Google+ Το Ξέφωτο

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Τα αυριανά δώρα της επιστήμης

Μία σειρά από «θαύματα» της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην οποία περιλαμβάνονται η θεραπεία του καρκίνου και η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τον διαστημικό τουρισμό και την κατασκευή ευφυών αυτοκινήτων, μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις 100 ειδικών (www.techcast.org), τα σημαντικότερα επιτεύγματα που θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς μας μέχρι το 2025, είναι:
2012: Διαστημικός τουρισμός
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον κινείται σταθερά για τη δρομολόγηση των πρώτων επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων με τον στόλο των διαστημόπλοιων της Virgin Galactic, ενώ οι ανταγωνιστές του ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για πτήσεις προς το Φεγγάρι. Πριν από λίγα χρόνια η ιδέα έμοιαζε εξωπραγματική και προκαλούσε, αν μη τι άλλο, γέλια. Πάντως, ο διαστημικός τουρισμός αποδείχθηκε πως έχει μεγάλη απήχηση και πολλούς θαυμαστές, που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το τσουχτερό αντίτιμο για μια πτήση διάρκειας τουλάχιστον μιας ώρας σε τροχιά γύρω από τη Γη.

2014: Ευφυή αυτοκίνητα
Φανταστείτε ότι ειδοποιείτε το αυτοκίνητό σας και του δίνετε σαφείς οδηγίες για να έρθει να σας παραλάβει από συγκεκριμένη τοποθεσία με σκοπό να σας μεταφέρει όπου του ζητήσετε. Τα έξυπνα αυτοκίνητα, τα οποία ορισμένες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν παρουσιάσει ήδη ως πρότυπα, δεν θα έχουν απλώς την ικανότητα να κινούνται αυτόνομα- δηλαδή να οδηγούνται μόνα τους- αλλά θα μπορούν και να ελίσσονται στο μποτιλιάρισμα, να πληρώνουν διόδια (σε ειδικούς αυτοκινητόδρομους), να αποφεύγουν τις συγκρούσεις με τα προπορευόμενα Ι.Χ. αυξομειώνοντας αυτόματα την ταχύτητά τους ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και φυσικά να παρκάρουν μόνα τους, με τη χρήση εξελιγμένων αισθητήρων λέιζερ και της διευρυμένης στρεπτικής κίνησης των τροχών τους.
2015: Τηλεϊατρική
Το 2001, ομάδα χειρουργών που βρισκόταν σε γραφείο της Νέας Υόρκης καθοδήγησε ένα ρομπότ για να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη μιας γυναίκας που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Η αλήθεια είναι πως ορισμένες μορφές της τηλεϊατρικής εφαρμόζονται εδώ και αρκετό καιρό σε διάφορες χώρες, ακόμη και στην Ελλάδα, για παράδειγμα στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας για την ίαση και την παρακολούθηση ασθενών εξ αποστάσεως, ακόμη και για τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων με ρομποτικούς βραχίονες, θα αρχίσει – όπως λένε οι ειδικοί- περίπου σε έξι χρόνια και εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά πολύ το κόστος των νοσηλίων που δαπανώνται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η σημαντικότερη πτυχή της τηλεϊατρικής θα είναι η αίσθηση της άνεσης και της ασφάλειας κατα τη διενέργεια των εξετάσεων. Δηλαδή ακόμα και μια επώδυνη εξέταση όπως η κολοσκόπηση, σε λίγα χρόνια θα διενεργείται με το απλό πέρασμα μιας συσκευής σκάνερ πάνω από το στομάχι μας.

2020: Δύναμη της σκέψης
Ορισμένες ηλεκτρονικές περικεφαλίδες μπορούν να συλλάβουν εγκεφαλικά σήματα και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για τον έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών ή για την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Μια εταιρεία έχει αναπτύξει ένα μηχανογραφημένο σύστημα, το ΒrainGate (Εγκεφαλική Πύλη), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε παράλυτους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τη σκέψη τους για να χειριστούν τηλέφωνα, διακόπτες φωτός και άλλες συσκευές. Άλλα συστήματα επιτρέπουν σε ανθρώπους να πληκτρολογήσουν μέχρι 15 λέξεις το λεπτό επικεντρώνοντας το μυαλό τους στον κέρσορα ενός υπολογιστή. Επειδή τα εγκεφαλικά κύματα του καθενός μας είναι διαφορετικά, οι σκέψεις μας μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ως κωδικοί ασφαλείας (password) σε διάφορες χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Λέγεται μάλιστα ότι με τη χρήση κάποιου περίτεχνου τεχνολογικού βοηθήματος, σε λίγα χρόνια θα μπορούμε με τον νου μας να αλλάζουμε κανάλι στην τηλεόραση ή να «μιλάμε» σιωπηλά με κάποιον που βρίσκεται πολύ μακριά.

Science & Technology

2021: Τεχνητή νοημοσύνη
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να νικήσουν κορυφαίους σκακιστές, να συνομιλήσουν με ανθρώπους, να καθοδηγήσουν ρομπότ… Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποια μέρα οι μηχανές θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου τους ανθρώπους. Αυτός ο αυτοματισμός της σκέψης εγείρει ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας: Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη νοημοσύνη και στη νοημοσύνη των μηχανών; Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι ο νους είναι κάτι παραπάνω από ένα σφουγγάρι συλλογής πληροφοριών και πως συνιστά ολοκληρωμένο και αυτοεξελισσόμενο μηχανισμό που μέχρι τώρα έχει κατανοηθεί ελλιπώς και επομένως δεν δύναται να αντιγραφεί. Από την άλλη, ορισμένοι ειδικοί διατείνονται ότι από το 2020 και μετά τεχνητά νευρωνικά δίκτυα με ικανότητα αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον θα αποδείξουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να υποκατασταθεί εμφυσώντας ένα είδος ζωής στις μηχανές.

2022: Έξυπνα ρομπότ
Ένα ιαπωνικό ρομπότ που λέγεται Αsimo μπορεί να ανεβαίνει σκάλες, να τρέχει και να χορεύει. Ρομπότ «εργάζονται» ως ρεσεψιονίστ σε γραφεία, σερβιτόροι και φύλακες ασφάλειας. Ιάπωνες και Κορεάτες ειδικοί σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον να αναθέσουν σε ρομπότ σημαντικά πόστα γραφείων, να τα τοποθετήσουν σε σπίτια ως οικιακούς βοηθούς, ακόμη και στον χώρο της υγείας έως το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εμφανίζονται ιδιαίτερα «φιλικοί» στα ρομπότ και μπορούν εύκολα να συνηθίζουν στην παρουσία τους καθώς, αν μη τι άλλο, κάνουν τη δουλειά τους, είναι και ευγενικά!

2022: Εναλλακτική ενέργεια
Η εξάντληση των πετρελαϊκών αποθεμάτων πλησιάζει καθώς οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών για ενέργεια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, αναμένεται σύντομα να βάλει τέλος στη μακροχρόνια εποχή της εξάρτησης από τον άνθρακα. Σήμερα η ηλιακή ενέργεια είναι ανταγωνιστική προς εκείνη του συμβατικού ηλεκτρισμού όσον αφορά το κόστος και αναμένεται να είναι το ίδιο ανταγωνιστική κατά το 2015. Πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα παρέχουν 30% της παγκόσμιας ζήτησης μέχρι το 2022.

2024: Θεραπεία καρκίνου
Ύστερα από δεκαετίες κατά τις οποίες μικρή πρόοδος σημειώθηκε στη μάχη κατά του καρκίνου, ορισμένες εξεζητημένες θεραπείες υπόσχονται να παρατείνουν και να βελτιώσουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που πάσχουν από μια ασθένεια που είναι συνώνυμη με τη θανατική καταδίκη. Το 1995 υπήρχαν μόνο 10 φάρμακα κατά του καρκίνου και τώρα δοκιμάζονται στα εργαστήρια περί τα 400. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν βακτήρια για τον αποδεκατισμό των καρκινικών κυττάρων και χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας για να δημιουργήσουν μικροσκοπικές συσκευές, οι οποίες θα ανιχνεύουν τα καρκινικά κύτταρα, θα εισβάλλουν μέσα τους και θα τα καταστρέφουν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα έως το 2024 οι θάνατοι από καρκίνο να μειωθούν σημαντικά.

Πηγή: otherside

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...