Fast food

Μα στ’ αλήθεια αγαπάτε το φουά γκρα; Τι θα λέγατε για μια σούπα από καρχαρία ή για λίγο… κρέας σκύλου; Αυτό που για κάποιους είναι εκλεκτό έδεσμα, για άλλους είναι αιτία ανακατωσούρας…

Ένα αμφιλεγόμενο φαγητό μπορεί να χωρίσει οικογένειες και έθνη. Η μπριζόλα σκύλου του ενός είναι το φουά γκρα του άλλου. Και το φουά γκρα του δεύτερου είναι το δούριο του τρίτου.
Είτε πρόκειται για ζήτημα αρχών και εθίμων, είτε απλά για το τι κάνει τη γλώσσα μας να στρίβει και το στομάχι μας να αρρωσταίνει, ποια φαγητά συγκεντρώνουν το περισσότερο μίσος;
Ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές επιλογές φαγητών, όπως δημοσίευσε το CnnGo, που σε πολλούς ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι και το… στομάχι στο στόμα!

  • Fast food
Το fast-food είχε καλύτερη φήμη το Μεσαίωνα, όταν ο όρος υποδήλωνε πίτες και βάφλες. Σήμερα υποδηλώνει το φαγητό μαζικής παραγωγής και μικρής θρεπτικής αξίας.
Γιατί αρέσει: Λιπαρό, τραγανό, ανθυγιεινό είναι συνώνυμα του «υπέροχο».
Προς τι το μίσος: Οι λεπτές φλοίδες μαρουλιού στο burger δεν αλλάζουν το γεγονός ότι πρόκειται για μια βόμβα θερμίδων και λίπους. Και η κέτσαπ δε μετράει για υποκατάστατο λαχανικού… Ας δούμε την αλήθεια κατάματα – πρόκειται για junk-food.
  • Δούριο
Γνωστό και ως ο βασιλιάς των φρούτων, το δούριο είναι εθνικός θησαυρός για πολλούς ασιάτες. Η αιχμηρή του εμφάνιση (θυμίζει λίγο… σκαντζόχοιρο) μπορεί να «φοβίζει» κάποιους, αλλά το πιο «φονικό» του χαρακτηριστικό είναι η μυρωδιά του.
Η άσχημη μυρωδιά του δούριου -κάτι μεταξύ σκουπιδιών και τουαλέτας- είναι τόσο ενοχλητική για κάποιους, που έχει απαγορευτεί η παρουσία του σε διάφορα ξενοδοχεία, μαγαζιά και αεροπλάνα.
Γιατί αρέσει: Για την πανέμορφη μυρωδιά του και τον περίεργο φλοιό του.
Προς τι το μίσος: Για την απαίσια μυρωδιά του και τον απειλητικό φλοιό του.
  • Κρέας σκύλου
Η συνήθεια της κατανάλωσής του χρονολογείται τουλάχιστον από τους αρχαίους Ρωμαίους – οι σκύλοι ήταν όχι μόνο πηγή συντροφικότητας αλλά και τροφική λύση για τους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Κινέζοι και Βιετναμέζοι είναι σήμερα οι πλέον φανατικοί καταναλωτές του σκυλίσιου κρέατος. Στη Νότια Κορέα πάλι, ενώ το κρέας σκύλου έχει τους φανατικούς του, τυπικά είναι παράνομη η κατανάλωσή του, παρά το γεγονός ότι και οι αρχές κάνουν συνήθως τα στραβά μάτια.
Στις περισσότερες δυτικές χώρες, η κατανάλωση κρέατος σκύλου στιγματίζεται σαν βάρβαρη πράξη, ωστόσο κάποιες αγροτικές περιοχές της Ελβετίας είναι γνωστές και σήμερα για τη συνήθεια των κατοίκων τους να βάζουν το σκύλο… στο πιάτο!
Γιατί αρέσει: Οι Ινδοί έχουν για ιερές τις αγελάδες, οι νομάδες βλέπουν τα άλογα σαν φίλους, οι χορτοφάγοι αγαπούν όλα τα ζώα – η γραμμή ανάμεσα στα ζώα που μεγαλώνουν για κτηνοτροφικούς σκοπούς και τα κατοικίδια είναι πολύ λεπτή και μόνο πολιτισμικά προσδιορίσιμη για κάθε λαό. Γι’ αυτό ποιοι είμαστε εμείς να χαρακτηρίσουμε την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος βάρβαρη;
Το σκυλίσιο κρέας πιστεύεται επιπλέον ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ενώ οι οπαδοί του δηλώνουν ευθαρσώς πως όταν το τρώνε νιώθουν ανίκητοι και φοβερά ενδυναμωμένοι!
Προς τι το μίσος: Είναι δύσκολο να φανταστείς να σφάζεις το φιλαράκο των παιδικών σου χρόνων και να τον σερβίρεις για δείπνο.
  • Balut
Το Balut είναι γονιμοποιημένο έμβρυο πάπιας ή κότας, με το νεογνό να είναι μισοδιαμορφωμένο μέσα στο αυγό.
Απλά βρασμένο, το balut είναι ένα λαχταριστό έδεσμα στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη. Για να το φάτε, καθαρίστε ένα μέρος του κελύφους και ρουφήξτε το ζωμό που αγκαλιάζει το έμβρυο. Στη συνέχεια καθαρίστε και το υπόλοιπο κέλυφος του αυγού και απολαύστε το περιεχόμενο με τα ανάλογα καρυκεύματα.
Γιατί αρέσει: Έχει τη φήμη του αφροδισιακού. Δεν ξέρουμε αν λειτουργεί πράγματι έτσι σε βιολογικό επίπεδο, αλλά τουλάχιστον οι άντρες μπορούν να κάνουν επίδειξη του ανδρισμού τους καταβροχθίζοντας το έμβρυο.
Προς τι το μίσος: Αν ο κριτσανιστός ήχος των εύθραυστων κοκκάλων του εμβρύου που σπάνε μέσα στο στόμα σας δεν είναι αρκετά απεχθής, τι γίνεται με τα λίγα, πρόσφατα αναπτυγμένα πούπουλα που συνοδεύουν το έμβρυο;
  • Σούπα από πτερύγιο καρχαρία
Η σούπα από πτερύγιο καρχαρία είναι παραδοσιακά ένα πιάτο πολυτελείας για την κινέζικη κουλτούρα. Σερβίρεται δηλαδή σε ειδικές περιστάσεις, για παράδειγμα σε γάμους.
Το πτερύγιο του καρχαρία έχει μια ζελατινοειδή υφή και σχεδόν καθόλου γεύση. Σερβίρεται σε έναν πλούσιο και αρωματικό ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου.
Σε απάντηση στη συζήτηση για τον τάχιστα μειούμενο πληθυσμό των καρχαριών, πολλοί Κινέζοι celebrities δηλώνουν πως δε θα ξανα-ακουμπήσουν ποτέ καρχαριόσουπα.
Γιατί αρέσει: Πρόκειται για status symbol στις κινέζικες δεξιώσεις. Αποξηραμένο πτερύγιο καρχαρία μπορεί να κοστίζει έως και 970 ευρώ το κιλό στο Χονγκ Κονγκ.
Προς τι το μίσος: Βάρβαρες μέθοδοι ψαρέματος, όπως το να κόβεται το πολυπόθητο πτερύγιο και στη συνέχεια ο καρχαρίας να πετάγεται στη θάλασσα να πνιγεί, έχουν προσδώσει στη συγκεκριμένη σούπα κακή φήμη.
Πολλά είδη καρχαρία έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν λόγω της υπερβολής στο ζήτημα του ψαρέματος. Βασικός παράγοντας για αυτή τη δραστηριότητα θεωρείται το πάθος για τη συγκεκριμένη σούπα.
  • Φουά Γκρα
Foie gras στα γαλλικά σημαίνει «παχύ συκώτι» και πράγματι για τέτοιο πρόκειται και ανήκει είτε σε πάπια είτε σε χήνα.
Το συκώτι μεγεθύνεται τεχνητά με βίαιη σίτιση της εν λόγω άτυχης πάπιας ή χήνας. Το διογκωμένο συκώτι έχει μια βουτυρώδη, πλούσια γεύση.
Έγινε πρώτα δημοφιλές στην Αρχαία Αίγυπτο και σήμερα, είναι γνωστό ως ένα από τα πλέον γνωστά γαλλικά γκουρμέ πιάτα.
Γιατί αρέσει: Έχει γεύση που θυμίζει βούτυρο και κρέμα και το λίπος ενός χυμώδους πουλιού, όλα σε ένα.
Προς τι το μίσος: Έχει να κάνει με τη βίαιη σίτιση, που οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα του εξογκωμένου συκωτιού και που θεωρείται βάναυση από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

http://www.e-diet.gr