Οι υπεύθυνοι μιας εκπομπής που προβάλλεται στο BBC διερωτήθηκαν κάποια στιγμή αν το video gaming θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των σπορ. Ανέθεσαν, λοιπόν, στον Dr Dominic Micklewright από το Πανεπιστήμιο του Essex να διεξάγει μια έρευνα προκειμένου να βρει ομοιότητες και/ή διαφορές ανάμεσα στους gamers και τους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι gamers και οι αθλητές μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία, όπως ο μειωμένος χρόνος απόκρισης σε ερεθίσματα και οι κιναισθητικές δεξιότητες, ενώ σε ψυχολογικό επίπεδο έχουν αυξημένη ανταγωνιστικότητα και συναισθηματική ισορροπία. Η μελέτη έδειξε ότι οι gamers βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα σε σχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού, αλλά όχι στην έκταση που τα βιώνουν οι αθλητές.
Βέβαια, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους αθλητές και τους gamers. Η έρευνα έδειξε ότι οι συστηματικοί gamers, ακόμη κι όσοι είναι σε πολύ νεαρή ηλικία, βρίσκονται σε τραγικά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ένας 20χρονος gamer που πήρε μέρος στο πείραμα ήταν λεπτός και φαινόταν γυμνασμένος, αλλά είχε λειτουργία πνευμόνων και αεροβική κατάσταση που έδινε την εντύπωση 60χρονου καπνιστή.
Ο Dr Micklewright ρωτήθηκε αν τελικά θα πρέπει να συμπεριληφθεί το gaming στις αθλητικές δραστηριότητες. "Οπωσδήποτε όχι", είπε ο καθηγητής. "Το gaming και τα σπορ έχουν κοινά ψυχολογικά και νευρολογικά στοιχεία, αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι στη σωματική άσκηση. Πάντως, τα σπορ καθορίζονται εν πολλοίς με βάση κοινωνικές παραμέτρους. Υπάρχουν αθλήματα, όπως τα βελάκια ή το μπιλιάρδο, τα οποία μπορεί κανείς να πει ότι κινούνται στο όριο. Όπως και τα video games, έτσι κι αυτά απαιτούν υψηλές τεχνικές δεξιότητες και ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά δεν είναι απαιτητικά από σωματικής άποψης".
Πηγή: allday-news
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: