«Άφθονο ιονισμένο σίδηρο FeXIV», εντόπισε στην ατμόσφαιρα του ήλιου η ελληνική αποστολή επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ταξίδεψε στο Νησί του Πάσχα για να παρατήρησει το σπάνιο φαινόμενο ολικής έκλειψης, την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη ηλίου που συμβαίνει μετά την αντιστροφή του μαγνητικού του πεδίου, το 2009.
Αν και είχε διάρκεια μόλις 4' λεπτά και 40" δευτερόλεπτα, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών για αύξηση του μαγνητικού πεδίου και της θερμοκρασίας στο στέμμα του ήλιου. Εξάλλου ήταν η τελευταία εμφάνιση του φαινομένου ως το Νοέμβριο του 2012.
Η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου, του μαγνησίου και του υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του ήλιου. Ο ιονισμένος σίδηρος, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες εκλείψεις (το 2006 και 2008), παρουσιάστηκε άφθονος.
Το γεγονός αποδίδεται στην αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω ανάκαμψης της δραστηριότητάς του, η οποία συνδέεται με την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου, κάτι που συμβαίνει κάθε 11 χρόνια.
Επικεφαλής της αποστολής είναι ο καθηγητής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιάννης Σειραδάκης.
Συμμεχείχαν, ο Θεσσαλονικιός ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης, που έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό όργανο για την ανίχνευση διαφόρων χημικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα του ήλιου και ο Γρεβενιώτης καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, Θάνασης Οικονόμου, που είναι δημιουργός διαφόρων διαστημικών συσκευών σε αποστολές της NASA.
Στο Νησί του Πάσχα συμμετείχε επίσης μια Αμερικανική αποστολή, με το γνωστό "κυνηγό εκλείψεων" Τζέι Πασάχοφ, που κάλυψε φωτογραφικά την έκλειψη, μια Ινδική αποστολή, η οποία έκανε φασματοσκοπικές παρατηρήσεις μεγάλης ακρίβειας σε περιορισμένες περιοχές του στέμματος και μερικές μικρότερες αποστολές από άλλα πανεπιστήμια του κόσμου.
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: