Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Αλαλούμ με τον ΦΠΑ
ην αύξηση του ΦΠΑ, απέκλεισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο Reuters, παρότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. "Αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων" δήλωσε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα.
Μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο οποίος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τα όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (είχε αποκλείσει την εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο), τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου αποκλείει και πάλι την αύξηση του ΦΠΑ!
"Δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ και αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Reuters.
Ωστόσο, έχοντας αποκλείσει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, οι επιλογές περιορίζονται.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Τζέν Ρότζερς για το εάν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έγιναν βεβαίως πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του ΦΠΑ".
Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει επιλέξει ακόμα τον τρόπο με τον οποία θα καλυφθεί η τρύπα στα έσοδα, καθώς την ώρα που στο εσωτερικό στελέχη της κυβέρνησης αποκλείουν τις εναλλακτικές, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκλείει και την μόνη λύση που απομένει, δηλαδή τη μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Τη συγκεκριμένη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου χαιρέτισε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι η οποιαδήποτε αύξηση θα ήταν καταστροφική για την τουριστική οικονομία με άμεσες συνέπειες την περαιτέρω μείωση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας.
Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ότι μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής θα υπάρξουν νέα έσοδα, ενώ με τη μείωση της φορολογίας θα επιτευχθεί η προσέλκυση επενδύσεων.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι υγιές.
Ερωτηθείς για το εάν διαβλέπει συγχωνεύσεις στον ορίζοντα σημείωσε ότι "η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές".
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με πιθανές επαφές και συζητήσεις με το ΔΝΤ για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του πακέτου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ή την καταβολή νέων κονδυλίων ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι "καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει".
news247.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: