Google+ Το Ξέφωτο: Οριστικά σε μνημόνιο η Κύπρος

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οριστικά σε μνημόνιο η Κύπρος


Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λευκωσία οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την σύναψη μνημονιακης συμφωνίας.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία κράτησε έναν χρόνο.

Από την μεριά του, ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε προβλέπει να βγει η Κύπρος από την ύφεση, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη κι επισήμανε ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος, όπως κι οι αρχές του επόμενου.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τα έσοδα και οι σχεδιασμοί να είναι στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο προσχέδιο του μνημονίου που παραδόθηκε στα πολιτικά κόμματα χθες για μελέτη προβλέπονται μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5.000 έως το 2016, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση του ΦΠΑ από 17 σε 19%, έσοδα 70 εκατομμυρίων από φορολόγηση ακινήτων, αύξηση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων αλλά και αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013-2016.

Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο και θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα ετοιμάσει την έκθεσή της η οποία και θα συζητηθεί στο Euro Working Group της Πέμπτης.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της WSJ, η τρόικα φέρεται να έχει συμφωνήσει για παράταση της προθεσμίας εντός της οποίας η Κύπρος θα έπρεπε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4%.

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε χαλάρωμα των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές. Κατόπιν τούτου, οι συναλλαγές από 9.000 έως 25.000 ευρώ θα πραγματοποιούνται δίχως περιορισμό.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...