Φθινόπωρο θα έχει τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης η Noble
Σε καλό στάδιο βρίσκονται οι επαφές Κύπρου-Ισραήλ, μετά και τις χθεσινές συναντήσεις που είχαν στο Τελ Αβίβ οι Γιαννάκης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Αρχές φθινοπώρου αναμένονται τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία Noble Energy στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκαθάρισε χθες ο Πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Τσαρλς Ντέιβιντσον, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εταιρεία θα ξεκινήσει τη γεώτρηση τον Ιούνιο και τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά μετά την πάροδο 60 - 90 ημερών. Ο κ. Ντέιβιντσον, στα πλαίσια συνάντησης που είχε χθες με εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, σημείωσε ακόμα ότι, κατά τις τελευταίες επαφές της εταιρείας με την Κυβέρνηση, έχουν τεθεί στο τραπέζι δύο θέματα:
(α) Η παραχώρηση άδειας για εξασφάλιση ενός πρόσθετου συνεργάτη, ο οποίος θα εξειδικεύεται σε θέματα LNG.
(β) Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Δύο σημεία με Κυβέρνηση
Η Noble ζήτησε άδεια από την κυπριακή Κυβέρνηση για την εξασφάλιση ενός πρόσθετου συνεργάτη, όπως στην περίπτωση του Λεβιάθαν στο Ισραήλ, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του ισραηλινού τεμαχίου η Noble συμβλήθηκε με την αυστραλιανή Γουντσάιντ, η οποία, όπως είπε, έχει μοναδική εμπειρία σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Δεν θέλω να σχολιάσω ποιες εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον. Έχουμε ενημερωθεί ότι κάποιες εταιρείες ενδιαφέρονται και έχουμε δώσει αυτά τα ονόματα στην Κυβέρνηση και αναμένουμε να γίνει αποδεκτό να παρουσιάσουμε κάποιες πληροφορίες προκειμένου να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση», είπε ο κ. Ντέιβιντσον.
Σχετικά με το δεύτερο θέμα, το οποίο τέθηκε από τη Noble στην Κυβέρνηση, αυτό αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ο κ. Ντέιβιντσον ανέφερε ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι η δημιουργία εμπορικού πλαισίου με την Κυβέρνηση, ώστε το έργο του τερματικού να μπορεί να προχωρήσει προς την Τελική Eπενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision). Η εξεύρεση αγοραστών για το φυσικό αέριο μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο χρόνια, εξήγησε.
Ιούνιο το τρυπάνι
Ο Πρόεδρος της Noble ανέφερε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο τεμάχιο Καρίς του Ισραήλ. Είπε ότι η γεώτρηση θα χρειαστεί 60 με 90 μέρες για να ολοκληρωθεί και ακολούθως η εταιρεία θα συγκρίνει τα στοιχεία που θα συλλέξει με τους γεωλογικούς της πίνακες, προκειμένου να καταλήξει στην εκτίμησή της. «Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εκτίμηση της έκτασης του κοιτάσματος», είπε.
«Το κλειδί είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε το πεδίο και να δούμε ότι το κοίτασμα είναι επαρκές για να στηρίξει το όλο έργο», πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι αναλόγως του αποτελέσματος, ενδεχομένως να απαιτηθούν περισσότερες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, υπενθυμίζοντας το ισραηλινό Ταμάρ, όπου η απόφαση για την περαιτέρω εξέλιξή του λήφθηκε κατόπιν μιας μόνο γεώτρησης, ενώ στην περίπτωση του Λεβιάθαν, που είναι μεγαλύτερο τεμάχιο, χρειάστηκαν δύο. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντέβιντσον είπε ότι σύμφωνα με το στατιστικό σύστημα της εταιρείας, υπάρχει 25% πιθανότητα το κοίτασμα να είναι χαμηλότερο της βασικής εκτίμησης, (5 tcf) και άλλο 25% πιθανότητα να είναι πάνω από την κορυφαία εκτίμηση (8 tcf).
Καλύτερη επιλογή το LNG
Ο κ. Ντέιβιντσον ρωτήθηκε τι θα έκανε η Noble, αν οι συνεργάτες της στο Ισραήλ εξέφραζαν την επιθυμία να εξαγάγουν φυσικό αέριο μέσω αγωγών από την Τουρκία. Λέγοντας ότι η εταιρεία παρακολουθεί με τους συνεργάτες της τις ενδεχόμενες αγορές φυσικού αερίου, είπε ότι «δεν μπορεί είτε η Noble είτε οι συνεργάτες της ξυπνήσουν μια μέρα και να πουν θέλουμε να πάμε απ’ εκεί». Εξήγησε ότι πρόκειται για μεγάλα έργα και ότι αν αφαιρεθεί ένα μέρος του κοιτάσματος, τότε αυτό μπορεί να καταστήσει το όλο έργο μη βιώσιμο.
«Πιστεύουμε ότι αφού αποφασίσεις την εξαγωγή, τότε το υγροποιημένο αέριο είναι η πιο βιώσιμη επιλογή. Υπάρχουν και άλλες επιλογές, βεβαίως, αλλά μέχρι στιγμής το LNG είναι η πιο βιώσιμη». Μάλιστα η Noble έχει εκφράσει -στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών της με την Κυβέρνηση- προτίμηση για τον τρόπο που θα μπορούσε να παραδίδει το φυσικό αέριο προς υγροποίηση, καθώς, κατά την άποψή των τεχνοκρατών της, η ιδανικότερη μέθοδος είναι το αέριο να μεταφέρεται από τη θάλασσα σε συγκεκριμένο σημείο στο Βασιλικό.
Επιπλέον κοιτάσματα στο 12;
Ερωτηθείς αν η Noble διατηρεί την άποψη ότι το τεμάχιο 12 ενδεχομένως να έχει περισσότερα κοιτάσματα από το κοίτασμα Αφροδίτη, ο κ. Ντέιβιντσον είπε ότι υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τις έχει εξετάσει και τις βρήκε «περισσότερο επίφοβες» και με λιγότερες προοπτικές επιτυχίας. «Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα που δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά πιστεύουμε ότι το ανακαλυφθέν κοίτασμα έχει τη μεγαλύτερη αξία».
Συνεργασία Ισραήλ και Κύπρου
Εξάλλου, ο κ. Ντέιβιντσον εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου, καθώς αυτό θα εξασφάλιζε μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας. «Ειλικρινά, ελπίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποια συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ», είπε, για να προσθέσει πως ο ίδιος αναγνωρίζει πως η συνεργασία μεταξύ δύο χωρών μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστούν να προχωρήσουν ξεχωριστά, προκειμένου τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρξει κάποια συνεργασία, θα έχουμε καλύτερες εξοικονομήσεις και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στη χρηματοδότηση και στην ανέγερση (του τερματικού) και την προώθηση του αερίου», είπε. Σε σχέση με το αν έχει κάποια προτίμηση για την τοποθεσία του τερματικού υγροποίησης, ο κ. Ντέιβιντσον αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει εξεύρει πρώτη ένα βιώσιμο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι και το Ισραήλ ψάχνει για να εξεύρει πιθανές τοποθεσίες ανέγερσης τερματικού υγροποίησης.
Διαμετακομιστικός σταθμός η Κύπρος
Στο Ισραήλ για επαφές βρίσκονται από την Τρίτη οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, με στόχο την προώθηση αρκετών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ξεκαθάρισαν προς τους δύο Υπουργούς πως μια από τις επιλογές που μελετούν είναι η Κύπρος να αποτελέσει διαμετακομιστικό σταθμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Την τελική τους απόφαση θα είμαστε, ενδεχομένως, σε θέση να τη μάθουμε εντός των προσεχών εβδομάδων, αφού, ως γνωστόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μάη. Την ίδια στιγμή, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, συνεχίζονται οι διεργασίες για επίτευξη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των δυο χωρών, η οποία επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την επίσκεψη Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ.κ. Πέρες και Νετανιάχου διαβίβασαν προς τους κ.κ. Κασουλίδη και Λακκοτρύπη το μήνυμα πως οι προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ δεν σχετίζονται με την Κύπρο, και το Ισραήλ συνεχίζει να επιθυμεί περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών του με τη χώρα μας. Χθες βράδυ, οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας, όπου αναμενόταν να συζητηθούν περαιτέρω τα ενεργειακά θέματα.
Στην πρωτοπορία των εξελίξεων
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες, διά στόματος του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη, πως οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων της ανάπτυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ομιλία σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να προχωρήσει «με τον σχεδιασμό της απαραίτητης ενεργειακής υποδομής για αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και η δημιουργία σταθμού υγροποίησής του για σκοπούς εξαγωγής». Δίχως αμφιβολία, πρόσθεσε, «η ανάπτυξη και τα μέτρα παραγωγής στην Κύπρο, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, θα συμβάλουν τα μέγιστα στις προσπάθειες για διασφάλιση των πόρων φυσικού αερίου και των ενεργειακών διαδρόμων από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ και ακόμη πιο πέρα».
Θα πυροδοτήσει εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, όταν η Κύπρος αρχίσει επιτυχώς τις δραστηριότητές την στην περιοχή, η πρόοδος θα πυροδοτήσει περαιτέρω εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων. Οι ενεργειακές εξελίξεις, είπε, «απαιτούν αποφασιστικές δράσεις και από κυβερνήσεις και από τη βιομηχανία». Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση πως η χώρα μας, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των δράσεων που αναλαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα, έχει να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νέου ενεργειακού τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να μείνει κλειστό το 15
Τις θετικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται να παρακολουθεί στενά η Τουρκία, η οποία δείχνει αποφασισμένη να μη μας αφήσει να προχωρήσουμε όπως επιθυμούμε, στην εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου. Όπως κατήγγειλε χθες η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί με τον στόλο της την ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα, τόνισε, ο τουρκικός στόλος προβαίνει σε ασκήσεις εντός του οικοπέδου 12, με πραγματικά πυρά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είπε η κ. Θεοχάρους, πώς μπορεί να ανοίξει το Κεφάλαιο 15, που αφορά την ενέργεια, όταν η Τουρκία δεν σέβεται ούτε το Δίκαιο της Θάλασσας ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία; Η τοποθέτηση έγινε με αφορμή συζήτηση που αφορούσε την έκθεση αξιολόγησης για την τουρκική ενταξιακή πορεία, η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο. Στην έκθεση γίνεται, ήδη, αναφορά σε άνοιγμα του Κεφαλαίου 15, θέση με την οποία κ. Θεοχάρους διαφωνεί.
Δεν εμπλέκεται η ΡΑΕΚ στην αγωγή της εταιρείας MD Referrals Ltd
Εν τω μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου ανακοίνωσε χθες πως η αγωγή υπ’ αριθμόν 4184/2012 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, που καταχώρισε μεταξύ άλλων η εταιρεία MD Referrals Ltd, δεν στρέφεται εναντίον της και η ΡΑΕΚ δεν υπήρξε ποτέ εναγόμενη στην πιο πάνω διαδικασία. «Εκείνο για το οποίο κλήθηκε το Γραφείο της ΡΑΕΚ στην πιο πάνω διαδικασία είναι για να παραδώσει ή υποβάλει στοιχεία που αφορούσαν τη μεταξύ των διαδίκων διαφορά και κατόπιν σχετικής αιτήσεως που υποβλήθηκε από τους ενάγοντες», διευκρίνισε
Περαιτέρω αναφέρεται πως το Γραφείο της ΡΑΕΚ, στα πλαίσια της εν λόγω Αίτησης, που υπέβαλαν οι ενάγοντες, καταχώρισε ένσταση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το Γραφείο της ΡΑΕΚ δεν θα έπρεπε να είχε κληθεί ως μέρος της διαδικασίας, επειδή δεν αποτελούσε διάδικο μέρος στη μεταξύ των δύο μερών διαφορά. Στα πλαίσια των όσων ισχυρίστηκε επ’ αυτού το Γραφείο της ΡΑΕΚ, οι ενάγοντες απέσυραν στις 18/02/2013 το αίτημά τους για προσκόμιση στοιχείων εκ μέρους του Γραφείου της ΡΑΕΚ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμοδικία αναφορικά με τους ενάγοντες ή τους εναγόμενους και το Γραφείο της ΡΑΕΚ.sigmalive.com
thrakisnews@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: