Google+ Το Ξέφωτο: Socotra: ένας εναλλακτικός παράδεισος

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Socotra: ένας εναλλακτικός παράδεισος

Εαν η Υεμένη δεν σας εντυπωσιάζει σαν προορισμός, περιμένετε να δείτε το νησί Socotra και θα αλλάξετε γνώμη!
soco


Και όμως, οι εικόνες που βλέπετε δεν προέρχονται από άλλο πλανήτη, ούτε αποτελούν σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως απεικονίζουν ένα απολύτως γήινο τοπίο, που όμως χαρακτηρίζεται ως εξωγήινο ακόμα και από τους επιστήμονες λόγω της μορφολογίας του, που απέχει κατά πολύ από τα συνηθισμένα.
Το εν λόγω νησί ονομάζεται Socotra και αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος νησιών στον Ινδικό ωκεανό. Έχει 130 χιλιόμετρα μήκος, ξηρό κλίμα και μέση θερμοκρασία 18 βαθμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν Διοσκουρίδα, ενώ το σύγχρονο όνομα Socotra αποτελεί μετάφραση από τα σανσκριτικά και σημαίνει το νησί της ευδαιμονίας-εύκολα καταλαβαίνουμε το γιατί. Θεωρείται μάλιστα περιοχή ύψιστης περιβαλλοντολογικής σημασίας και πιθανό κέντρο οικοτουρισμού, ενώ έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως τόπος φυσικής κληρονομιάς.


Και μετά το βαρετό, εγκυκλοπαιδικό κομμάτι, πάμε στα πιο ενδιαφέροντα. Ο λόγος που το νησί φέρει επάξια τον τίτλο του πιο εξωγήινου τοπίου επί γης δεν είναι άλλος από τη σπάνια χλωρίδα του, αποτέλεσμα του ζεστού κλίματος και του μεγάλου χρονικά γεωγραφικού αποκλεισμού του. Περισσότερο από το 1/3 των 800 φυτών που φύονται εκεί, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ μοναδικά θεωρούνται και ορισμένα είδη πτηνών του νησιού που απειλούνται όμως με εξαφάνιση. Ιδιαίτερα συχνά συναντάται  το δέντρο που οι ντόπιοι ονόμασαν ‘‘αίμα του δράκου’’, λόγω του κόκκινου χυμού του που χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς αλλά και ως χρωστική ουσία. Ενώ και το σχήμα του είναι εντυπωσιακό αφού  ούτε και οι ερευνητές δεν μπορούν να αποφασίσουν αν μοιάζει με τεράστιο μανιτάρι, ομπρέλα ή ιπτάμενο δίσκο.
Τα άσχημα νέα είναι ότι οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια εκφράζουν ανησυχίες ότι η είσοδος νέων ειδών στο οικοσύστημα, όπως οι κατσίκες,  θα αποτελέσει απειλή για τη χλωρίδα και κάνουν προσπάθειες για τη σωστή διατήρηση του. Εμείς το μόνο είδος που φοβόμαστε ως απειλή για αυτό το μοναδικό μέρος είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...