Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι |
Σκιάθος και Σκόπελος - Οι χαρούμενες
Mamma Mia (2008)
Αφίσα του Mamma Mia |
Σε γενικές γραμμές, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Νταμούχαρη ίσως και να είναι τα πλέον κατάλληλα μέρη στον κόσμο για να μάθει κανείς ποιος είναι ο πατέρας του, να χορέψει, να διασκεδάσει και να πει κι ένα τραγούδι.
Νταμούχαρη |
Καστάνι |
Σαντορίνη - Η εντυπωσιακή
Lara Croft: Tomb Raider, Το Λίκνο της Ζωής - Cradle of Life (2003)
Ένα Μπλουτζίν για Τέσσερις – Sisterhood of the Traveling Pants (2005)
Summer Lovers (1982)
Οία |
Το να πούμε ότι η ταινία γυρίστηκε στη Σαντορίνη θα ήταν ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι ο κάμεραμαν δεν πάτησε ποτέ σαντορινιό χώμα, αφού η σκηνή με τη βρεγμένη Angelina Jolie καβάλα στο τζετ σκι γυρίστηκε ανοιχτά της Σαντορίνης, ενώ τα υπόλοιπα πλάνα ολοκληρώθηκαν από ελικόπτερο. Όσο για τη σκηνή με την ελληνική εκκλησία, αυτή γυρίστηκε σε κάποιο Χολιγουντιανό στούντιο. Ασχέτως όλων αυτών, η ταινία έκανε θαύματα για τηn τουριστική κίνηση της περιοχής. Τζάμπα διαφήμιση.
Άλλη μια ταινία που έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και μέρος της γυρίστηκε στη Σαντορίνη είναι το Ένα μπλουτζίν για τέσσερις. Η πόλη της Οίας, το λιμάνι στο Αμμούδι, καθώς και πολλές άλλες βραχώδεις τοποθεσίες του ελληνικού νησιού, έδωσαν το παρόν επί της μεγάλης οθόνης και, αφού η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο νεανικό κοινό, έκαναν πολλά ξένα κοριτσάκια να ονειρεύονται ότι θα γνωρίσουν τον πρώτο τους έρωτα στα στενά σοκάκια της Σαντορίνης.
|
|
|
Σκηνές από την ταινία Ένα μπλουτζίν για τέσσερις |
Στη Σαντορίνη έχει γυριστεί επίσης και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας Summer Lovers με την Ντάριλ Χάνα. Η υπόθεση θέλει ένα ζευγάρι να έρχεται για διακοπές στα ελληνικά νησιά και να ερωτεύεται (μεταξύ άλλων) τη χώρα μας. Οι υπεύθυνοι παραγωγής δεν πρέπει να κουράστηκαν πολύ για να βρουν τα μέρη που χρησιμοποίησαν, αφού η ταινία γυρίστηκε στις πιο κλασικές και πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού, δηλαδή Φηρά και Οία, που βγάζουν τέλεια την ατμόσφαιρα του ελληνικού νησιού. Τα υπόλοιπα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο, τη Δήλο και την Κρήτη (Μάταλα).
Αμμούδι |
|
Κεφαλλονιά - Η παλαιά
Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι - Captain Corelli’s Mandolin (2001)
Ναι, είναι αλήθεια ότι η ταινία γυρίστηκε στην Κεφαλλονιά, αλλά μην νομίσετε ότι θα βρείτε το Αργοστόλι έτσι όπως το δείχνει η ταινία. Το «Αργοστόλι» του Κορέλι στην πραγματικότητα είναι η Σάμη. Το συνεργείο της ταινίας έκτισε ένα «Αργοστόλι» όπως αυτό ήταν στη δεκαετία του '40, πριν το σεισμό του '53. Το κανονικό Αργοστόλι δεν φέρει την παραμικρή ομοιότητα με αυτό της μεγάλης οθόνης. Ακόμα και οι ίδιοι οι Κεφαλλονίτες συνέρρεαν καθημερινά για να θαυμάσουν το νέο-παλιό Αργοστόλι. Άλλες τοποθεσίες που φαίνονται στην ταινία είναι: η παραλία του Μύρτου στην σκηνή με την υποβρύχια νάρκη, το χωριό Διχάλια, στον κόλπο της Σάμης -φαίνεται η πλατεία του χωριού με το καφενείο, η εκκλησία και το σπίτι της Πελαγίας (Penelope Cruz)- και τέλος η παραλία Αντίσαμος, πίσω από τη Σάμη, όπου κατασκήνωναν τα ιταλικά στρατεύματα.
Αργοστόλι |
|
Ρόδος – Η σταρ
Τα Κανόνια του Ναβαρόνε - The Guns Of Navarone (1961)
Απόδραση στην Αθήνα - Escape to Athena (1979)
High Season (1987)
Κόλπος του Άντονι Κουίν |
Η Ρόδος έχει παίξει σε περισσότερες ξένες ταινίες από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί. Τα Κανόνια του Ναβαρόνε είναι μία κλασική ταινία με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα. Το σενάριο θέλει μία ομάδα από Έλληνες και συμμάχους να πρέπει να ανατινάξουν μία ναζιστική βάση με τεράστια και πολύ ισχυρά όπλα (κανόνια) που έχει εγκατασταθεί στο νησάκι Ναβαρόνε, δίπλα στη Ρόδο. Για όσους αναρωτιούνται, όχι, νησάκι Ναβαρόνε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Όσες από τις σκηνές γυρίστηκαν στην Ελλάδα είναι από τη Ρόδο. Πιο συγκεκριμένα, στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. Επίσης, η σκηνή όπου η ομάδα γνωρίζει τις Ελληνίδες κοπέλες, γυρίστηκε στο ναό της Λίνδου. Όσο για την κλασική σκηνή με τους εντυπωσιακούς πανύψηλους γκρεμούς, αυτοί βρίσκονται ανάμεσα στη Λίνδο και τον Πεύκο, 2χλμ. βόρεια της Λίνδου. Φυσικά, η σημερινή Ρόδος έχει πολλές διαφορές τόσο από τη Ρόδο της ταινίας όσο και από τη Ρόδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα μέρος που κάνει την εμφάνιση του στην ταινία, δεν έχει αλλάξει πολύ και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, είναι ο κόλπος του Άντονι Κουίν. Η περιοχή λέγεται έτσι διότι την είχε αγοράσει ο γνωστός ηθοποιός (αγορά που ακυρώθηκε αργότερα από το Ελληνικό δημόσιο). Το μέρος χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος προσγείωσης στην ταινία.
Λίνδος |
|
Η Απόδραση στην Αθήνα -με τους Ρότζερ Μούρ, Τέλη Σαβάλας, Ντέιβιντ Νίβεν και Κλαούντια Καρντινάλε- από την άλλη πλευρά, γυρίστηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό της στο χωριό Καλυθιές της Ρόδου και ειδικότερα στο μέρος των παλιών Τούρκικων λουτρών. Επίσης, στην αρχική σεκάνς της ταινίας «παίζουν» η Ακρόπολη και το χωριό της Λίνδου, καθώς και πολλές άλλες σκηνές που γυρίστηκαν στην Παλιά Πόλη.
Στη Λίνδο γυρίστηκε και το High Season -με τους Κένεθ Μπράνα και Ειρήνη Παππά- χρησιμοποιώντας τουρίστες για κομπάρσους. Μάλιστα, ένα βράδυ ένας τουρίστας προσπάθησε να επέμβει σε ένα καβγά της ταινίας νομίζοντας ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα.
Μύκονος - Η φαντασιωτική
Shirley Valentine (1989)
Αγ. Ιωάννης |
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η φαντασίωση που ίσως είχε κάθε Αγγλίδα έγινε κινηματογραφικό έργο. Η ταινία Shirley Valentine αφηγείται την ιστορία μίας νοικοκυράς από το Λίβερπουλ που κατά την διάρκεια διακοπών στην Ελλάδα συναντά καινούριες καταστάσεις (βλ. μουστακαλής ταβερνιάρης) και μαθαίνει το νόημα της ζωής. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο, συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη, εκεί βρίσκεται άλλωστε μέχρι σήμερα και η παραλιακή ταβέρνα της ταινίας (βλ. μουστακαλής ταβερνιάρης), φυσικά πολλάκις ανακαινισμένη από τότε. Το ξενοδοχείο που φαίνεται στην ταινία είναι μάλλον το Manoulas Beach Hotel, αν και υπάρχει μια σχετική διαμάχη για το συγκεκριμένο θέμα.
Στη Μύκονο έχουν γυριστεί φυσικά και άλλες ξένες ταινίες όπως η The Bourne Identity (τελευταία σκηνή) και, όπως θα μπορούσε να υποθέσει άλλωστε ο καθένας, το Kings of Mykonos.
Αγ. Ιωάννης |
|
Κρήτη – Η κλασσική
Ζορμπάς - Zorba the Greek (1964)
Οι Χάντρες του Φεγγαριού - The Moon-Spinners (1964)
Ακροτήρι |
Μιας και το ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη διαδραματίζεται στην Κρήτη, η ταινία γυρίστηκε εκεί, κυρίως στα Χανιά και τις γύρω περιοχές. Η επαρχιακή πόλη Αποκόρωνας και η χερσόνησος του Ακρωτηρίου, βορειοδυτικά και ανατολικά από τα Χανιά αντίστοιχα, πρωτοστατούν. Η δε κλασσική τελευταία σκηνή syrtaki dance, γυρίστηκε στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, στην παραλία του χωριού Σταύρος, 15χλμ. νοτιοανατολικά από τα Χανιά.
Την ίδια χρόνια που βγήκε ο Ζορμπάς κυκλοφόρησε και το Οι Χάντρες του Φεγγαριού με τους Ίλαϊ Γουάλας και Ειρήνη Παπά, μια παραγωγή του στούντιο Ντίσνεϊ που σημείωσε σχετική επιτυχία. Όπως και το ομώνυμο βιβλίο, έτσι και η ταινία, διαδραματίζεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ελούντα. Το ξενοδοχείο και η εκκλησία που «παίζουν» στην ταινία κατασκευάστηκαν από το συνεργείο και, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ντίσνεϊ, έμειναν εκεί και μετά το τέλος των γυρισμάτων. Σήμερα, αν υπάρχουν ακόμα, θα είναι σίγουρα αγνώριστα.
Σταύρος |
|
|
Καστελόριζο – Μικρό στο μάτι
Mediterraneo (1991)
Καστελόριζο |
Μπορεί να μην ήταν ελληνική παραγωγή, όμως γυρίστηκε στην Ελλάδα και έπαιζε η Βάνα Μπάρμπα. Έτσι, όταν το Mediterraneo κέρδισε το Όσκαρ για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, νιώσαμε όλοι μας μία εθνική υπερηφάνια. Το σενάριο ξεκινάει ως εξής: κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ένας ιταλικός λόχος φτάνει στο πιο μικρό και απόμακρο νησί του Αιγαίου. Ο υπεύθυνος του ρεπεράζ (επιλογή χώρων) μάλλον δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ πριν δώσει τον «ρόλο» του νησιού στο Καστελόριζο που μοιάζει να ταιριάζει σε αυτήν την περιγραφή περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νησί. Κατά βάση, στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν οι περιοχές Μεγίστη, το λιμάνι του νησιού δηλαδή, και το μικρό λιμανάκι στο Μανδράκι. Για να φτάσετε Καστελόριζο θα πρέπει να περάσετε από Ρόδο διότι ούτε αεροπορικώς, ούτε ακτοπλοϊκώς υπάρχει απ’ ευθείας ανταπόκριση με άλλο σημείο της Ελλάδας.
Καστελόριζο |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: