Η συνέπεια είναι μια αρετή, που δυστυχώς δε διαθέτουν όλοι. Παρά το γεγονός, ότι η αργοπορία θεωρείται γυναικείο χαρακτηριστικό, αυτό αποτελεί περισσότερο «αστικό μύθο», παρά αλήθεια. Γιατί αργούν όμως, σύμφωνα με το Reader’s Digest, οι περισσότεροι και πώς μπορούν να διορθώσουν την ενοχλητική αυτή συνήθεια;
«Διαχείριση χρόνου», άγνωστες λέξεις
Αν το γνωστό «ακαδημαϊκό τέταρτο» έχει γίνει η δεύτερη σας φύση, ίσως έχει έρθει η ώρα να συμμορφωθείτε, ειδικά αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη φοιτητική σας ζωή. Το κλασικό δεκάλεπτο αργοπορίας (ναι, ακόμα και 10 λεπτά είναι αργοπορία) δε μπορεί παρά να σημαίνει, ότι αδυνατείτε να διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας.
Λύση: Η λύση «ξεκινήστε 10 λεπτά νωρίτερα» φαίνεται πως δε σας ικανοποιεί, αλλά εάν δε θέλετε πια να ακούτε φίλους και γνωστούς να σας κάνουν κήρυγμα γιατί πάλι αργήσατε, ένα έξυπνο κόλπο, είναι να παρακολουθήστε για μία εβδομάδα το πρόγραμμά σας. Μπορεί να δείτε, ότι τελικά τα «5 λεπτάκια» που νομίζετε ότι χρειάζεστε για να στεγνώσετε τα μαλλιά σας για παράδειγμα, σε πραγματικό χρόνο ξεπερνούν κατά πολύ το δεκάλεπτο. Βάλτε μικρές διορίες στο πρόγραμμά σας και προσπαθήστε να τις τηρήσετε σταδιακά. Ίσως τελικά να μπορείτε να είστε στην ώρα σας…με λίγη πρακτική εξάσκηση.
Είστε στην πόρτα, έτοιμοι να φύγετε (τρέχοντας) για το ραντεβού με τον φίλο σας, όταν ξαφνικά μια άλλη φίλη σας τηλεφωνεί στο σπίτι για να σας ζητήσει μία τόση δα μικρούλα χάρη. Αποτέλεσμα αυτής της (καθημερινής για σας) σκηνής είναι ο φίλος σας να σας περιμένει για αρκετή ώρα, σκεπτόμενος με αγανάκτηση «πάλι άργησε». Η αδυναμία σας να αρνηθείτε αυτή τη «μικρή χάρη», σας κάνει για μία ακόμα φορά αφερέγγυο στα μάτια του κοινωνικού σας περίγυρου.
Λύση: Μη διστάζετε να πείτε κάποιες φορές «όχι» στις μικρές χάρες που σας ζητούν, ειδικά εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων, ότι θα «στήσετε» κάποιον άλλον. Η απάντηση «θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω αλλά βιάζομαι τώρα» δεν έβλαψε εξάλλου ποτέ κανέναν.
Βέβαια, υπάρχει και εκείνη η μερίδα των ατόμων, που δεν έχουν καμία απολύτως αίσθηση, ότι είναι πάντα ενοχλητικά αργοπορημένοι. Αυτοί, συνήθως προτιμούν να τρέχουν αλλόφρονες γεμάτοι άγχος να προλάβουν τα ραντεβού τους, παρά να παραδεχτούν ότι αργούν από τη φύση τους. Αν και πάντα μετανιώνουν και αισθάνονται άσχημα που φτάνουν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, ακόμα και η παραδοχή ότι η ζωή τους είναι σε μία μόνιμη κατάσταση στρες, παραμένει άπιαστο όνειρο.
Λύση: Ηρεμήστε, γιατί όσο πιο πολύ αγχώνεστε, τόσο περισσότερο αργείτε. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, όπου η αγωνία ότι θα καθυστερήσετε, σας κάνει να ξεπερνάτε τα όρια. Προσπαθήστε να ανταποκριθείτε στη διορία που σας έχουν δώσει (για μία αναφορά στη δουλειά σας για παράδειγμα), αλλά δώστε στον εαυτό σας ελαφρυντικά, σε περίπτωση που προκύψουν έκτακτες καταστάσεις. Σιγά σιγά προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας, τον βασικό δηλαδή υπεύθυνο της καθυστέρησής σας.
Η προσοχή όλων στραμμένη πάνω σας, περιμένοντας την άφιξή σας και εσείς με μία «θεατράλε» τραγική συνήθως διάθεση, αρχίζετε να εξιστορείτε με ολοζώντανες περιγραφές και αναπαραστάσεις, όλα τα εξωφρενικά που σας συνέβησαν, και (φυσικά) σας καθυστέρησαν. Παραδεχτείτε το, το κόλπο είναι παλιό και κανείς δε σας πιστεύει πλέον. Απλά είστε από τους τύπους εκείνους των ανθρώπων, που δε μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν τους «κυνηγάει» κάτι.
Λύση: Αποδεχτείτε τις συνέπειες των πράξεών σας και αναλάβετε την ευθύνη. Για να εξιλεωθείτε μάλιστα, «τιμωρήστε» τον εαυτό σας κερνώντας εσείς τον καφέ ή το ποτό του φίλου σας, που στήσατε. Όταν μετά από μερικές τέτοιες «τιμωρίες», αντιληφθείτε ότι έχετε μείνει «άφραγκος» λόγω αργοπορίας, θα δείτε, ότι πολύ γρήγορα θα γίνετε ο πιο φανατικός οπαδός της ακρίβειας…στην ώρα.
Η αργοπορία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να είναι ένα δείγμα φοβίας, επειδή κάποιος μπορεί να αισθάνεται αγχωμένος με μία κατάσταση. Πρόκειται για βαθιά, άλυτα συναισθήματα, τα οποία ενεργούν ως αντιστάσεις στον εγκέφαλο, αποπροσανατολίζοντάς σας στην ουσία από το πρόγραμμα. Γι’ αυτό ίσως, όταν αργείτε σε ένα ραντεβού με έναν φίλο σας, αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι βαθιά μέσα σας πιστεύετε, ότι είστε τόσο «πνιγμένος» από τη δουλειά, που δε σας μένει χρόνος για γεύματα και βόλτες.
Λύση: Ειλικρίνεια είναι η λέξη κλειδί σε αυτήν την περίπτωση. Μία πρόταση είναι να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε πρακτικές λύσεις, που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτές τις φοβίες. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να βρείτε τη «ρίζα» του κακού.
Εάν κοιτάτε το ρολόι σας με απορία, για το πότε πέρασαν οι τρεις τελευταίες ώρες (χωρίς φυσικά να το αντιληφθείτε), τότε ανήκετε στη μερίδα εκείνη των ανθρώπων, που δεν έχουν «την αίσθηση του χρόνου».
Λύση: Η περίπτωσή σας είναι δύσκολη και για το λόγο αυτό ένα έξυπνο μόνο τρικ μπορεί να σας «ξυπνήσει». Όπως πολύ σωστά καταλάβατε, χρειάζεστε ένα ξυπνητήρι, το οποίο θα το βάζετε για να σας «ξυπνά» από την καθημερινή ρουτίνα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
«Άλλα δέκα λεπτά ακόμα και μετά θα σηκωθώ», είναι η σκέψη του κάθε εργαζόμενου το πρωί, λίγο πριν ξαναβάλει το ξυπνητήρι σε λειτουργία, προκειμένου να χουζουρέψει έστω και λίγο. Η συνήθεια αυτή δυστυχώς, θέτει τα θεμέλια της αργοπορίας και μάλιστα της πρωινής, η οποία είναι (με τεράστια διαφορά) η χειρότερη μορφή καθυστέρησης. Ο πανικός στο «κόκκινο», το τρέξιμο κάνει τους μυς να καίνε και η αγωνία, ότι πάλι θα αργήσετε, εναλλάσσεται στο μυαλό σας, με τις τύψεις για τα 10 επιπλέον λεπτά στο κρεβάτι, τα οποία τελικά καταλήξατε να μετανιώνετε.
Λύση: Η λύση εδώ είναι ριζική: ξεχάστε τα δεκάλεπτα διαλείμματα ύπνου το πρωί. Εναλλακτικά, μπορείτε από το βράδυ να έχετε ετοιμάσει τα ρούχα, που θα βάλετε, το πρωινό ή το γεύμα, που θα πάρετε μαζί σας και ό,τι άλλο σας «τρώει» χρόνο το πρωί.
http://www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: