Σαν να πρόκειται για παγκόσμια συνωμοσία, υπάρχουν κάποιες τροφές που οι περισσότεροι απεχθάνονται και θα προτιμούσαν να μη βρεθούν ποτέ στο πιάτο τους. Μήπως, όμως, αυτές οι τροφές έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας, τα οποία χάνετε;
Πλέον, όμως, μπορείτε να τα μαγειρέψετε μόνοι σας και να τους προσθέσετε γεύσεις που θα τα κάνουν πιο δελεαστικά και λαχταριστά, έτσι ώστε να μπουν στην καθημερινή σας διατροφή και να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την υγεία σας, αλλά και τη σιλουέτα σας. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να συστήσετε τις παρακάτω τροφές στην κατσαρόλα σας;
Φασολάκια: το ευεργετικό λαδερό
Τα λαδερά φασολάκια της μαμάς ή της γιαγιάς μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, έτσι ώστε να κερδίσουν τη συμπάθειά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα φτιάξετε σε πουρέ ή να τα βράσετε και να τα προσθέσετε στη σαλάτα ή στο ρύζι σας, γλιτώνοντας από την υπερβολή του λαδιού που χαρακτηρίζει τη λαδερή τους έκδοση. Τα πράσινα φασολάκια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Κ, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και την υγεία των οστών, ενώ είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β, αλλά και μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου και φωσφόρου. Όπως όλα τα λαχανικά, είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, ευεργετώντας το πεπτικό μας σύστημα και κρατώντας μας χορτάτους για αρκετή ώρα, έτσι ώστε να μην τσιμπολογάμε αυξάνοντας τις θερμίδες και τα κιλά μας.
Αν γινόταν δημοσκόπηση, το μπρόκολο πιθανότατα θα κατείχε την πρώτη θέση στο τοπ 5 τροφών που οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην ξαναφάνε ποτέ – μέχρι και τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών (Τζορτζ Μπους τζούνιορ) έχει «αναγκάσει» να κάνει δημόσια δηλώσεις εναντίον του… Το θέμα, όμως, με το μπρόκολο είναι η ευρηματικότητα και το πώς θα μπορέσετε να το συνδυάσετε με άλλες τροφές, έτσι ώστε να του δώσετε γεύση και να μην αποτελεί απλώς ένα κομμάτι πρασινάδας στο στόμα σας. Σοταρισμένο με άλλα λαχανικά μπορεί να δώσει γεύση στο κρέας ή το ρύζι σας ή ακόμη και να αποτελέσει βασικό συστατικό του σουφλέ λαχανικών σας. Μην ξεχνάτε, ότι το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, A, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε αντιοξειδωτική β-καροτίνη, εμφανίζοντας αντικαρκινικές ιδιότητες, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και την καρδιά και προστατεύοντας το στομάχι χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει. Προσέξτε μόνο μην το βράσετε πολύ και χάσει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών του.
Πόσο κουνουπίδι γιαχνί άραγε να έχει καταλήξει στα σκουπίδια τυλιγμένο μέσα σε χαρτοπετσέτες, όταν οι «μεγάλοι» κοίταγαν από την άλλη; Δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά μπορούμε να αποτρέψουμε τα δικά μας παιδιά από το να σκαρώνουν τέτοια κόλπα, προσφέροντάς τους το με διαφορετικούς τρόπους, μαριναρισμένο, σε σαλάτα ή σε στραπατσάδα λαχανικών. Όσο για τη δυσάρεστη μυρωδιά που δημιουργεί όταν μαγειρεύεται, μπορείτε να την εξαφανίσετε αν προσθέσετε στο νερό στο οποίο το βράζετε ένα λεμόνι ή μια κουταλιά ξίδι. Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο. Έτσι, με ελάχιστες θερμίδες (περίπου 30 στα 100 γραμμάρια), έχει ισχυρή δράση κατά της κακής LDL χοληστερίνης, της αρθρίτιδας και ισχυρή αντικαρκινική δράση. Δοκιμάστε και το μοβ κουνουπίδι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λόγω των ανθοκυανίνων που του δίνουν το συγκεκριμένο χρώμα.
Καταλαβαίνουμε ότι η παραδοσιακή συνταγή για φακές βρίσκει πολλούς πολέμιους. Παρ’ όλ’ αυτά, προκειμένου να τις βάλετε στη διατροφή σας μπορείτε είτε να πειραματιστείτε στην παραδοσιακή συνταγή, προσθέτοντάς της σάλτσα σόγιας και κύβους λαχανικών ή να προσθέσετε βραστές φακές στη σαλάτα σας, μαζί με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδια και μαϊντανό. Οι φακές αποτελούν πολύ καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου (αν μάλιστα τους προσθέσετε βιταμίνη C μέσω του λεμονιού, η απορρόφηση του σιδήρου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από τον οργανισμό), είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Ακόμη, είναι εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, βιταμινών συμπλέγματος Β, σεληνίου, φωσφόρου κ.ά., παρουσιάζοντας αντικαρκινικά οφέλη, σύμφωνα με επιδημιολογική, αμερικανική μελέτη.
Αν οι αγκινάρες αλά πολίτα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις… απαγορευμένες για τους γευστικούς σας κάλυκες τροφές, δοκιμάστε τες ψιλοκομμένες στο ριζότο σας, στη σαλάτα σας ή ψητές με μια σος τις αρεσκείας σας, όπως π.χ. σος γιαουρτιού ή σάλτσα άνηθου. Βάζοντάς τες τακτικά στη διατροφή σας, θα προσφέρετε στον οργανισμό σας τα αντιοξειδωτικά τους (ρουτίνη, ανθοκυανίνες, κυναρίνη κ.ά.), τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση, ωφελούν το συκώτι και τη ροή της χολής, ενώ βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα και με τη βοήθεια των φυτικών ινών. Ακόμη, η βιταμίνη Κ που βρίσκουμε στις αγκινάρες δρα βοηθητικά στην προστασία των οστών, ενώ αν ήπιατε λίγο παραπάνω αλκοόλ, τα φύλλα τους μπορούν να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο της επόμενης ημέρας.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
http://www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: