Κυριακή 30 Μαΐου 2010
Απολαύστε το παγωτό σας χωρίς … τύψεις
Αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές επιδόρπιο του καλοκαιριού. Το παγωτό είναι δροσερό, γευστικό και απολαυστικό. Ποια είναι όμως η διατροφική του αξία;
Η απόλαυση του καλοκαιριού περιέχει πρωτεΐνες (µε υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13γρ/100γρ), υδατάνθρακες (20-25γρ/100γρ), άλατα, ασβέστιο (σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), φώσφορο, και βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β12.
Θερμιδικά καλύπτει το 5- 10% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια (75-240 θερµ/100γρ), το 5-10% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 8-10% των αναγκών σε υδατάνθρακες, το 10-15% των αναγκών σε λίπη, το 15-20% των αναγκών σε βιταμίνη Α, το 20% των αναγκών σε βιταμίνη Β12 και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο. Ένα κανονικό παγωτό μας δίνει περίπου 300 θερμίδες.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το παγωτό είναι επιδόρπιο και δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως φρέσκο γάλα, φρούτα ή λαχανικά, ειδικά αν μιλάμε για μικρά παιδιά.
Ορισμένα είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν ανάλογες γεύσεις. Στην πλειοψηφία τους όμως τα παγωτά περιέχουν πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές.
Ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβουν τα παγωτά
Το παγωτό είναι μία απόλαυση που μπορεί να κρύβει κινδύνους, προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) και τονίζει ότι η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης τροφίμων, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και λειτουργίας των μηχανημάτων διατήρησής τους.
Τυποποιημένα Παγωτά
Τα τυποποιημένα παγωτά, που πωλούνται σε supermarket, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κλπ. φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες. Οι καταψύκτες αυτοί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο ούτε υπερβολικά γεμάτοι ή να περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία κάτω από -18οC.
Μην αγοράζετε τυποποιημένα παγωτά αν:
*Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα
*Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό, που φαίνεται στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρίας. Συνήθως πάνω στους καταψύκτες υπάρχει η σχετική αφίσα.
*Είναι μαλακά και η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
*Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια) ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό κάποια στιγμή αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.
*Έχουν γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή.
*Δεν έχουν ευχάριστη οσμή.
Παγωτά χύμα
Τα χύμα παγωτά συνήθως πωλούνται σε ζαχαροπλαστεία ή εργαστήρια παρασκευής παγωτών. Όταν αγοράζετε παγωτό χύμα καλό είναι να γνωρίζετε καλά το εργαστήριο, που το παρασκευάζει.
Οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα, που έρχονται σε επαφή με παγωτό πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρά.
*Το παγωτό χύμα φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες, οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή να μην υπάρχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους.
*Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι κάτω από τους -10οC. Η διαφορά των 8οC στη θερμοκρασία, ανάμεσα σε αυτή των καταψυκτών, για τα τυποποιημένα παγωτά και σε αυτή των ειδικών βιτρινών, οφείλεται στο γεγονός ότι το χύμα παγωτό στους -18οC, είναι πολύ σκληρό και δεν μπορεί να σερβιριστεί.
*Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες σε απόσταση ενός μέτρου από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να αποφεύγεται η σκόνη και βέβαια δεν πρέπει να τις ‘’χτυπάει’’ ο ήλιος.
*Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους λίγο πάνω από την επιφάνεια του παγωτού. Αυτό δείχνει ότι το παγωτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.
Μικρά αλλά χρήσιμα:
*Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχή λοιπόν στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά.
*Σύμφωνα με το νόμο η αναγραφή των ημερομηνιών παραγωγής και κατανάλωσης είναι υποχρεωτική μόνο για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τις ατομικές συσκευασίες. Ωστόσο ορισμένες βιομηχανίες αναγράφουν αυτές τις ημερομηνίες και στις ατομικές συσκευασίες. Μην ξεχνάτε λοιπόν να ελέγχετε στη συσκευασία την ημερομηνία λήξης.
*Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.
*Τα παγωτά light, που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη ‘’κρύβουν’’ μέχρι και 200 θερμίδες και αυτό γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.
*Η δροσιά ενός παγωτού είναι μάλλον στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες, που περιέχει, όταν ‘’καίγονται’’, στον οργανισμό σας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταίνεστε και ότι διψάτε περισσότερο από ό, τι πριν… υποκύψετε στον πειρασμό του παγωτού.
Πηγή: Cosmo
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: