Google+ Το Ξέφωτο: Τεχνητή ζωή; Δημιουργήθηκε το πρώτο ζωντανό συνθετικό κύτταρο

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Τεχνητή ζωή; Δημιουργήθηκε το πρώτο ζωντανό συνθετικό κύτταρο


Ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνητή ζωή έφτασαν Αμερικανοί επιστήμονες, που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα συνθετικό ζωντανό κύτταρο.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του δρ. Κρεγκ Βέντερ, επικεφαλής του οµώνυµου Ινστιτούτου στο Μέριλαντ και την Καλιφόρνια, ανέπτυξε τεχνητά το γενετικό γονιδίωμα ενός βακτηρίου και στη συνέχεια το εισήγαγε σε ένα κύτταρο.
Δημιουργήθηκε έτσι ένα μικρόβιο με συνθετικό DNA , που μελλοντικά ανοίγει το δρόμο για τεχνητή ζωή.
Σύμφωνα με το BBC , το επίτευγμα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, χαρακτηρίστικε ορόσημο για την επιστήμη, ωστόσο οι επικριτές εκφράζουν φόβους για τους κινδύνους που θέτει η δημιουργία συνθετικών οργανισμών.
Στόχος των ερευνητών είναι τώρα να δημιουργήσουν βακτήρια που θα παράγουν φάρμακα και βιοκάυσιμα, ή θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
«Τώρα μπορούμε να πάρουμε το συνθετικό μας χρωμόσωμα και να το μεταμοσχεύσουμε σε ένα κύτταρο – υποδοχέα, έναν διαφορετικό οργανισμό», δήλωσε ο δρ. Κρεγκ Βέντερ.
«Όταν το νέο λογισμικό περάσει στο κύτταρο, το κύτταρο το διαβάζει και στη συνέχεια μετατρέπεται στο είδος που καθορίζει ο γενετικός κώδικας», τόνισε ο επιστήμονας.
Τα νέα βακτήρια αναπαρήχθησαν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορές, παράγοντας αντίγραφα που ελέγχονταν από το κατασκευασμένο, συνθετικό DNA .
Είναι η πρώτη φορά που συνθετικό DNA έχει τον πλήρη έλεγχο του κυττάρου», υπογράμμισε ο δρ. Βέντερ.

Πηγή: i-live

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...