Google+ Το Ξέφωτο: Ανάκαμψη ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ανάκαμψη ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue

Πολιτικό αγώνα «στήθος με στήθος» εξακολουθούν να δίνουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύει το Βαρόμετρο Μαΐου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή», με την Κουμουνδούρου να ανακτά τα πρωτεία στο «μέτωπο» της εκλογικής επιρροής, παραμένοντας ωστόσο δεύτερη στην παράσταση νίκης.


Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το skai.gr η έρευνα της Public Issue αντανακλά την ευρεία απαισιοδοξία των ελλήνων πολιτών όσον αφορά τις δυνατότητες, τη στελέχωση αλλά και την ανεξαρτησία του συνόλου των πολιτικών παρατάξεων από οικονομικά συμφέροντα, ενώπιον της κρίσης.

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή, αντίθετα αποτελέσματα στην παράσταση νίκης 

Συγκεκριμένα, στην «μάχη» της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πρώτη θέση με ποσοστό της τάξης του 28%, ενισχυμένος κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με το Βαρόμετρο Απριλίου, όπου είχε καταταχθεί δεύτερος.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία καταπέφτει στο 27,5%, υποχωρώντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και συνεπώς χάνει τα πρωτεία που είχε κερδίσει τον προηγούμενο μήνα. Πλην του Απριλίου, η μοναδική φορά που η ΝΔ είχε καταλάβει την πρώτη θέση εντός του 2013 ήταν ο Ιανουάριος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων δεν έχει ποτέ υπερβεί τη μία μονάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Στη τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, κερδίζοντας 0,5 μονάδες, και «σκαρφαλώνοντας» στο 11,5%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα παραμένουν σε μονοψήφια επίπεδα επιρροής, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί κατά 1,5 μονάδες, στο 6,5%, ισοδυναμώντας με το ΚΚΕ, που βελτιώνει τη θέση του κατά μία μονάδα.

Στο 6% (-0,5) βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη κατατάσσεται η ΔΗΜΑΡ, με επιρροή της τάξης του 5,5% (-1), συμπληρώνοντας τον «πίνακα» των απωλειών για τις τρεις συμπολιτευόμενες παρατάξεις.

Διαφορετική εικόνα δίνει ωστόσο η παράσταση νίκης, με τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα (και τρίτο συνολικά το 2013), διευρύνοντας μάλιστα το προβάδισμά της σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, σε 45% έναντι 41%, από 45% έναντι 43% που ήταν τον μήνα Απρίλιο.

Σταθερά καταλληλότεροι Σαμαράς και τρικομματική, πλησιάζουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ 

Ο αγώνας μεταξύ της Συγγρού και της Κουμουνδούρου μαίνεται και στο πεδίο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, με τον Αντώνη Σαμαρά να διατηρεί αισθητή διαφορά 10 μονάδων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα (40% έναντι 30%), με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο να απολαμβάνει άνοδο τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Βαρόμετρο Απριλίου, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός υφίσταται απώλεια μίας μονάδας.

Παραπλήσια εικόνα εμφανίζεται και στο «μέτωπο» της καταλληλότητας για τη διακυβέρνηση της χώρας, με το 35% των πολιτών να προκρίνει ως βέλτιστη λύση μία τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως η καταλληλότερη επιλογή από το 24%.

Παρά ταύτα, και σε αυτήν την περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση βελτιώνει τη θέση της σε σχέση με τον Απρίλιο, αυξάνοντας την επιρροή της κατά τρεις μονάδες, τη στιγμή που η επιλογή της τρικομματικής ανεβαίνει κατά μονάχα 1 μονάδα.

Παράλληλα, το 28% των ερωτηθέντων κρίνει πως κανένας εκ των δύο πολιτικών αρχηγών δεν είναι ο καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ η επιλογή «καμία από τις δύο» παρατάξεις δεν είναι καταλληλότερη ως κυβέρνηση «πρωτεύει», συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 38%.

Μάλλον δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές...

Παρά τους αγώνες μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η καθαρή πλειοψηφία των πολιτών (60%) δηλώνει πως «μάλλον δεν χρειάζεται» η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τάσσεται το 37%.

Παράλληλα, συρρικνώνεται η «ψαλίδα» μεταξύ των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της, και αυτών που πιστεύουν πως θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ειδικότερα, πίστη στη δυνατότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την τετραετία εκφράζει το 45%, τη στιγμή που το 475 εξακολουθεί να πιστεύει πως η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες πριν το 2016.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2012 το χάσμα μεταξύ των δύο απόψεων ανερχόταν στις 58 μονάδες, με το 76% να δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία.

...αλλά τα κόμματα είναι οι «αδύναμοι κρίκοι»

Η άποψη ότι δεν μάλλον δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές δε συνιστά ωστόσο «ψήφο εμπιστοσύνης» στο κομματικό σύστημα από την πλευρά των πολιτών, με την έρευνα της Public Issue να καταδεικνύει ευρύτατη έλλειψη πίστης όσον αφορά τη δυνατότητα των πολιτικών παρατάξεων να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Αναλυτικά, το 49% πιστεύει πως κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στην καλύτερη θέση, απολαμβάνοντας ωστόσο την εμπιστοσύνη μόλις του 25%. Δεύτερος κατατάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 12%, ενώ όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι κάτω από το 3%!

Παρόμοια εικόνα πηγάζει από το ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος χώρας;», με τη ΝΔ να υποστηρίζεται από το 26% ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ (19%). Τη άποψη ότι «κανένα» κόμμα δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα εκφράζει το 35%.

Το 46% πιστεύει πως κανένα από τα κόμματα δεν έχει ικανό αρχηγό, ενώ το 41% είναι της άποψης ότι καμία παράταξη δεν έχει τα καλύτερα στελέχη.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί ότι το 29% πιστεύει πως όλα τα κόμματα είναι εξαρτημένα από οικονομικά συμφέροντα, ενώ όσον αφορά μεμονωμένα κόμματα η «μερίδα του λέοντος» να συγκεντρώνεται από τη ΝΔ (28%) και το ΠΑΣΟΚ (22%). Στον αντίποδα, μονάχα το 3% εκτιμά πως η Κουμουνδούρου είναι δέσμια οικονομικών συμφερόντων.

Αυξάνονται όμως οι θετικές γνώμες για κόμματα και αρχηγούς!

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κομματικό σύστημα δεν καθρεπτίζεται στην δημοφιλία των πολιτικών δυνάμεων και των αρχηγών, καθώς όλα τα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ (-1) και της Νέας Δημοκρατίας (στάσιμη) καταγράφουν άνοδο 2 έως 8 μονάδων σε σχέση με τον Απρίλιο.

Πρώτος σε θετικές εντυπώσεις κατατάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτινάσσεται στο 44% καταγράφοντας κέρδος 8 μονάδων σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Απριλίου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ με 38% (+2), ακολουθούμενη από το 36% των ΑΝΕΛ.

Στην τέταρτη θέση έρχεται η στατική ΝΔ με 33%, ενώ πέμπτο βρίσκεται το ΚΚΕ, με άνοδο 8 μονάδων, «αναρριχόμενο» στο 31%. Ουραγοί είναι το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή (+2), αμφότεροι με 17%.

Share


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...