Ποιος θα το φανταζόταν ; Λογικά, όλοι λίγο πολύ πιστεύαμε, πως ο βυθός της θάλασσας είναι ο “παράδεισος” της ησυχίας. Κι όμως! Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από τη Νέα Ζηλανδία, ο υποβρύχιος κόσμος είναι “γεμάτος” από γρυλλισμούς, τιτιβίσματα και κάθε λογής ήχους, μέσω των οποίων επικοινωνούν τα ψάρια μεταξύ τους, μέχρι “γλυκόλογα” μεταξύ ψαριών του αντίθετου φύλου.
Σύμφωνα με την
Telegraph, τα ψάρια επικοινωνούν μεταξύ τους με μία μυστική γλώσσα, προειδοποιώντας το ένα το άλλο για επικείμενους κινδύνους, δίνοντας κατευθύνσεις και γενικά συνομιλώντας το ένα με το άλλο.
“Όλα τα ψάρια μπορούν και ακούν, ωστόσο δεν μπορούν όλα να παράγουν ήχους, που προκαλούνται από την κίνηση των πτερυγίων τους, καθώς κολυμπούν”, δήλωσε ο
Shahriman Ghazali, από το
Auckland University.
Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας, τονίζοντας πως είναι 99% σίγουροι, ότι οι ήχοι που “έπιασαν” στο βυθό, παράγονται από τα ψάρια.
“Τώρα θέλουμε να μάθουμε τι σημαίνουν και σε τι χρησιμεύουν. Το πιο πιθανό είναι ότι χρησιμεύουν στην προσέγγιση ταιριού, την απομάκρυνση θηρευτών και την οριοθέτηση της περιοχής τους”, υπογράμμισε στην εφημερίδα
New Zealand Herald.
Για τις ανάγκες της μελέτης, ο
Ghazali τοποθέτησε σε δεξαμενές σε εργαστήριο, ψάρια κατά ομάδες, δίνοντάς τους λίγες εβδομάδες για να προσαρμοστούν. Κατόπιν, με υποβρύχια όργανα κατέγραψε τους ήχους που παρήγαγαν και τις κινήσεις τους.
Μεταξύ των λιγότερο ομιλητικών αποδείχθηκαν οι μπακαλιάροι, οι οποίοι δεν παράγουν κανέναν απολύτως ήχο, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας, οπότε συγχρονίζονται ώστε να “απελευθερώσουν” τα αυγά τους την ίδια στιγμή.
Ο
Ghazali έσπευσε πάντως να προετοιμάσει όσους έχουν χρυσόψαρα και αρέσκονται στο να τους απευθύνονται, ώστε να μην περιμένουν απάντηση, μιας και όπως προέκυψε από την έρευνα,
“είναι πολλοί καλοί ακροατές, ωστόσο δεν μπαίνουν στη διαδικασία να παράγουν οποιονδήποτε ήχο”.
periergaa.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: