Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Κατοχυρώνουν τη φύση
Νέα φάμπρικα έχουν στήσει οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες έχουν τη δύναμη, ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, να παίρνουν στο όνομα της βιοποικιλότητας βότανα και φυτά από κυρίως φτωχές χώρες και στη συνέχεια να τα διακινούν ως δικές τους πατέντες χωρίς φυσικά να ανταμείβουν τους κατοίκους των χωρών.
Στο παιχνίδι των διεθνών φαρμακευτικών κολοσσών περιλαμβάνονται χώρες από όλη την υδρόγειο, κυρίως όμως από την κεντρική και νότια Αμερική αλλά και την Ασία.
Για παράδειγμα, συγκεκριμένοι θάμνοι από το Περού και τη Βολιβία, το φυτό cupuazu από το Περού, το πολύ γνωστό ρύζι μπασμάτι από την Ινδία και άλλα.
Στις εταιρείες που φιγουράρουν στην εκμετάλλευση αυτή βρίσκουμε την ολλανδική Νεστλέ την αμερικάνικη ricete corp. ή την Herringer Bright Chemicals Pvt.Ltd και αρκετές άλλες.
Τι σημαίνει όμως επί της ουσίας η αφαίμαξη κυριολεκτικά που κάνουν οι μεγάλες εταιρείες, για τα φτωχά κράτη παραγωγής;
Η βιοποικιλότητα, όπως σωστά αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, η προστασία της, είναι ζωτικής σημασίας για τις υπό ανάπτυξη χώρες. Στην Λατινική Αμερική για παράδειγμα, το περίπου 40% των κατοίκων έχει αποκλειστική πρόσβαση σε βότανα και όχι σε φάρμακα. Με την πολιτική που ακολουθούν οι φαρμακευτικές και λοιπές εταιρείες, όχι μόνο παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές τα βότανα αλλά μετά την πατέντα τους, δεν μπορούν επί της ουσίας να τα χρησιμοποιήσουν οι κάτοικοι των περιοχών.
Η συμφωνία της Ναγκόγια και η σημασία της για την Ελλάδα
Η συμφωνία η οποία συνήφθη προστατεύει τη βιοποικιλότητα με συγκεκριμένο δεκαετές πλάνο. Δεν εμποδίζει όμως τη βιοπειρατεία η οποία αποτελεί το μεγάλο όπλο των φαρμακευτικών υπέρεταιρειών.
Το πρωτόκολλο της Ναγκόγια αφορά άμεσα και την Ελλάδα καθώς η χώρα μας έχει πλούτο σε γενετικούς πόρους.
Μόνο τα ανώτερα φυτά φτάνουν τα 5.800 είδη. Τα φυτά, τα ζώα αλλά και τα φυτά της θάλασσας πρέπει να προστατευθούν, η Ελλάδα να κατοχυρώσει τους γενετικούς της πόρους.
Είναι γεγονός πως πως δικαιώματα πάνω στα ελληνικά είδη για φαρμακευτική χρήση έχουν κατοχυρωθεί ενώ αποτελούν και αντικείμενο εμπορικών ερευνών.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με την "άγρια ζωή" καθώς υπάρχουν δύο άγρια ζώα τα οποία έιναι και για φαρμακευτική χρήση.
News247.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: