Google+ Το Ξέφωτο: Το μεγαλύτερο κτίριο από λάσπη στον κόσμο!

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Το μεγαλύτερο κτίριο από λάσπη στον κόσμο!



 Το Μεγάλο Τζαμί της Djenne είναι το μεγαλύτερο κτίριο από τούβλο και λάσπη στον κόσμο. Το τζαμί βρίσκεται στην πόλη της Djenne στο Μάλι κοντά στον ποταμό Bani. Είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Αφρική. Μαζί με τις «παλιές πόλεις της Djenne χαρακτηρίστικε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1988.

Η ημερομηνία κατασκευής του πρώτου τζαμιού στην Djenne είναι άγνωστη, αλλά χρονολογείται ήδη από το 1200 και μέχρι και το 1330.
Οι τοίχοι του Μεγάλου Τζαμιού είναι φτιαγμένα από πλίνθους οι οποίοι ψήνονται από τον ήλιο και ονομάζονται «ferey», μια λάσπη που βασίζεται στο κονίαμα και είναι επικαλυμμένα με γύψο λάσπη που δίνει το κτίριο λεία, ανάγλυφη εμφάνιση. Οι τοίχοι έχουν πάχος από 40 Έως 70 εκατοστά . Το πάχος του ποικίλλει ανάλογα με το ύψος του τοίχου: στα ψηλότερα τμήματα χτίστηκε παχύτερο, επειδή η βάση πρέπει να είναι αρκετά ευρύ ώστε να υποστηρίζει το βάρος. Τα ξύλα που πρεξέχουν συμπεριλήφθηκαν στο κτίριο για τη μείωση των ρωγμών που προκαλούνται από συχνές δραστικές αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία και χρησιμεύει σαν έτοιμες σκαλωσιές για τις ετήσιες επισκευές. 

 

Οι τοίχοι μονώνουν το κτίριο από τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και από το σούρουπο έχουν απορροφήσει αρκετή θερμότητα για να κρατήσουν το τζαμί ζεστό όλη τη νύχτα. Υδρορροές, από κεραμικούς σωλήνες, εκτείνονται από την οροφή για την άμεση απομάκρυνση του νερού από τη στέγη και μακριά από τα τείχη. Το μισό από το τζαμί καλύπτεται από μια στέγη και το άλλο μισό είναι μια ανοικτή αίθουσα προσευχής στην αυλή. 



Η οροφή του τζαμιού υποστηρίζεται από ενενήντα ξύλινους στύλους που καλύπτουν την εσωτερική αίθουσα προσευχής. Οι αεραγωγοί στην οροφή λειτουργούν με αφαιρούμενα κεραμικά καπάκια, τα οποίο όταν αφαιρεθεί επιτρέπουν ζεστό αέρα να βγει από το κτίριο και έτσι αερίζεται το εσωτερικό.

 
 
Το Μεγάλο Τζαμί χτίστηκε σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα με επιφάνεια 5.625 τ.μ. (62.500 ft ²), η οποία μέχρι σήμερα προστατεύει το τζαμί από τις πιο σοβαρές πλημμύρες.


1 σχόλιο :

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...