Google+ Το Ξέφωτο: Με λουκάνικα η… συνταγή της καρδιοπάθειας

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Με λουκάνικα η… συνταγή της καρδιοπάθειας

Αν θέλετε να έχετε υγιή καρδιά, το νου σας στα λουκάνικα, στο μπέικον και στα άλλα επεξεργασμένα κρέατα. Μια νέα μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια εθελοντές, αποκαλύπτει ότι τελικά την καρδιά δεν πλήττει γενικώς και αορίστως το κόκκινο κρέας, αλλά ειδικά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας –ίσως εξαιτίας των χημικών και του αλατιού που περιέχει.
Η μελέτη, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό την ερευνήτρια του τμήματος επιδημιολογίας Ρενάτα Μίχα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Circulation" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου. Η διαπίστωση της νέας έρευνας είναι ότι η κατανάλωση ακόμα και μόνο 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (που αντιστοιχούν περίπου σε ένα λουκάνικο ή δύο κομμάτια μπέικον) αυξάνει κατά 42% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 19% για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Αντίθετα, δεν διαπιστώνεται τέτοιος κίνδυνος από την κατανάλωση ακόμα και διπλάσιας ποσότητας κόκκινου ανεπεξέργαστου κρέατος κάθε μέρα, όπως βοδινού, αρνιού ή χοιρινού, παρόλο που τόσο το ακατέργαστο όσο και το κατεργασμένο κρέας έχουν χονδρικά το ίδιο ποσοστό λίπους.
Οι ερευνητές, με δεδομένο ότι και στις δύο μορφές κρέατος υπάρχουν ανάλογες ποσότητες χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών, εκτιμούν ότι η διαφορά τους, όσον αφορά την επίπτωση στην υγεία, οφείλεται στο αλάτι και στα άλλα συντηρητικά που προστίθενται στο κατεργασμένο κρέας.

Το αλάτι ιδίως μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος σε μερικούς ανθρώπους και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Επίσης, πειράματα με ζώα έχουν δείξει ότι τα συντηρητικά μπορούν να δημιουργήσουν αρτηριοσκλήρυνση και να μειώσουν την ανεκτικότητα στη γλυκόζη, οδηγώντας έτσι σε πιθανά προβλήματα καρδιάς και διαβήτη. 

Η Μίχα σημείωσε ότι τέτοιου είδους μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στην κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος και στα προβλήματα υγείας, όμως πρόσθεσε ότι ελήφθη μέριμνα ώστε να απομονωθεί η επίδραση άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου.

Σύμφωνα με την Μίχα, οι καταναλωτές θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, για να προφυλάξουν την υγεία τους από πιθανούς κινδύνους. "Με βάση τα ευρήματά μας, η κατανάλωση μια φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο θα σχετιζόταν με σχετικά μικρό κίνδυνο", όπως είπε.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις της αμερικανικής και της βρετανικής βιομηχανίας κατεργασμένου κρέατος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με αυτά τα συμπεράσματα, θεωρώντας ότι πρόκειται απλώς για υποθέσεις που δεν έχουν αποδειχτεί και τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες. Όπως είπαν, δεν χρειάζεται οι καταναλωτές να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες οδηγίες των ειδικών συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος για λόγους υγείας.

Πηγή: ert

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...