Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010
500.000 ευρώ κάθε μέρα φέρνουν οι ημιυπαίθριοι
Σχεδόν 8.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές, σοφίτες, αίθρια κ.λπ. κατατέθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (6-10 του μηνός) στις Πολεοδομίες της χώρας, δημιουργώντας νέο σκηνικό και ανεβάζοντας τις έως τώρα αιτήσεις στις 67.000.
Ο μεγάλος κερδισμένος, προς το παρόν, είναι ο δημόσιος κορβανάς, στον οποίο αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κατατίθενται σε καθημερινή βάση σχεδόν 500.000 ευρώ.
Από τις 350 αιτήσεις, που ήταν η ημερήσια επίδοση στα τέλη Αυγούστου, έως τις 1.600 των αρχών Σεπτεμβρίου καταγράφεται μια σημαντική αύξηση, αλλά ακόμη και με τους νέους ρυθμούς θα χρειαστούν πάνω από... 600 ημέρες για να προσέλθουν περίπου ένα εκατομμύριο, που, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, είναι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες. Η προθεσμία, με βάση το νόμο 3843/2010, λήγει στις 30 Δεκεμβρίου και έως τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης, όπως μας διαβεβαίωσε η αρμόδια γενική γραμματέας Μαρία Καλτσά. Απέκλεισε κατηγορηματικά και το αίτημα φορέα των ιδιοκτητών για μείωση του προστίμου, που να σημειωθεί ότι έχει «ψαλιδιστεί» σημαντικά σε σχέση με αυτά που προέβλεπε η ρύθμιση του 2009. «Θεωρούμε ότι υπάρχει ικανοποιητική αύξηση το τελευταίο διάστημα και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στην «Ε», διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των περιπτώσεων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις. «Περιμένουμε τις δηλώσεις για να σχηματίσουμε εικόνα», μας εξήγησε και προανήγγειλε ότι από τις αρχές του 2011 θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις υπάρχουσες οικοδομές. Οσοι εντοπιστούν και δεν έχουν υποβάλει δήλωση, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν εφάπαξ πρόστιμο ανέγερσης, που διαμορφώνεται στο 30% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου χώρου, καθώς και ετήσιο πρόστιμο ανέγερσης.
«Τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών. Θα τακτοποιήσουν τις παρανομίες και θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για 40 χρόνια. Θα μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους χωρίς προβλήματα», μας εξηγεί η Ελευθερία Ξυνομιλάκη, προϊσταμένη της Πολεοδομίας του νότιου τομέα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, μια μηχανικός που γνωρίζει την πολεοδομική νομοθεσία και επιπλέον διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε αυτό τον τομέα.
Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η ελλιπής στελέχωση των πολεοδομικών γραφείων, που είναι εμφανής και στις «παραδοσιακές» αρμοδιότητές τους, όπως τα αυθαίρετα, αλλά και στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Πρόσφατοι υπολογισμοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανεβάζουν τις κενές θέσεις σε 2.000, που αφορούν από μηχανικούς έως διοικητικούς. Αυτά βέβαια προ «Καλλικράτη», με βάση τις διατάξεις του οποίου από τις αρχές του 2011 καταργούνται οι Πολεοδομίες που λειτουργούν σήμερα με ευθύνη των Νομαρχιών και περιέρχονται στους Δήμους. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί νέα προβλήματα και έχει δημιουργήσει ήδη ένα κλίμα παράλυσης στις υπηρεσίες. *
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: