Google+ Το Ξέφωτο: Πόσο νερό απορροφά ένα δέντρο;

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο νερό απορροφά ένα δέντρο;




Άκουσα κάποτε ότι ένα μεγάλο δέντρο μπορεί να απορροφά εκατοντάδες λίτρα νερού κάθε μέρα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και ποιο δέντρο «πίνει» περισσότερο;

Στις γεωγραφικές ζώνες που ζούμε, μια μεγάλη βελανιδιά που ριζώνει σε υγρό έδαφος μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 400 λίτρα νερού ημερησίως. Οι βελανιδιές, όμως, είναι σχετικά ολιγαρκείς σε σχέση με τους πραγματικά μεγάλους πότες του φυτικού βασιλείου. Ο τίτλος του πιο διψασμένου δέντρου ανήκει στο τεράστιο δέντρο Euperua purpurea, που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής.
Η Euperua καταναλώνει καθημερινά 1.180 λίτρα νερού. Μάλιστα, απορροφά περισσότερα από 200 λίτρα την ώρα από το έδαφος, όταν ο Ήλιος λάμπει και η φωτοσύνθεση του δέντρου λειτουργεί εντατικά. Ελάχιστα πιο πίσω βρίσκεται ένας άλλος γίγαντας, ο ευκάλυπτος του βουνού, που ευδοκιμεί στην Αυστραλία. Ένα ενήλικο δέντρο είναι σε θέση να απορροφά από το έδαφος μέχρι και 1.000 λίτρα νερού την ημέρα.
Παρά τη μεγάλη κατανάλωση νερού, οι κορυφές των ψηλών δέντρων είναι ξερές, είτε γιατί ξεραίνονται από τον αέρα και το φως του Ήλιου, είτε γιατί το δέντρο δυσκολεύεται να αντλήσει το νερό, σε ορισμένες περιπτώσεις από αποστάσεις μέχρι και 100 μέτρων. Τα δέντρα χρησιμοποιούν το νερό για να μεταφέρουν ανόργανες ουσίες στα φύλλα τους.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, υπάρχουν και πολύ ολιγαρκη δέντρα. Μια βελανιδιά του είδους Quercus petraea σε περίοδο ξηρασίας αρκείται με μόλις δέκα λίτρα νερού την ημέρα.

http://www.scienceillustrated.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...