Google+ Το Ξέφωτο: Συσκευή "προβάλλει" τον σύντροφό σας εικονικά στο κρεβάτι σας

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Συσκευή "προβάλλει" τον σύντροφό σας εικονικά στο κρεβάτι σας

Μια επαναστατική "τεχνολογία της κρεβατοκάμαρας", πίσω από την οποία βρίσκεται ένας ελληνο-αμερικανός επιστήμονας, έρχεται να προσφέρει μια λύση στα ζευγάρια που τα χωρίζει μεγάλη απόσταση λόγω κάποιας ανάγκης (όπως η δουλειά του ενός από τους...
δύο συντρόφους). Η νέα συσκευή, με την ιαπωνική ονομασία "Μουτσουγκότο", φέρνει, σε πραγματικό χρόνο, τις κινήσεις του απομακρυσμένου συντρόφου στην κρεβατοκάμαρα του άλλου! Έτσι το ζευγάρι ξανασμίγει...


έστω και εικονικά.

Η τεχνολογία αποτελεί δημιούργημα της εταιρίας Distance Lab, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής ερευνών της οποίας είναι ένας ελληνο-αμερικανός, ο δρ Στέφανος Αγαμανώλης, που προέρχεται από το διάσημο εργαστήριο Μedia Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Σημαντική είναι και η συμβολή του ιάπωνα καλλιτέχνη Τομόκο Χαγιάσι.

Χρησιμοποιώντας κάμερες, τεχνητά φώτα, κομπιούτερ και φυσικά το Ίντερνετ, η συσκευή μεταφέρει ψηφιακές εικόνες από τις κινήσεις του ενός στην μακρινή κρεβατοκάμαρα του άλλου. Οι δύο κρεβατοκάμαρες μπορεί να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη μεταβίβαση των κινήσεων μέσω ακτινών φωτός.

Κάθε ένας από τους δύο συντρόφους φορά ένα ειδικό δακτύλιο, που ενεργοποιείται με το άγγιγμα και είναι ορατός από μια κάμερα στο ταβάνι. Οι κινήσεις του κάθε συντρόφου πάνω στο κρεβάτι καταγράφονται και "μεταφράζονται" σε ακτίνες φωτός, που στη συνέχεια προβάλλονται πάνω στο κρεβάτι ή στο σώμα του συντρόφου τους που βρίσκεται ξαπλωμένος κάπου μακριά. Αν οι δύο σύντροφοι κάνουν τις ίδιες ακριβώς κινήσεις και οι φωτεινές γραμμές τους συμπέσουν, αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλάζοντας χρώμα και επιβεβαιώνοντας τον συγχρονισμό του ζευγαριού.

Σύμφωνα με τον δρα Αγαμανώλη, οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι οι εξ αποστάσεως σχέσεις -λόγω και της παγκοσμιοποίησης- γίνονται όλο και πιο συχνές. Η νέα τεχνολογία υπόσχεται μια πιο οικεία σχέση (γι' αυτό έχει αποκληθεί και "συσκευή οικειότητας") σε σχέση με τους εναλλακτικούς υπάρχοντες τρόπους επαφής, όπως το τηλέφωνο, το γράμμα ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η καινοτομική συσκευή βρίσκεται σε βάση ανάπτυξης εδώ και δύο χρόνια και οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα περίπου.

Η εταιρία Distance Lab αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία και σε άλλες εφαρμογές, για παράδειγμα αναπτύσσει ένα διαδραστικό παιγνίδι πυγμαχίας, στο οποίο οι άνθρωποι, αντί για ένα άψυχο σάκο του μποξ που κρέμεται από το ταβάνι, μπορούν να πυγμαχήσουν με έναν "πραγματικό" (εικονικό) αντίπαλο, ο οποίος προβάλλεται μπροστά τους σε φυσικό μέγεθος και ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου.

Μια άλλη λιγότερο διασκεδαστική αλλά πιο χρήσιμη πρακτική εφαρμογή αφορά την τηλε-ιατρική, με στόχο να μπορούν οι γιατροί -προβάλλοντας τον ψηφιακό εαυτό τους σε απόσταση- να μπορούν να βοηθούν έναν ασθενή.

Ο Στέφανος Αγαμανώλης γεννήθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ, σπούδασε (PhD) και στη συνέχεια εργάστηκε για δέκα χρόνια στο Media Lab του ΜΙΤ, ενώ αργότερα υπήρξε ένας από τους ιδρυτές ερευνητές του ευρωπαϊκού "αδελφού" Media Lab Europe με έδρα την Ιρλανδία. Το νέο ερευνητικό εργαστήριο Distance Lab (όπου εργάζεται και ένας έλληνας ερευνητής, ο Κώστας Μπίσας) ο Αγαμανώλης το δημιούργησε σε συνεργασία με την εταιρία Highlands & Islands Enterprise, με σκοπό την υλοποίηση πρωτοποριακών σε παγκόσμιο επίπεδο τεχνολογιών, που συνδυάζουν την πληροφορική, τη μηχανολογία, τις επικοινωνίες και τις τέχνες.

dinatos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...