Μπορεί να μεγαλώσαμε, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις φερόμαστε ανώριμα. Όχι, δεν εννοούμε τις συνήθειες που μας «έμειναν» από τότε που ήμασταν πιτσιρίκια, αλλά για άλλες πολύ πιο σοβαρές. Λάθη που αφορούν την υγεία μας, τα οποία όσο έξυπνοι και αν ήμαστε εξακολουθούμε να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά. Ποια είναι τα ποιο συνηθισμένα εξ’ αυτών και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;
Πρωινό; Ποιο πρωινό;
Ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας – ίσως και το πιο σημαντικό – κυριολεκτικά αφανίζεται από το τραπέζι στον βωμό της προσπάθειας αρκετού κόσμου να χάσει βάρος. «Το πρωινό είναι ένα κύριο γεύμα, δεν είναι ένα ενδιάμεσο σνακ», τονίζει ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, Κλινικός Διατροφολόγος. «Ο ανθρώπινος οργανισμός, λειτουργώντας ως οργανισμός θηλαστικού είναι μεταβολικά ενεργός κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο υπάρχει ήλιος. Από την στιγμή που δύει ο ήλιος ετοιμάζεται, όπως όλα τα θηλαστικά, να ξεκουραστεί. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό στην αρχή της ημέρας να παίρνουμε το κύριο γεύμα του πρωινού, το οποίο θα μας προσδώσει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για ένα δυνατό ξεκίνημα», προσθέτει.
Το καλύτερο πρωινό που μπορεί κανείς να φάει είναι αυτό που περιλαμβάνει πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες, που χαρίζουν ενέργεια και μας «κρατούν» από το να πεινάσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας (π.χ. άπαχο γιαούρτι με φρούτα, ψωμί με ταχίνι ή ομελέτα με λαχανικά).
Το τελευταίο μου τσιγάρο
Ίσως η φράση «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» να σας φαίνεται σαν ξεθυμασμένο ανέκδοτο τυπωμένο στο κάτω μέρος ενός πακέτου, αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι γνωρίζουμε ότι το τσιγάρο είναι μια αυτοκαταστροφική συνήθεια. Αυτό που αντιτάσσουν οι περισσότεροι καπνιστές ως αντεπιχείρημα είναι πως η απόλαυση που τους δίνει υπερκαλύπτει την βλαπτικότητα, πως είναι η μόνη απόλαυση που τους έχει απομείνει σε τέτοιους δύσκολους καιρούς και πως, στο κάτω-κάτω, δικός τους είναι ο οργανισμός, δικαίωμά τους να τον καταστρέφουν. Άλλωστε οι «θεωρίες συνομωσίας» για τους επερχόμενους καρκίνους μοιάζουν τόσο μακρινές απειλές. Ας πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους. Το κάπνισμα είναι, εκτός από μία άχρηστη συνήθεια, η μόνη απόλαυση της οποίας είναι η εξάρτηση όπως αυτή των ναρκωτικών ουσιών, βλαπτική όχι μόνο για τους καπνιστές αλλά και για τους γύρω τους, που ανέχονται τα παθητικά «οφέλη» του καπνού τους.
Αποφασίσατε να κόψετε το κάπνισμα αλλά δυσκολεύεστε; Ψάχνετε μερικούς ακόμα λόγους για να το κάνετε; Διαβάστε εδώ περισσότερα.
Βάρη; Μακριά από μένα!
Η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, μηχανήματα, λάστιχα) ούτε θα σας κοντύνει, ούτε θα σας ψηλώσει, ούτε θα σας κάνει να φαίνεστε σαν τον Χούλκ, ούτε θα σας μετατρέψει σε… άντρα (για τις γυναίκες). Αντιθέτως, ο συνδυασμός ασκήσεων με αντιστάσεις και αερόβιας προπόνησης χαμηλής έντασης για παραπάνω από μισή ώρα (περπάτημα, ποδήλατο, χαλαρό τρέξιμο), όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε το σωσίβιο και τα περιττά κιλά, τα οποία όπως γνωρίζουμε είναι υπεύθυνα για μια σειρά παθήσεων (Διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, υπογονιμότητα), αλλά θα σας δώσει την ώθηση που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε στις σωματικές και ψυχολογικές δυσκολίες της καθημερινότητας.
Όσον αφορά την προπόνηση που θα ακολουθήσετε, οι επιλογές είναι δεκάδες (δείτε εδώ μερικές από τις πιο δημοφιλείς). Αν πάλι βαριέστε αφόρητα στο γυμναστήριο, μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε τέτοιο και να κάνετε εκεί τις προπονήσεις σας, χωρίς να σας ενοχλεί κανείς. Δείτε εδώ τις βασικές αγορές που θα πρέπει να κάνετε και εδώ ασκήσεις στο σπίτι μόνο με το βάρος του σώματος.
Check up, αυτός ο άγνωστος
Σύμφωνα με έρευνα του iatronet, η οποία έγινε στους επισκέπτες του, ένας στους επτά δεν είχε κάνει ποτέ του ιατρικό προληπτικό έλεγχο. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το συγκεκριμένο δείγμα είναι όντως αντιπροσωπευτικό της γενικότερης "τάσης" όσον αφορά το γνωστό σε όλους μας τσεκ απ, αλλά όπως και να έχει εκφράζει μια αλήθεια. Οι Έλληνες συνήθως παίρνουν αψήφιστα τους προληπτικούς αιματολογικούς ελέγχους και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θεωρεί πως δεν τους είναι καν απαραίτητοι.
Χωρίς αμφιβολία όμως, το τσεκ απ μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση επικίνδυνων παθήσεων και να βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους προτού τα πράγματα χειροτερέψουν. Εννοείται πως δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε στο άλλο άκρο για να θωρακίσουμε την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις μήνα παρά μήνα, ούτε να ζείτε με τον φόβο της αρρώστιας. Αρκεί να "στριμώξετε" μια φορά τον χρόνο (ή και δύο) στο πρόγραμμά σας έναν συστηματικό προληπτικό έλεγχο.
Δείτε εδώ τι θα πρέπει να check-άρετε και πότε και εδώ τι δείχνουν τα αποτελέσματα. Τέλος, διαβάστε εδώ για τις πέντε βασικότερες «γυναικείες» εξετάσεις.
Ύπνε που (δεν) παίρνεις τα παιδιά
Εδώ και χρόνια οι ειδικοί λένε και ξαναλένε πως για τον περισσότερο κόσμο οι οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως είναι απαραίτητες, όμως συνεχίζουμε να τους αγνοούμε επιδεικτικά και να ξενυχτάμε πλήρως απενοχοποιημένα. Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο μας μετατρέπει σε «ζόμπι» την επόμενη μέρα, αλλά συνδέεται επίσης με την αύξηση του σωματικού βάρους, την κατάθλιψη, το στρες, καθώς και με καρδιακές παθήσεις. Έχετε συχνά προβλήματα αϋπνίας; Ιδού μερικά tips για να κοιμάστε καλύτερα. Θέλετε πάση θυσία να ξενυχτήσετε; Κάντε το, αλλά με μέτρο.
http://www.in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: