Google+ Το Ξέφωτο: Διαχείριση θυμού: 10 συμβουλές για να κρατήσετε την ψυχραιμία σας

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Διαχείριση θυμού: 10 συμβουλές για να κρατήσετε την ψυχραιμία σας

Το να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να ελέγχουμε το θυμό μας, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, ιδιαίτερα υπό τις σύγχρονες συνθήκες ζωής. Δείτε τις παρακάτω απλές συμβουλές διαχείρισης θυμού για να μπορείτε να έχετε εσείς τον έλεγχο των αντιδράσεών σας.

Νευριάζετε εύκολα όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας ή με συγκεκριμένα άτομα; Μήπως νιώθετε την πίεσή σας να φτάνει στα ύψη σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στην ημέρα; Ο θυμός μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα, αλλά είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίζουμε με θετικό τρόπο, καθώς ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα, τόσο την υγεία, όσο και τις σχέσεις μας.
Τα κυριότερα συμπτώματα των εκρήξεων θυμού είναι απόρροια της αύξησης της αδρεναλίνης και μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση των παλμών και της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του ρυθμού αναπνοής κ.ά.
Είστε έτοιμοι να πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο του θυμού σας; Ξεκινήστε με τις παρακάτω 10 συμβουλές διαχείρισης θυμού…

Νο 1: Κάντε ένα διάλειμμα
Το μέτρημα μέχρι το «10» όταν νιώθουμε το θυμό να μας κυριεύει, δεν αποτελεί μια μέθοδο μόνο για παιδιά. Πριν αντιδράσετε σε μια τεταμένη κατάσταση, αφιερώστε λίγα λεπτά για να αναπνεύσετε βαθιά και μετρήστε μέχρι το 10, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση του θυμού σας. Εάν είναι απαραίτητο, «απομακρυνθείτε» για λίγο από το πρόσωπο ή την κατάσταση που σας εξοργίζει, μέχρι τα συναισθήματά σας να υποχωρήσουν.

Νο 2: Μόλις ηρεμήσετε, εκφράστε το θυμό σας
Όταν είστε σίγουροι πως σκέφτεστε καθαρά, εκφράστε την απογοήτευσή σας με σίγουρο και ήρεμο τρόπο. Δηλώστε τον προβληματισμό και τις ανάγκες σας ξεκάθαρα και ειλικρινά, χωρίς να πληγώνετε τους άλλους ή να προσπαθείτε να τους ελέγξετε.

Νο. 3: Κάντε κάποιου είδους άσκηση
Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο για τα συναισθήματά σας, ειδικά εάν νιώθετε έντονο θυμό. Εάν ο θυμός σας, σας κυριεύει, βγείτε για ένα γρήγορο περίπατο ή για τρέξιμο, ή περάστε λίγο χρόνο για να κάνετε άλλες αγαπημένες δραστηριότητες. Η φυσική δραστηριότητα διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να σας βοηθήσουν να είστε πιο χαλαροί κι ευτυχισμένοι.

Νο 4: Σκεφτείτε πριν μιλήσετε
Όταν βρίσκεστε «εν βρασμώ», είναι εύκολο να πείτε κάτι που θα μετανιώσετε αργότερα. Αφήστε λίγη ώρα για να σκεφτείτε πριν πείτε οτιδήποτε και επιτρέψτε και στους άλλους που εμπλέκονται στο «πρόβλημα» να κάνουν το ίδιο.

Νο 5: Προσδιορίστε πιθανές λύσεις
Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που σας νευρίασε, συγκεντρωθείτε στην επίλυση του ζητήματος. Μήπως το ακατάστατο δωμάτιο του παιδιού σας, σας τρελαίνει; Κλείστε την πόρτα. Ο σύντροφός σας αργεί για το δείπνο κάθε βράδυ; Προγραμματίστε τα γεύματα ακόμη πιο αργά ή συμφωνήστε να τρώτε χωριστά μερικές φορές την εβδομάδα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο θυμός δε βγάζει πουθενά και μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Νο 6: Επικεντρωθείτε στο πρόβλημα
Για να αποφευχθεί η κριτική ή η διάθεση επίρριψης ευθυνών -που θα μπορούσε μόνο να αυξήσει την ένταση- επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα. Να είστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, πείτε, «είμαι θυμωμένη που έφυγες από το τραπέζι, χωρίς να με βοηθήσεις να μαζέψω τα πιάτα», αντί «ποτέ δε με βοηθάς στις δουλειές τους σπιτιού».

Νο 7: Μην κρατάτε κακία
Η συγχώρεση είναι ένα ισχυρό «όπλο». Αν επιτρέψετε στο θυμό και σε άλλα αρνητικά συναισθήματα να παραγκωνίσει τα θετικά σας συναισθήματα, μπορεί να καταλήξετε πικραμένοι και να νιώθετε αδικημένοι, χωρίς να ισχύει πάντα αυτό. Αλλά αν μπορείτε να συγχωρείτε κάποιον που εξόργισε, μπορείτε να μαθαίνετε από την κατάσταση. Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε από τον καθένα να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θέλουμε ανά πάσα στιγμή.

Νο 8: Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσετε την ένταση
Το να τα δείτε όλα πιο «χαλαρά» μπορεί να βοηθήσει να διώξετε την ένταση. Μην χρησιμοποιείτε όμως σαρκασμό, καθώς μπορεί να πληγώσει τον άλλο και να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Νο 9: Αποκτήστε δεξιότητες χαλάρωσης
Όταν βρίσκεστε σε ένταση, προσπαθήστε να χαλαρώσετε με μερικές απλές πρακτικές: κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, φανταστείτε μια χαλαρωτική σκηνή, ή επαναλάβετε μια ήρεμη λέξη ή φράση, όπως «χαλάρωσε». Μπορείτε επίσης να ακούσετε μουσική, να γράψετε σε ένα blog ή να κάνετε γιόγκα –οτιδήποτε απ’ όλα χαλαρώνει εσάς.

Νο 10: Να ξέρετε πότε να ζητήσετε βοήθεια
Το να μάθετε να ελέγχετε το θυμό σας, μπορεί να είναι μια πρόκληση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό, εάν ο θυμός σας μοιάζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου, σας αναγκάζει να κάνετε πράγματα που μετανιώνετε ή βλάπτουν τους γύρω σας. Δοκιμάστε συμβουλευτική ή ατομικά μαθήματα διαχείρισης θυμού.

Με την επαγγελματική βοήθεια, μπορείτε να:
• Μάθετε τι είναι ο θυμός
• Προσδιορίστε τι πυροδοτεί το θυμό σας
• Αναγνωρίσετε τα σημάδια ότι πρόκειται να θυμώσετε
• Μάθετε να ανταποκρίνεστε στην απογοήτευση και το θυμό σας με έναν ελεγχόμενο, υγιεινό τρόπο
• Ανακαλύψετε τα υποβόσκοντα συναισθήματα, όπως η λύπη, ο φόβος ή η κατάθλιψη
Τα μαθήματα διαχείρισης θυμού και η επαγγελματική παροχή συμβουλών μπορεί να γίνουν μεμονωμένα, με το σύντροφό σας ή με άλλα μέλη της οικογένειας, ή σε μια ομάδα.

http://www.clickatlife.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...