Google+ Το Ξέφωτο: Κάρτα στη γραφειοκρατία

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Κάρτα στη γραφειοκρατία


Ένα "ψηφιακό κλειδί" στα πρότυπα και άλλων χωρών ετοιμάζεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου από την ΔΕΘ. Το εν λόγω "κλειδί" είναι η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη η οποία θα παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε θέματα φορολογίας και άλλα
Δεκάδες χρονοβόρες διαδικασίες, μπλεξίματα με τη γραφειοκρατία, αλλά και τις δυσλειτουργικές συναλλαγές με το κράτος έρχεται να επιλύσει η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη.
Όπως αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", πρόκειται για ένα είδος "ταυτότητας" μέσω της οποίας ο Έλληνας θα μπορεί να διεκπεραιώνει θέματα φορολογίας, υγείας ασφάλισης και πολλά άλλα χωρίς, και αυτό είναι πολύ βασικό, να χρειάζεται άλλο έγγραφο.
Παρόμοιες κάρτες υπάρχουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό για παράδειγμα στην Αγγλία, στη Γερμανία αλλά και αλλού και έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό τα γραφειοκρατικά προβλήματα.
Πού λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω ταυτότητα;
Καταρχάς ως αστυνομική ταυτότητα. Θα αντικαταστήσει το γνωστό έγγραφο αλλά ακόμα λείπουν σημαντικές λεπτομέρεις προς διευκρίνηση, όπως για παράδειγμα εάν θα χρησιμοποιείται παράλληλα με την ταυτότητα ή θα καταργηθεί αυτή. Πάντως και η ηλεκτρονική κάρτα θα έχει στοιχεία ανάλογα της ταυτότητας.
Επίσης, στις εφορίες. Η κάρτα θα παρέχει πρόσβαση σε ατομικά στοιχεία του ίδιου του πολίτη, ή θα μπορεί ο πολίτης να εκδίδει τη φορολογική του ενημερότητα μέσω περάσματος σε ειδικό μηχάνημα.
Ακόμα, θα χρησιμοποιείται στον τομέα της υγείας. Ο "κρυφός πόθος" της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει η κάρτα ένα είδος "κλειδιού" για το σύστημα ασφάλισης και υγείας. Θα έχει πρόσβαση ο πολίτης στα ιατρικά του στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...