Google+ Το Ξέφωτο: Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις - Όλα τα κυβερνητικά σενάρια

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις - Όλα τα κυβερνητικά σενάρια


Σε μία προσπάθεια να "αναζωπυρώσει" το... σαφάρι των πολιτών για συγκέντρωση αποδείξεων και συνεπώς να επιτύχει αύξηση των δημοσίων εσόδων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στη σύνταξη νέας διάταξης για βελτίωση του συστήματος των αποδείξεων από το 2011.
Ειδικότερα, η προσκόμιση αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες κατά κανόνα ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή, θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο αφορολόγητο όριο ή και έκπτωση από το φόρο ή το φορολογητέο εισόδημα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες για τις οποίες θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το ισχύον καθεστώς.
Η απόφαση για τις αλλαγές που θα επέλθουν με ειδικό σχέδιο νόμου μέχρι το φθινόπωρο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”, προαναγγέλλονται μάλιστα και στο νέο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα κάνει πιο εντατική χρήση των αποδείξεων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και θα συνεχίσει τις διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων και δεδομένων με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ιδίως των φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα και περιουσίες.
Μάλιστα, επανεξετάζει τις υφιστάμενες νομικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των παραβατών για φορολογικούς λόγους.
Για τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ισχύον καθεστώς είναι το γεγονός πως οι φορολογούμενοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου, αλλά και το ποσό που απαιτείται για να το κατοχυρώσουν.
Έτσι, από τη στιγμή που ο φορολογούμενος συμπληρώνει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, πραγματοποιεί τις υπόλοιπες συναλλαγές χωρίς να ζητάει απόδειξη, αποκομίζοντας ίσως μια μικρή έκπτωση από τον επιτηδευματία με αποτέλεσμα την υστέρηση των δημοσίων εσόδων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ετοιμάσει διάταξη-τροπολογία, ώστε να υπάρξουν οι κατωτέρω βελτιώσεις στο σύστημα των αποδείξεων:
1) Το ελάχιστο ποσό των δαπανών, σε ποσοστό επί του δηλούμενου και φορολογούμενου εισοδήματος, να καθορίζεται κατ' έτος με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία θα εκδίδεται μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου
2) Το μέγιστο ποσό των δαπανών για την επιβολή ή την έκπτωση φόρου να καθορίζεται επίσης κατ' έτος με την ίδια απόφαση
Οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να συλλέγουν αποδείξεις για όλες τις καταναλωτικές δαπάνες τους, αλλά θα μαθαίνουν ποιες τελικά θα εκπίπτουν από το εισόδημα και κατά συνέπεια θα περιορίζουν τη φορολογική επιβάρυνση λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από ειδική λίστα που θα εκδίδει το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, το ατομικό αφορολόγητο ποσό συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος και έτσι αυτός δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ, εφόσον προσκομίζει τις νόμιμες αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
Το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού φορολογητέου εισοδήματός του (δεν περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές), αν αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ για εισόδημα μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων υπολογίζεται στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος. Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...