Google+ Το Ξέφωτο: Αποφασίζει τη Μεγάλη Τρίτη η κυπριακή Βουλή για το Μνημόνιο

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αποφασίζει τη Μεγάλη Τρίτη η κυπριακή Βουλή για το Μνημόνιο


Στην κυπριακή Βουλή έχει διαβιβαστεί το κυρωτικό νομοσχέδιο με τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο με την τρόικα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να τεθεί τη Μεγάλη Τρίτη  προς έγκριση στην ολοήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.






Τα νομοσχέδια στάλθηκαν αρχικά στα αγγλικά και αύριο θα υποβληθούν και στα ελληνικά. Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, που συνοδεύει τη "Συμφωνία Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)", αναφέρεται ότι η υπερψήφιση του Μνημονίου από τη Βουλη είναι εξαιρετικά επείγουσα, διότι στις 29 Απριλίου η ομάδα εργασίας του Eurogroup θα συζητήσει στις Βρυξέλλες την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Ακολούθως, στις 3 Μαΐου, θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για έγκριση της δανειακής σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, η οποία θα είναι τυπική, αφού ήδη, χθες, σε τηλεδιάσκεψη, το ΔΣ του ΕΜΣ αποφάσισε να εγκρίνει το κυπριακό Μνημόνιο και τη βοήθεια προς την Κύπρο.

Ωστόσο, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών στη σημερινή συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προηγουμένως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Εισηγητική έκθεση

Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το κυρωτικό νομοσχέδιο για το Μνημόνιο, επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο ήταν αναγκαίο, δεδομένου του αποκλεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και των πιεστικών αναγκών στήριξης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Η κύρωση δε, δια νόμου, της δανειακής συμφωνίας είναι απαραίτητη, όπως αναφέρεται, γιατί αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην κάλυψη των πιεστικών απαιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης και στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων από τα μέσα του 2011 και της ανάγκης για άμεση χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.

Ήδη, τα νομικά έγγραφα του Μνημονίου έχουν υπογραφεί εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον υπουργό Οικονομικών και από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ενεργώντας ως κεντρικός τραπεζίτης της κυβέρνησης, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει με σχετικούς κυρωτικούς νόμους (Συμφωνία για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοδοτικής Στήριξης/EFSF και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας/ESM).

Ο δε γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε στις 19/2/2013 ότι η Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο Συναντίληψης είναι έγγραφα αλληλένδετα, με τα οποία καθίσταται πρόδηλο πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας πρόθεση παραγωγής δεσμευτικών ρυθμίσεων, συμφώνησαν από κοινού σε ορισμένους όρους, από την ικανοποίηση των οποίων εξαρτάται η χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, οι δύο αυτές συμφωνίες εμπίπτουν στην κατηγορία «της συμφωνίας, συμβάσεως ή διεθνούς συμφωνίας» που αναφέρεται στο άρθρο 169(2) του Συντάγματος και ως εκ τούτου υπόκεινται σε κύρωση με νόμο που ψηφίζεται από την Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου αυτού, αφού τύχουν της έγκρισης του υπουργικού συμβουλίου.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κυρωτικό νομοσχέδιο στη συνεδρία του στις 24/4/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...