακόμη και να ανανεώσουν την εικόνα του σπιτιού μας. Πώς; Πάρτε 10 ιδέες για ξεκίνημα, και την επόμενη φορά που θα ετοιμάζεστε να γεμίσετε την extra large μαύρη σακούλα, σκεφτείτε αν όντως το περιεχόμενό της είναι για πέταμα.
*Πλαστικά μπουκάλια Τέλειωσε το απορρυπαντικό πιάτων; Πλένετε πολύ καλά το εσωτερικό του πλαστικού μπουκαλιού και μόλις αποκτήσατε το ιδανικό μαγειρικό εργαλείο για να ρίχνετε την κατάλληλη ποσότητα π.χ. μίγματος για κρέπες ή κρέμας γάλακτος σε ένα φαγητό και σιροπιού ή κρέμας για να γαρνίρετε ένα γλυκό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να γεμίζετε με νερό το σίδερό σας ή για να ποτίζετε τα γλαστράκια και τα φυτά τα οποία χρειάζονται λίγο νερό. Το ίδιο βέβαια ισχύει εκτός από το απορρυπαντικό πιάτων για οποιοδήποτε μπουκάλι που απελευθερώνει το περιεχόμενό του όταν το πιέσετε.
*Ρολό κουζίνας Κάποτε κρατούσαμε το σκληρό χαρτονένιο εσωτερικό του ρολού από χαρτί κουζίνας για τις σχολικές μας χειροτεχνίες. Δεν χρειάζεται όμως να είστε μαθητές για να συνεχίσετε να τα αξιοποιείτε. Ορίστε μερικές χρήσεις για το ρολό: Μπορείτε να αποθηκεύετε μέσα σε αυτό τις πλαστικές σας σακούλες για ώρα ανάγκης. Μπορείτε επίσης να τυλίγετε εκεί τα μακριά καλώδια συσκευών που πάντα μπερδεύονται και ταλαιπωρείστε κάθε φορά για να τα ξεμπλέξετε. Ακόμη, αποθηκεύστε λαστιχάκια ή κορδόνια ή χρησιμοποιήστε τα ως «ορθοστάτες» για τις ψηλές σας μπότες, ώστε να μην «λυγίζουν» όσο τις έχετε στην ντουλάπα σας, γεμίζοντας τσακίσεις.
Μερικές ακόμη χρήσεις για τον «άχρηστο» φελλό: Κόψτε μικρές «φέτες» φελλού και τοποθετήστε τις στα πόδια των επίπλων σας ώστε να μην «γδέρνουν» το πάτωμα. Συγκεντρώστε πολλούς και συνθέστε έναν αυτοσχέδιο πίνακα ανακοινώσεων για την κουζίνα ή το δωμάτιό σας.
*Πλαστικές σακούλες Ήδη μάθαμε πώς να τις αποθηκεύουμε στο ρολό της κουζίνας. Τώρα ήρθε η ώρα να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε: Πρώτον, μπορείτε πάντα να τις ξαναπάρετε μαζί σας στο supermarket για τα επόμενα ψώνια σας – το περιβάλλον θα σας ευγνωμονεί. Επίσης, μπορείτε να καλύπτετε τα πινέλα και τις βούρτσες βαψίματος όταν σταματάτε για λίγο την δουλειά σας, ώστε να μην στεγνώσει η μπογιά πάνω τους. Στριμώξτε τις στις καλοκαιρινές τσάντες και ανάλογης φύσης αξεσουάρ που θέλετε να διατηρήσετε στο σωστό σχήμα για την επόμενη σεζόν. Τοποθετήστε τις στους κάδους απορριμμάτων στην κουζίνα και την τουαλέτα για πιο εύκολο καθάρισμα. Στρώστε μερικές στο κουτί της γάτας σας. Οι χρήσεις τους είναι χιλιάδες, όσες και οι ανάγκες αποθήκευσης σε ένα νοικοκυριό. Απλώς αυτοσχεδιάστε.
*Κουρτίνες μπάνιου Άλλο ένα «κρυφό εύρημα» του σπιτιού είναι η κουρτίνα του μπάνιου που δεν σας χρειάζεται πια. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στην επόμενη ανακαίνιση του σπιτιού για να προστατεύσετε το πάτωμα από την μπογιά. Επίσης, με λίγη… τέχνη μπορείτε να την μετατρέψετε σε ένα αδιάβροχο τραπεζομάντιλο για το τραπέζι του μπαλκονιού ή του εξοχικού σας. Τέλος, μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσει στο αυτοκίνητό σας στα μεγάλα κρύα, προσαρμόζοντάς την στο παρμπρίζ για να αποφύγετε το «πάγωμά» του.
*Κομπόστ Αν έχετε κήπο και θέλετε να φτιάξετε το προσωπικό σας μποστάνι, μάθετε να χρησιμοποιείται τα απορρίμματά σας για να παράγετε το δικό σας κομπόστ, που αποτελεί πρώτης τάξεως οικολογικό «ενισχυτή» λιπάσματος.
*Γυάλινα μπουκάλια Αν οι μαγειρικές σας ανησυχίες περιλαμβάνουν την μυσταγωγία της παρασκευής σπιτικής μαρμελάδας ή γλυκών του κουταλιού, μην πετάτε ποτέ τα γυάλινα μπουκαλάκια ή τα βαζάκια. Κρατήστε τα για την επόμενη «παρτίδα» λιχουδιών και φτιάξτε χρωματιστά ταμπελάκια για να ζωντανέψετε την κουζίνα με την όψη, την μυρωδιά και την γεύση των δημιουργιών σας.
http://www.in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: