Google+ Το Ξέφωτο: Το ιερό της αλήθειας - Ένα ξύλινο θαύμα στην Pattaya

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Το ιερό της αλήθειας - Ένα ξύλινο θαύμα στην Pattaya



Το Ιερό της Αλήθειας είναι ένας ναός που έχει ύψος 105 μέτρα και είναι ένα κτίσμα  που αποτίνει φόρο τιμής στο «Αρχαίο Όραμα της Γης», στην «Αρχαία Γνώση» και την «Ανατολική φιλοσοφία». Μοιάζει με έναν ταϊλανδέζο ναό ή ένα παλάτι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα από αυτά.
Καλύπτοντας τριάντα δύο στρέμματα γης, σε έναν βραχώδη λόφο με θέα τον ωκεανό, το Ιερό της Αλήθειας έχει την πιο μαγευτική θέα στη Βόρεια Pattaya, και ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Ταϊλάνδη. Είναι εξ ολοκλήρου λαξευμένο από ξύλο  και διαθέτει τα πιο όμορφα και περίτεχνα ξυλόγλυπτα που έχετε δει ποτέ, εμπνευσμένο από τις τέσσερις μεγάλες καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές επιρροές στην Ταϊλάνδη (κινέζικα, ταϊλανδέζικα, Χμερ και ινδουιστικά). 


Τα κεφάλια του Βούδα, τα ιερά ζώα και όλα τα είδη των θρησκευτικών και φιλοσοφικών θεμάτων απεικονίζονται σε χιλιάδες ξύλινα γλυπτά και ανάγλυφα που κοσμούν τόσο εσωτερικά όσο και έξω από τους τοίχους του ιερού ναού.
Το Ιερό της Αλήθειας ήταν το ‘’πνευματικό τέκνο’’ του Lek Viriyaphant, γνωστό και ως «Khun Lek», ο οποίος είναι ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος που ήθελε να δείξει στους ανθρώπους την πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Ταϊλάνδης. Έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή αυτού του μοναδικού μνημείου το 1981, μετά από έρευνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Ταϊλάνδης για πολλά χρόνια. Αυτός ήταν που του έδωσε την ονομασία ‘’Ιερό της Αλήθειας’’ και επέμεινε να είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από ξύλο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η κατασκευή προχωράει τόσο αργά. Για την κατασκευή του ναού εργάζονται 250 ξυλογλύπτες.



  Η κατασκευή είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το 2025, αλλά δυστυχώς ο Khun Lek  έχει λίγα χρόνια που πέθανε όποτε δεν θα μπορέσει να θαυμάσει τελειωμένο το αριστούργημά του. Άφησε συγκεκριμένες οδηγίες, όμως, και το έργο συνεχίζεται σύμφωνα με το σχολαστικό το σχέδιό του. Παρόλο που το έργο είναι σε εξέλιξη, το Ιερό της Αλήθειας ήδη δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών που θέλουν να δουν τα λεπτομερή χειροποίητα σκαλιστά. 


Έτσι για να κρατήσει τουλάχιστον ορισμένους από αυτούς μακριά, και για να μπορέσουν οι κατασκεαστές να συνεχίσουν την δουλειά τους, έβαλε μια υψηλή είσοδο των 500 μπατ ($ 16) , αλλά πολλοί θα πλήρωναν πολύ περισσότερα για να έχουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά τον ναό Pattaya.



Το Ιερό της Αλήθειας έχει τέσσερα φτερά, ένα για καθεμία από τις τέσσερις πεποιθήσεις που ενέπνευσε την κατασκευή του. Κάθε ένα από αυτά καταφέρνει να εντυπωσιάσει με την ομορφιά των σχεδίων και την λεπτομέρεια, και είναι εύκολο να χάσεις την αίσθηση του χρόνου όταν κοιτάς όλα αυτά τις χειροποίητες κατασκευές. Τα ταξιδιωτικά έντυπα μιλούν για «κατανόηση της αρχαίας ζωής», «τη σχέση της ζωής με το σύμπαν» και «κοινούς στόχους της ζωής προς την ουτοπία».



Μερικά από τα έξω γλυπτά έχουν ήδη επιδεινωθεί από την πολυετή επαφή με την φύση αλλά οι
ξυλογλύπτες εργάζονται σκληρά για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών και την εκπλήρωση των ονείρων του Khun Lek.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...