Τα όριά του έχει αγγίξει ο κύκλος του νερού στον πλανήτη, σύμφωνα με μετρήσεις επιστημόνων που διακρίνουν στη μεταβολή της εξάτμισης των υδάτων άλλη μία επίπτωση της υπερθέμανσης του κλίματος.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων υπολόγισαν τις τάσεις της ολικής εξάτμισης -της συνολικής ποσότητας των υδρατμών που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα- μεταξύ 1982 και 2008. Διαπίστωσαν ότι η ολική εξάτμιση βρισκόταν σε ανοδική τροχιά και κορυφώθηκε το 1998, όπως ήταν αναμενόμενο σε ένα θερμαινόμενο κλίμα, ενώ έκτοτε έχει αρχίσει να αντιστρέφεται.
Κατά τον Στίβεν Ράνινγκ του Πανεπιστημίου της Μοντάνας, σε ορισμένες περιοχές η άνοδος της θερμοκρασίας τράβηξε όλο το διαθέσιμο νερό από το έδαφος. Αν και η υγρασία επιστρέφει στη γη ως βροχή, η βροχή αυτή πέφτει πολλές φορές αλλού αφήνοντας ολόκληρες περιοχές (π.χ. στην Αυστραλία) τελείως ξηρές. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας υποστηρίζουν ότι, καθώς η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανεβαίνει, η ατμόσφαιρα μπορεί να κατακρατήσει περισσότερο νερό, ουσιαστικά παγιδεύοντάς το.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει λιγότερο νερό στο έδαφος για τη διατήρηση του κύκλου του ύδατος. Αλλη μία πιθανή εξήγηση για τη μείωση της ολικής εξάτμισης είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που εμποδίζει μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να φτάσει στη Γη.
Πείνα: συναγερμός για «25»
Την ίδια ώρα, σε ένα άλλο φαινόμενο που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή, έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας της Επισιτιστικής Πολιτικής επισημαίνει ότι η πείνα πλήττει σήμερα ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας σε επίπεδα «συναγερμού» σε 25 χώρες.
Οπως επισημαίνει ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ και πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων, στις κύριες αιτίες της πείνας -φτώχεια, πολιτική αστάθεια, συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές- προστίθενται σήμερα η κερδοσκοπία επί των τιμών των βασικών διατροφικών προϊόντων και η μαζική αγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Νότο από πλούσιες χώρες και πολυεθνικές εταιρείες.
Η αναζήτηση νέων πόρων σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή δεν αποκλείεται να προκαλέσει στο μέλλον εντάσεις και στον Βορρά, και συγκεκριμένα στην Αρκτική, όπου κατά τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδη, υπάρχει σαφής κίνδυνος συγκρούσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: