Google+ Το Ξέφωτο: Κινέζικο θαύμα

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Κινέζικο θαύμα

Κατασκευάστηκε και λειτουργεί στην Κίνα και είναι ο πλέον γρήγορος του κόσμου. Για τις επιδόσεις του κάνουν λόγο όλα τα σχετικά έντυπα του κόσμου. Πρόκειται για τον Tianhe 1A.
Είναι ικανός να κάνει ικανός για 2,5 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο! Πρόκειται για τον τελευταίο Κινέζικο υπερ-υπολογιστή που ονομάζεται  Tianhe-1A και εδραιώνει τη χώρα στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους πιο ισχυρούς και γρήγορους υπολογιστές του κόσμου.
Ο Tianhe-1A  είναι 40-47% ταχύτερος από τον αμερικανικό Jaguar, έναν υπερυπολογιστή της εταιρείας Κρέι  που έχει κατασκευάσει το Εθνικό Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί.
Για να φτάσει αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα, ο υπερ-υπολογιστής ενσωματώνει περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τον ισχυρισμό της Κίνας επιβεβαίωσε ο διεθνής οργανισμός Top 500, ο οποίος καταρτίζει τη λίστα με τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά μηχανήματα του κόσμου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζακ Ντονγκάρα του Πανεπιστημίου του Τενεσί, υπεύθυνος για το Top500 Ο Tianhe-1A «κάνει σκόνη το μηχάνημα που βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση»
Ο Jaguar έχει ισχύ μόνο 1,75 petaflop ανά δευτερόλεπτο (1 petaflop ισοδυναμεί με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο). Ο κινεζικός υπερ-υπολογιστής αγγίζει τα 2,5 Pflops.
Η νέα λίστα Top 500 θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες και, όπως είπε ο Ντονγκάρα, είναι απίθανο μέχρι τότε κάποια άλλο μηχάνημα να απειλήσει την κινεζική κυριαρχία.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...