Μπορεί να μην «μυρίζει» άνοιξη ακόμη, όπως και να ‘χει όμως ο Μάρτης έχει ήδη μπει και είναι η καλύτερη περίοδος να δοκιμάσετε τις τροφές που σας προτείνουμε.Ο Μάρτιος είναι ο μήνας των μεγάλων αντιθέσεων, αφού έχει τις ίδιες πιθανότητες να φέρει την άνοιξη, αλλά και τη βαρυχειμωνιά - «Μάρτης γδάρτης» άλλωστε λέει ο σοφός λαός για τον πρώτο μήνα της ανοιξιάτικης εποχής. Ακριβώς αυτές οι αντιθέσεις προκύπτουν και στα όσπρια και λαχανικά αυτού του μήνα, κάποια από τα οποία είναι ιδανικά για τις κρύες νύχτες του και άλλα για τις πιο φωτεινές και ζεστές ημέρες του.
Δείτε λοιπόν ποιες τροφές ενδείκνυνται για κατανάλωση αυτή την εποχή και σπεύσατε να τις αποκτήσετε.Αρακάς: το πράσινο μπιζέλι
Ένα από τα πιο παραδοσιακά λαδερά φαγητά, ο αρακάς είναι στα… πάνω του αυτή την εποχή. Αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Α, C και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά., τονώνοντας το πεπτικό, το ανοσοποιητικό και τον οργανισμό μας εν γένει. Πώς να τον καταναλώσετε: Αν στη λαδερή του μορφή δεν σας ενθουσιάζει, δοκιμάστε να τον προσθέσετε βραστό στο ρύζι ή τη σαλάτα σας. Αν επιμένετε στη λαδερή βερσιόν, προσέξτε μην το παρακάνετε με το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε.
Άσπρα σπαράγγια: κάτι αγνό στο πιάτο σας
Τραγανιστά, νόστιμα και ωφέλιμα, βρίσκονται στην εποχή τους και αποτελούν μια καλή ευκαιρία να διευρύνετε τους διατροφικούς σας ορίζοντες. Όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία, όπως όλα τα λαχανικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C, κάλιο, β-καροτίνη και δεν περιέχουν καθόλου νάτριο, λίπος ή χοληστερίνη. Τα οφέλη τους είναι παρόμοια με αυτά των πράσινων και των ιωδών σπαραγγιών και βοηθούν πολύ στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην τόνωση του ανοσοποιητικού, ενώ παρουσιάζουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το άσπρο τους χρώμα οφείλεται στην απουσία χλωροφύλλης και έχουν λίγο πιο ελαφριά γεύση από τα πράσινα. Πώς να τα καταναλώσετε: Θα πρέπει να αφαιρέσετε τη σκληρή και πικρή φλούδα τους πριν τα μαγειρέψετε. Προτιμήστε τα στον ατμό ή σιγοβράστε τα σε νερό με χυμό λεμονιού.
Αν δεν θυμάστε την τελευταία φορά που είδατε αγκινάρα στο πιάτο σας, τότε ήρθε η σωστή περίοδος για να την καταναλώσετε. Οι αγκινάρες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, όπως επίσης καλίου και φυλλικού οξέος, βοηθώντας στην παραγωγή του DNA και του RNA. Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στην καλύτερη πέψη, η βιταμίνη Κ που περιέχουν δρα βοηθητικά στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενώ είναι πλούσιες και σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, κάνοντας καλό στο συκώτι και αναπτύσσοντας αντικαρκινική δράση. Πώς να τις καταναλώσετε: Οι αγκινάρες είναι ένα λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, είτε στο γκριλ, είτε στον ατμό, είτε να προστεθεί σε σούπα ή σε βραστό κρέας – και φυσικά μην ξεχνάτε τις αγκινάρες αλά πολίτα, με τα καρότα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Αν τέτοιου είδους παραδοσιακές συνταγές σας ξενίζουν, μπορείτε απλώς να τις προσθέσετε στη σαλάτα σας.
Γογγύλι: η ρίζα της υγείας
Ο Μάρτιος σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου ακμής του λαχανικού αυτού και είναι μια πολύ καλή εποχή να απολαύσετε τα οφέλη του. Το γογγύλι έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σας σε μια περίοδο ιώσεων και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μαλλιών, των νυχιών, των δοντιών και των οστών, όντας πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.ά. Πώς να το καταναλώσετε: Είτε βραστό, είτε ψητό, είτε σε πουρέ, το γογγύλι θα σας χαρίσει «απλόχερα» τα οφέλη του.
Από το τέλος του μήνα μέχρι και το Μάιο, τα φασόλια φάβας βρίσκονται στην ακμή τους και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, θειαμίνης και ψευδάργυρου, συγκεντρώνοντας τα γενικότερα οφέλη τον οσπρίων (πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, φώσφορο κ.ο.κ.). Πώς να τα καταναλώσετε: Η πιο διαδεδομένη μορφή είναι ο πουρές των φασολιών αυτών με τη συνοδεία ελαιόλαδου και κρεμμυδιού, ενώ μπορείτε να τα προσθέσετε και σε ομελέτες, σε σαλάτα, στη σούπα, σε ζυμαρικά, ακόμη και στο κρέας κατσαρόλας.
http://www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: