Google+ Το Ξέφωτο: Κίνδυνος απάτης στους επισκέπτες "ροζ" ιστοσελίδων

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Κίνδυνος απάτης στους επισκέπτες "ροζ" ιστοσελίδων

Αυξημένη είναι η πιθανότητα να πέσουν θύματα απάτης όσοι επισκέπτονται “ροζ” ιστοσελίδες, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας.


Σε πολλές τέτοιου τύπου σελίδες υπάρχει κακόβουλο λογισμικό ή χρησιμοποιούνται πονηρές μέθοδοι για να υποκλαπούν στοιχεία του χρήστη ή και χρήματα. Οι ερευνητές στο πλαίσιο της μελέτης τους αποφάσισαν και δημιούργησαν ένα δήθεν “ροζ” site διαπιστώνοντας πως χιλιάδες καταναλωτές έπεφταν σε “κακοτοπιές”. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιστοσελίδες με ερωτικό περιεχόμενο έχει οδηγήσει την ψηφιακή βιομηχανία του πορνό να κινδυνεύει από επίθεση ηλεκτρονικών εγκληματιών.
Έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο σύστημα που είναι εύκολο να εξαπλωθεί το ηλεκτρονικό έγκλημα”, είπε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, Gilbert Wondracek.
Οι στατιστικές έχουν δείξει πως το 12% όλων των site έχει πορνογραφικό περιεχόμενο ενώ το 70% αγοριών κάτω των 24 επισκέπτεται συχνά αυτές τις ιστοσελίδες.
Αρχικά, οι ερευνητές προσέγγιζαν “ροζ” sites ώστε να παρατηρήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και πως μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί.
Μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε ανάμεσα στην ελεύθερη πρόσβαση και σε εκείνη επί πληρωμή. Τα sites για τα οποία πληρώνει κάποιος ώστε να τα επισκεφτεί, παράγουν περιεχόμενο και το δίνουν σε εκίνα ελεύθερη πρόσβασης ώστε να προσελκύσουν πελάτες.
Το 90% των 35.000 πονηρών ιστοσελίδων που ερευνήθηκαν ήταν ελεύθερης πρόσβασης.
Το 3.23% 269.000 sites είχαν ιούς και γενικότερα κακόβουλα λογισμικά. Ωστόσο σε άλλα sites χρησιμοποιούσαν κρυφές μεθόδους ώστε να κρατήσουν τους επισκέπτες όπως με ψεύτικα videos και εικόνες που οδηγούν στην πραγματικότητα σε άλλες “μολυσμένες” σελίδες.
Οι μελετητές που κατασκεύασαν δύο σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου διαπίστωσαν πως 20.000 χρήστες είχαν λογισμικό και πρόγραμμα περιήγησης που ήταν ευάλωτα σε ύποπτες επιθέσεις.
“Εάν ασχολείσαι με επιθέσεις και θες να διευκολύνεις τη ζωή σου, βλέποντας αυτούς τους 20.000 ανθρώπους λες γιατί όχι;”, προσέθεσε ο επικεφαλής.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως σε μια τέτοια πληθώρα ιστοσελίδων είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνει κανείς το ασφαλές “ροζ” site με το μη ασφαλές, συμβουλεύοντας τους χρήστες να έχουν πάντα ένα αντιικό πρόγραμμα συνδυασμένο με ένα καλό πρόγραμμα περιήγησης (browser).
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Economics of Information Security στις 7 και 8 Ιουνίου στο Harvar.

 Πηγή: Cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...