Google+ Το Ξέφωτο: Εξωπλανήτης με θερμοκρασία 3.200 βαθμών Κελσίου!

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εξωπλανήτης με θερμοκρασία 3.200 βαθμών Κελσίου!


Πλανήτης με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει εντοπιστεί ποτέ ανακοίνωσαν οι αστρονόμοι από το πανεπιστήμιο του Κιλ. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη WASP-33b στον οποίο επικρατούν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 3.200 βαθμούς Κελσίου.
Το 2006 είχε πρωτοεντοπιστεί ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης ωστόσο η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε το 2010 μετά την ολοκλήρωση νέων μετρήσεων. Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Κιλ υπό τον καθηγητή Αλέξις Σμιθ ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να μετρήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη χρησιμοποιώντας υπέρυθρη κάμερα ενώ η μελέτη αναμένεται να δημοσιευτεί στο "Monthly Notices".

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο WASP-33b απέχει 380 έτη φωτός από τη Γη και είναι στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ανδρομέδας. Επίσης, είναι γίγαντας μεγαλύτερος από τον Δία και κινείται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο με επιφανειακή θερμοκρασία 7.160 βαθμούς Κελσίου.

Άνετα θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για «κόλαση» εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που καθιστούν τον εξωπλανήτη ως ο πιο θερμός της κατηγορίας των "ερυθρών νάνων".

Ο δεύτερος πιο θερμός εξωπλανήτης είναι ο WASP-12b με 2.300 βαθμούς.

Πριν δύο δεκαετίες, η Αφροδίτη θεωρούνταν ως ο πιο θερμός πλανήτης με μόλις 460 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της αστροφυσικής οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν εξωπλανήτες με… εξωφρενικές θερμοκρασίες ονομάζοντας τους "καυτούς Δίες".

Δείτε την έρευνα ολοκληρωμένη εδώ: http://arxiv.org/abs/1101.2432

http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...