Google+ Το Ξέφωτο: Κλιματισμός: 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Κλιματισμός: 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τα κλιματιστικά. Ωστόσο, υπάρχουν 20 ακόμη, που ενδεχομένως να μας πιάσουν…αδιάβαστους.
1. Η βασική ιδέα πίσω από τον κλιματισμό εφαρμόστηκε τυχαία στην αρχαία Αίγυπτο, όπου κρεμούσαν υγρά καλάμια στα παράθυρα και όταν φυσούσε και εξατμιζόταν ο αέρας, δρόσιζε ο χώρος. Η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα ευεργετική στο ξηρό κλίμα της ερήμου.
2. Στην Αρχαία Ρώμη, το νερό από τα υδραγωγεία διανέμονταν μέσω των τοίχων των σπιτιών και κρύωνε τους χώρους, ενώ άλλες τεχνικές στην μεσαιωνική Περσία εμπλέκονται με τη χρήση των δεξαμενών για την ψύξη των κτιρίων κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου.
3. Ο σύγχρονος κλιματισμός προέκυψε από την εξέλιξη στη χημεία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και ο πρώτος μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικός κλιματισμός επινοήθηκε και χρησιμοποιήθηκε το 1902 από τον Willis Haviland Carrier, έναν Αμερικανό εφευρέτη, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός για τις επιχειρηματικές του ικανότητες. Ο ίδιος κατείχε επίσης μια εταιρεία συστημάτων κλιματισμού, που δημιουργήθηκε για βιομηχανική χρήση.
4. Η εισαγωγή των πρώτων οικιακών μονάδων κλιματισμού ξεκίνησε στη δεκαετία του 1920.
5. Το πρώτο πρόσωπο που επιχείρησε να εφεύρει μία συσκευή κλιματισμού, ήταν από την Κίνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν. Ο εφευρέτης, Ding Huan, πραγματοποίησε μια αρκετά παρόμοια συσκευή με αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα, η οποία φυσικά λειτουργούσε κυρίως για βασιλική χρήση.
6. Ωστόσο, το πρώτο αναγνωρισμένο «κλιματιστικό» κατασκευάστηκε στην Ινδία και είχε χειροκίνητη λειτουργία. Πρόκειται για το Punkah, που θυμίζει περισσότερο ανεμιστήρα/βεντάλια βέβαια (που κρέμονταν από το ταβάνι), παρά κλιματιστικό, αλλά η ιδέα ήταν η ίδια: να δροσίσει τον χώρο.
7. Το πρώιμο σύστημα ψύξης δεν ονομαζόταν κλιματισμός. Ο όρος εφευρέθηκε από τον Stuart W. Cramer, ο οποίος ήθελε να εξηγήσει τη διαδικασία, μέσω της οποίας η υγρασία του αέρα μετατρέπεται σε ψύξη, ελέγχοντας ταυτόχρονα τη θερμοκρασία.
8. Αυτό έγινε το 1906 και από τότε το σύστημα ψύξης ονομάζεται κλιματιστικό.
9. Ωστόσο, τα θεμέλια του μηχανικού κλιματισμού είχε θέσει από το 1882, ο Philip Diehl.
10. Εκατό χρόνια αργότερα, το 1982, ο Thomas Midgley Jr. εφηύρε το φρέον από μια πρωτότυπη ιδέα, τροποποιώντας στην ουσία όλες τις βλαβερές ουσίες, όπως το διοξείδιο του θείου, την αμμωνία, κλπ. που χρησιμοποιούνται μέχρι τότε στην ψύξη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μορφή φρέον του Midgley Jr δεν ήταν απολύτως ασφαλής, διότι μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία, να βλάψει το περιβάλλον και να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία των ανθρώπων.
11. Ένα ακόμη σύγχρονο σύστημα εξαερισμού εφευρέθηκε από τον Ρώσο στρατιωτικό Alexandr Sablukov και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την ψύξη στο εσωτερικό των ορυχείων, όπου οι άνθρωποι εργάζονταν με άνθρακα. Το σύστημά του ονομάστηκε αντλία αέρα.
12. Η πρώτη εταιρεία που υλοποίησε την ιδέα του κλιματιστικού, όπως το γνωρίζουμε, ήταν η Packard. Το σύστημα, εφευρέθηκε αρχικά για τα αυτοκίνητα, αλλά η ιδέα δεν ήταν πολύ αποτελεσματική και συμφέρουσα, λαμβάνοντας υπόψη ότι καταλάμβανε όλο το χώρο από τον κορμό του αυτοκινήτου.
13. Στα πιο πρακτικά ζητήματα, η τακτική συντήρηση μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της μονάδας, η οποία θα μειώσει το κόστος της λειτουργίας της. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί η φθορά στη μονάδα (δηλαδή το κλιματιστικό), αυξάνοντας σημαντικά τη συνολική διάρκεια ζωής του.
14. Πολλές φορές η εγγύηση, που συνοδεύει τα κλιματιστικά μπορεί να απαιτεί συντήρηση για να παραμείνει σε ισχύ.
15. Τα σωματίδια και οι οργανισμοί που υπάρχουν στον εξωτερικό αέρα, τα συστατικά των χαλιών και των επίπλων, τα μικρόβια που αποβάλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους και οι οποιεσδήποτε εργασίες επισκευών, που λαμβάνουν χώρα εντός των κτιρίων, μπορούν να επιβαρύνουν τον εσωτερικό αέρα.
16. Η νόσος των λεγεωνάριων, η ψύξη, η αλλεργική ρινίτιδα και η δηλητηρίαση από έκκριση μονοξειδίου του άνθρακα, είναι οι συνηθέστερες επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία ενός ανθρώπου, εξαιτίας των κλιματιστικών.
17. Η ποιότητα, ο σχεδιασμός και τα υλικά κατασκευής είναι μείζονος σημασίας στην κατανάλωση και απόδοση, που έχουν τα κλιματιστικά.
18. Τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας με inverter είναι σαφώς πιο αποδοτικά από αυτά της παλαιότερης γενιάς.
19. Η αλλαγή των φίλτρων εξαρτάται από τη χρήση των κλιματιστικών.
20. Τα ερμητικά κλειστά παράθυρα και οι πόρτες, δεν είναι παρά ένας μύθος. Να αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.

http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...