Google+ Το Ξέφωτο: 7 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

7 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ

Για πολλούς η υπόσχεση για έναν καλό καφέ αποτελεί την κινητήριο δύναμη για να σηκωθούν από το κρεβάτι. Και πράγματι, η αναμονή για ένα φλιτζάνι φρεσκοαλεσμένο και μυρωδάτο καφέ αξίζει τον κόπο. Τι γίνεται όμως, όταν αυτή η αναμονή δε δικαιώνεται με τον αποτέλεσμα, που δεν είναι όπως το περιμένατε;
Είτε φτιάχνετε μόνοι σας τον καφέ σας είτε με τη βοήθεια αυτοματοποιημένου μηχανήματος, υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του. Σε αυτό οφείλεται άλλωστε, το ότι πάντα όταν παίρνουμε καφέ από έξω έχει καλύτερη γεύση…

Σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα φανταχτερά επαγγελματικά μηχανήματα που διαθέτει μια καφετέρια, αλλά από την άλλη μπορούμε να πάρουμε κάποια μαθήματα που θα βελτιώσουν αισθητά την προετοιμασία του καφέ μας. Ας δούμε λοιπόν, τα 7 πιο κοινά λάθη που κάνουμε, όταν αποφασίζουμε να φτιάξουμε τον καφέ μας.

  • Καφές που έχει ήδη αλεστεί
7 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ (2)
Ο καφές που έχει ήδη αλεστεί πριν τη διαδικασία του βρασίματος, είναι πιο επιρρεπής στην οξείδωση. Με το να αλέθετε μόνοι σας τους κόκκους λίγο πριν φτιάξετε τον καφέ σας, εξασφαλίζετε μεγαλύτερη φρεσκάδα και περισσότερο άρωμα στο αποτέλεσμα που θα μπει στο φλιτζάνι σας.

  • «Ξεθυμασμένος» καφές
Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε αγοράσατε τον καφέ σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αγοράσετε… καινούργιο. Προτιμήστε να αγοράζετε τόση ποσότητα, όση θα καταναλώσετε μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Ο πολυκαιρισμένος καφές χάνει την ένταση και το άρωμά του και το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών σας.

  • Λανθασμένα επίπεδα άλεσης
Ο καφές που έχει αλεστεί πολύ έχει συνήθως πικρή γεύση, αλλά αν δεν έχει αλεστεί όσο πρέπει, τότε η γεύση του είναι μάλλον αδύναμη. Διαβάστε το εγχειρίδιο του μηχανήματος άλεσης που μπορεί να έχετε προκειμένου να μάθετε το επίπεδο άλεσης ταιριάζει στο είδος του καφέ που προτιμάτε.

  • Κακό πλύσιμο
7 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ (3)
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη του μηχανήματος και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τον καφέ σας, έχουν πλυθεί πολύ καλά και δεν έχουν υπόλειμμα από καφέ ή σαπούνι επάνω στην επιφάνειά τους.

  • Ακατάλληλη θερμοκρασία νερού
Αν το νερό στο οποίο θα ρίξετε τον καφέ σας είναι καυτό, μπορεί να καταστρέψετε τη γεύση του. Το νερό πρέπει να είναι γύρω στους 90 βαθμούς Κελσίου ή ακριβώς στο σημείο πριν τον βρασμό (το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου).

  • Λανθασμένη αναλογία καφέ-νερού
7 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ (4)
Για κάθε 170 γραμμάρια νερό, θα χρειαστείτε περίπου δύο κουταλιές της σούπας καφέ. Χρησιμοποιώντας περισσότερο, ο καφές σας μπορεί να γίνει πολύ πιο δυνατός από αυτό που θα θέλατε ιδανικά και να έχει αρκετά πικρή γεύση. Αν από την άλλη χρησιμοποιήσετε λιγότερο, θα καταλήξετε με ένα νερουλό και αδύναμο αποτέλεσμα.

  • Ακατάλληλο νερό
Το νερό της βρύσης περιέχει συχνά μέταλλα και άλατα, που μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση του καφέ σας. Χρησιμοποιείστε λοιπόν, καλύτερα εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό ώστε το αποτέλεσμα να είναι νόστιμο.


http://www.e-diet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...