Google+ Το Ξέφωτο: Γάλα Αμυγδάλου – Ιδιότητες και Οφέλη για την υγεία

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Γάλα Αμυγδάλου – Ιδιότητες και Οφέλη για την υγεία


Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα θρεπτικό φυτικό γάλα με πολλά οφέλη για την υγεία. Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ως μια εναλλακτική επιλογή του ζωικού γάλακτος. Έχει απαλή κρεμώδες γεύση, χαμηλό σε θερμίδες και λίπαρα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ασβέστιο.


 Διατροφική αξία 

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε ασβέστιο ένα δομικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την υγιή κατάσταση των οστών και των δοντιών. Επίσης, βοηθάει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, προάγει την έκκριση των ορμονών και βοηθάει στις συσπάσεις των μυών κίνησης. Μια καλή πηγή πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Ε οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά ενισχύοντας την ανοσία και προστατεύοντας τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγιή όραση και βοηθάει στην κανονική ανάπτυξη. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην επανόρθωση των ελεύθερων ριζών και διατηρεί το δέρμα υγιές και λαμπερό. Επίσης, βοηθάει στην καλή λειτουργία του ήπατος και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το γάλα αμυγδάλου είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β2 ή αλλιώς ριβοφλαβίνη η οποία βοηθάει στην κυτταρική αναπνοή βοηθώντας τα κύτταρα να απορροφήσουν αποτελεσματικά το οξυγόνο, στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και στην ενυδάτωση του δέρματος. βιταμίνη D που βοηθάει στην οικοδόμηση γερών οστών, δοντιών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και της νόσος του Αλτσχάιμερ. Πλούσιο επίσης σε φώσφορο, μαγνήσιο και μαζί με το ασβέσιο ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και είναι απαραίτητα για την μυϊκή σύσπαση.

 Δίαιτα

 Είναι η ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε θερμίδες, 200ml γάλα αμυγδάλου περιέχουν μόνο 60 θερμίδες, χαμηλό σε λιπαρά και χαμηλό σε υδατάνθρακες μόλις 2 γραμμάρια ανά μερίδα. Είναι χαμηλό σε λιπαρά περιέχει μόνο 1,5 γραμμάρια μονοακόρεστά λιπαρά οξέα ή αλλιώς καλά λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση των καρδιακών νοσημάτων, του διαβήτη και στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Είναι ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα για τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε κορεσμένα λίπη και αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος. Η συχνή κατανάλωση τροφών με καλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καύση του λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιά.

 Διαβητικοί

 Ιδανικό επίσης για τους διαβητικούς καθώς έχει μηδέν χοληστερόλη και ζάχαρη σε αντίθεση με το αποβουτυρωμένο γάλα που περιέχει 5mg χοληστερόλη και 11mg ζάχαρη ανά μερίδα.

 Δυσανεξία στη λακτόζη

 Μια θρεπτική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω των σημαντικών ποσοτήτων λακτόζης και της φυσική ζάχαρης στο γάλα και τα πάραγωγα του. Τα προϊόντα περιέχουν ανεπαρκή ποσότητα του ενζύμου λακτάση, μια ουσία που χρειάζεται το σώμα για να επεξεργαστεί τη λακτόζη. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και εντερικές διαταραχές.

Νεφρά 

Τα άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καλίου και φωσφόρου. Το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε κάλιο και φώσφορο από το ζωικό γάλα και το γάλα σόγιας γι’αυτό και είναι η καλύτερη επιλογή. Θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και από την στιγμή που παρασκευαστεί μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μια εβδομάσα στο ψυγείο.

http://www.enter2life.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...