Google+ Το Ξέφωτο: Η ανθυγιεινή πλευρά... 5 υγιεινών τροφών

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η ανθυγιεινή πλευρά... 5 υγιεινών τροφών





Είναι δυνατόν τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το ψάρι και άλλες υγιεινές τροφές να κρύβουν μια πιο «σκοτεινή» πλευρά; Κι όμως! Αν παρ’ όλ’ αυτά είμαστε ενημερωμένοι, μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή.
Με τις επεξεργασμένες τροφές και τα κορεσμένα λιπαρά, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα: γνωρίζουμε εξ αρχής ότι είναι εχθροί της υγείας μας και προσπαθούμε να τις αποφύγουμε ή τις καταναλώνουμε ενίοτε γνωρίζοντας ότι είναι βλαβερές, απλώς για τη γεύση και τη νοστιμιά τους.
Με τις υγιεινές τροφές, όμως, τα πράγματα «σκουραίνουν» λίγο, αφού τρώγοντάς τες πιστεύουμε ότι απομακρυνόμαστε από βλαβερές συνέπειες και κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην υγεία και την ευεξία. Παρ’ όλο που κάτι τέτοιο ισχύει εν μέρει, υπάρχει ταυτόχρονα μια κακή πλευρά στις τροφές που καταναλώνουμε σωρηδόν ως υγιεινές, την οποία αποκαλύπτουν επιστημονικές έρευνες, εφιστώντας την προσοχή στους καταναλωτές.
Όσο, όμως, κι αν σας φαίνεται ανησυχητικό κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να τρομοκρατείστε. Αν γνωρίζετε τους κινδύνους, μπορείτε να κάνετε πιο ορθές επιλογές πάνω στα προϊόντα αυτά και να προστατέψετε τον εαυτό σας από ενδεχόμενες βλαβερές συνέπειες. Και οι παρακάτω πληροφορίες σίγουρα θα σας διαφωτίσουν.

Ελαιόλαδο: προστατεύει την καρδιά αλλά… μπορεί να είναι νοθευμένο
Ο πρωταγωνιστής της χωριάτικης σαλάτας, αλλά και της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία μειώνουν την ολική, αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ευεργετώντας την καρδιά μας – δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η μεσογειακή διατροφή αποτελεί παγκοσμίως το πρότυπο διατροφής για την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων. Η ανθυγιεινή του πλευρά: Το ίδιο το ελαιόλαδο, το έξτρα παρθένο, δεν έχει καμιά αρνητική επίπτωση. Αυτό που συμβαίνει συχνά, όμως, είναι η νόθευση του ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, κάτι που αφορά τα μη τυποποιημένα λάδια που δεν έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους. Τα λάδια αυτά είναι πιθανό να περιέχουν και τοξικές ουσίες, έχοντας βλαβερές συνέπειες μακροπρόθεσμα για την υγεία μας, αν καταναλώνονται τακτικά. Προστατευτείτε: Αποφύγετε το χύμα ελαιόλαδο και προτιμήστε το τυποποιημένο, το οποίο βρίσκεται σε δοχεία και φιάλες, πάνω στις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε τα χαρακτηριστικά και τους ελέγχους που έχει περάσει. Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε μακριά το λάδι με προσθήκες φυτικών ελαίων αμφιβόλου ποιότητας.

Ψάρια: πλούσια σε ωμέγα-3 αλλά και… υδράργυρο
Όταν ήμασταν παιδιά, τα τρώγαμε με το ζόρι γιατί όπως μας έλεγαν «έχουν φώσφορο που κάνει καλό στα μάτια», ενώ στη συνέχεια που ανακαλύψαμε την πραγματική νοστιμιά τους, επικεντρωθήκαμε στα ωμέγα-3 τους, που σύμφωνα με τους ειδικούς και τις έρευνες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων κατά περισσότερο από 30%. Όλοι οι ειδικοί, άλλωστε, αναφέρουν ότι 1-2 φορές την εβδομάδα, το ψάρι πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής μας. Η ανθυγιεινή πλευρά τους: Εκτός από ωμέγα-3, κάποια ψάρια είναι, δυστυχώς, πλούσια και σε υδράργυρο ή άλλα τοξικά μέταλλα, αντιβιοτικά και χημικά που προσπαθούν να δώσουν φρεσκάδα σε μπαγιάτικα ψάρια, προκειμένου να πουληθούν. Όλες οι παραπάνω ουσίες έχουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ενώ σχετίζονται και με την εμφάνιση καρκίνου σε έμβρυα. Προστατευτείτε: Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια με περισσότερο λίπος, όπως τον τόνο, τον ξιφία, τον κολιό, το γαλέο, το μπαρμπούνι, την τσιπούρα, τον κυπρίνο, το ροφό κ.ά. και προτιμήστε πιο μικρά ψάρια με λιγότερο λίπος, όπως το γαύρο, τη μαρίδα, το λαβράκι, τη σαρδέλα, τη γλώσσα, το βακαλάο, την πέρκα κ.ά., τα οποία δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου και άλλων τοξικών ουσιών. Σημαντικό, είναι επίσης να είστε σίγουροι για τον έμπορο που σας προμηθεύει τα ψάρια, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε τη φρεσκάδα τους.

Φρούτα: θρεπτικά αλλά… ψεκασμένα
Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα φρούτα αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά σνακ που όχι μόνο μας ωφελούν ως προς την υγεία, αλλά και ως προς τη σιλουέτα μας. Συν του ότι είναι ό,τι πρέπει τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κι εμείς χρειαζόμαστε κάτι θρεπτικό και δροσερό. Η ανθυγιεινή τους πλευρά: Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται εισχωρούν στα φρούτα και σταδιακά βλάπτουν κι εμάς τους ίδιους, προκαλώντας βλάβες στο νευρικό σύστημα, στο αναπνευστικό, αλλά και στη δράση των ορμονών, ενώ στην Ελλάδα συγκεκριμένα, τα φυτοφάρμακα υπερβαίνουν πολλές φορές το επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες. Προστατευτείτε: Δυστυχώς, αν και οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες των φρούτων βρίσκονται στη φλούδα τους, θα πρέπει να την αφαιρέσουμε προκειμένου να είμαστε ασφαλείς ή να προτιμάμε αποκλειστικά φρούτα εποχής, βιολογικά και να τα πλένουμε καλά.

Τόφου: αποτελεί μια καλή εναλλακτική αλλά… θέλει μέτρο
Ειδικά για τους χορτοφάγους που αποφεύγουν κάθε τροφή ζωικής προέλευσης, το τόφου (τυρί σόγιας) αποτελεί την πιο «δυνατή» εναλλακτική τους. Το τυρί αυτό αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης (9 γραμμάρια σε μία μερίδα περίπου 100 γραμμαρίων), ενώ είναι πλούσιο και σε μαγνήσιο και ασβέστιο κάνοντας καλό στα οστά, σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε ισοφλαβονοειδή τα οποία βελτιώνουν τη μνήμη. Σημαντική είναι, επίσης, η περιεκτικότητά του τόφου σε σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Η ανθυγιεινή του πλευρά: Αν και δεν υπάρχει σιγουριά από την πλευρά των ειδικών, παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν θεωρίες και έρευνες που στηρίζουν το ότι η σόγια μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού –ενώ σύμφωνα με άλλες, συμβάλλει στη μείωσή του. Ακόμη, υποστηρίζεται ότι η περιεκτικότητα της σόγιας σε φυτο-οιστρογόνα ενδεχομένως να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία, όταν υπάρχει υπερκατανάλωση αυτής. Φυσικά, μέσα σε όλα πρέπει να προσθέσουμε και τον κίνδυνο της μεταλλαγμένης σόγιας, η οποία μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας. Προστατευτείτε: Ψάξτε και προτιμήστε τα προϊόντα σόγιας που είναι βιολογικά και πιστοποιημένα ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένη σόγια, ενώ σημαντικό είναι να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τόφου και άλλων προϊόντων της, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το κατά πόσο μπορεί να κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας.

Καφές: πλούσιος σε αντιοξειδωτικά αλλά… μπορεί να κάνει κακό στην πίεση
Τις καθημερινές μας είναι απαραίτητος για να ξυπνήσουμε και να τονωθούμε και τα Σαββατοκύριακα τον απολαμβάνουμε στον ήλιο και την παρέα. Όπως και να ‘χει, ο καφές, εκτός του ότι σε φυσιολογικές δόσεις έχει ευεργετική δράση στο νευρικό μας σύστημα λόγω της καφεΐνης που περιέχει, ταυτόχρονα έχει και αντιοξειδωτική δράση λόγω των πολυφαινολών του. Η ανθυγιεινή του πλευρά: Όταν δεν φιλτράρεται, ο καφές περιέχει συστατικά όπως την καφεστόλη και την καβεόλη που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της χοληστερίνης, ενώ σε υπερβολικές δόσεις άνω των 400mg, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, πονοκέφαλο, αφυδάτωση, προβλήματα στο στομάχι, αλλά και διαταραχές στην αρτηριακή πίεση. Προστατευτείτε: Προτιμήστε τον καφέ που φιλτράρεται, αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος και μην ξεπερνάτε τους 2-3 καφέδες την ημέρα. Αν η καφεΐνη σας επηρεάζει αρνητικά (ταχυπαλμίες, αϋπνία, στομαχικές διαταραχές) μείνετε στον έναν καφέ και γενικότερα, αποφύγετέ τον μετά τις 5-6 το απόγευμα, για να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο.

http://www.clickatlife.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...