Google+ Το Ξέφωτο: 15 βασικές τροφές και τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

15 βασικές τροφές και τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους

Δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει πυρηνική φυσική για να ξέρεις ποιες τροφές είναι οι σύμμαχοί σου την καλοζωϊα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κοιτάξεις καλύτερα τα ντουλάπια και το ψυγείο του σπιτιού σου.


  • Πατάτα
Κάνει καλό στην καρδιά και το κυκλοφορικό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πίεση του αίματος. Οι πατάτες είναι κανονικά φτωχές σε θερμίδες, λιπαρά, χολήστερόλη και νάτριο και πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως η βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την κυτταρική βλάβη και κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Οι πατάτες επίσης έχουν φυτικές ίνες που μπορούν να προωθήσουν την πληρότητα και την ενίσχυση της διαχείρισης βάρους.Προτίμησε να την απολαμβάνεις σε μορφή πουρέ ή βραστή, αντί για τηγανιτή.
  • Σταφύλι
Ό,τι πρέπει για τον καθαρισμό του αίματος, του συκωτιού και τους γαστρεντερικού συστήματος μιας και είναι σούπερ αντιοξειδωτικό.Μία χούφτα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και είναι εύκολα στην πέψη.Τα ξερά σταφύλια ή οι σταφίδες παρέχουν περισσότερη ενέργεια από τα φρέσκα φρούτα.
  • Μέλι
Δεκαπέντε βασικές τροφές και τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους (2)

Το καλύτερο υπνωτικό.Χρόνια τώρα το μέλι θεωρείται χαλαρωτικό και καταπραϋντικό.
  • Σκόρδο
Ρυθμίζει την πίεση και είναι βοηθητική ουσία για τις υπάρχουσες αρτηριοσκληρύνσεις.Oι ερευνητές πιστεύουν ότι μια από τις πιο σημαντικές καρδιοπροστατευτικές δράσεις του σκόρδου είναι η ικανότητά του να παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης, ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του σκόρδου κατά της αθηρωμάτωσης.
  • Πλήρη δημητριακά
Γεμάτα βιταμίνη Β, εξαλείφουν όλα τα δεινά της αρτηριοσκλήρυνσης, τον διαβήτη, τις εντερικές παθήσεις, τις καρδιακές ανεπάρκειες.
  • Μήλο
Ιδανικό για μία λεπτή σιλουέτα.Τα μήλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ινών, τα οποία βοηθούν στην ρύθμιση του πεπτικού συστήματος. Βοηθάνε στην κανονική, ομαλή κίνηση του παχέος εντέρου με λιγότερο πόνο και δυσφορία από την δυσπεψία και δυσκοιλιότητα. Επίσης, τα μήλα είναι μία φυσική πηγή ενίσχυσης της ενέργειας (καθότι περιέχουν φυσικά σάκχαρα) και μπορούν να αντικαταστήσουν την καφεϊνη.
  • Κρεμμύδι
Προλαμβάνει σύμφωνα με τους ειδικούς τη θρόμβωση του αίματος και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.Σύμφωνα επίσης με την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, μισό ωμό κρεμμύδι ανεβάζει κατά μέσο όρο 30% την καλή χοληστερόλη στα περισσότερα άτομα με καρδιοπάθεια ή αυξημένη χοληστερόλη
  • Πιπεριά
Δεκαπέντε βασικές τροφές και τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους (3)

Κατά των ελεύθερων ριζών, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για πολλές κακοηθείς νόσους. Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές ρυθμίζουν και βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι μια κουταλιά της σούπας με ψιλοκομμένη πράσινη καυτερή πιπεριά, είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού κατά 23%.
  • Ραπανάκι
Εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας στην ουροδόχο κύστη και στη χολή, ενισχύει το συκώτι.
  • Αγκινάρα
Ενισχύει το συκώτι, καθώς συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος τα οποία εκτίθενται σε διάφορες τοξίνες. Τα συστατικά της αγκινάρας είναι χολαγωγά και διουρητικά. Επίσης έχουν την θεραπευτική ιδιότητα να απομακρύνουν την χοληστερίνη από το αίμα, ενώ είναι και αντιπυρετική.
  • Σπανάκι
Τι να πρωτοπούμε για το σπανάκι.Είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παρέχει αντικαρκινική προστασίά, γιατί διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Είναι σύμμαχος της καρδιάς. Είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης K, η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Δυναμώνει το μυαλό. Προφυλάσσει τα μάτια.
  • Αγγούρι
Δεκαπέντε βασικές τροφές και τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους (4)

Βοηθά στη γενική αποτοξίνωση του οργανισμού.Χάρη στη μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει (97%) είναι κατάλληλο όχι μόνο για την αποτοξίνωσή αλλά και για την ενυδάτωση της επιδερμίδας
  • Ντομάτα
Δυναμώνει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.Περιέχει σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.
  • Καρότο
Οξύνει την όραση.Tα καρότα είναι πηγή βιταμίνης Α, η οποία ευεργετεί τον ανθρώπινο οργανισμό με πολλούς τρόπους, κυρίως όμως κάνει καλό στα μάτια και την όραση.
  • Άσπρο λάχανο
Είναι κατά της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών, των αρθριτικών παθήσεων και των ενοχλήσεων του εντέρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...